ادب فرزند - صفحه 27

۲۴۷.امام على عليه السلام :هنگام خشم ، ادب نبايد كرد (/ تأديب اثر ندارد) . ۱

7 / 4

خشونت

۲۴۸.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :مؤمن ، نرم خو ، مهربان و باگذشت است و داراى خوى نيك است و كافر ، درشت خوى و خشن است و بدخوى و متكبّر.

۲۴۹.الكافىـ به نقل از يونس بن رباط ـ :از امام صادق عليه السلام شنيدم : «پيامبر خدا فرمود : رحمت خدا بر آن كس كه فرزندش را بر نيكى [و فرمانبرى اش از والدين] يارى برساند!».
گفتم : چگونه او را بر نيكى كردن [و فرمان بردارى اش] يارى مى رسانَد؟
فرمود : «كار اندك او را بپذيرد و از كارى كه برايش دشوار است ، چشم بپوشد و بيش از توانش از او تكليف نخواهد ، و با او خشونت نورزد ؛ زيرا ميان او و وارد شدن فرزندش به مرزى از مرزهاى كفر ، جز اين نيست كه آن فرزند ، وارد نافرمانى از والدين و يا قطع رَحِم شود. ۲
پيامبر خدا صلى الله عليه و آله سپس فرمود : بهشت ، خوش است . خداوند ، آن را خوش قرار داده و بوى آن را خوش گردانيده است و از فاصله هزار سال ، بويش به مشام مى رسد ؛ امّا كسى كه نافرمانى والدين كند ، يا قطع رَحِم نمايد ، يا متكبّرانه راه برود ، بوى بهشت را استشمام نخواهد كرد».

1.شارح غُرر الحكم ، اين جمله را به گونه ديگرى ترجمه و شرح كرده است : «نيست ادبى با خشمى» ؛ يعنى كسى كه مى خواهد باادب باشد ، بايد خشم را فرو خورد و هر كس خشم بر او غلبه كند ، رعايتِ آداب نمى تواند بكند و نمى شود كه سبُكى و بى ادبى نكند .

2.مقصود ، اين است كه اگر پدر ، با فرزندش به درستى رفتار نكند و بر خلاف توصيه هايى كه در اين حديث گفته شده است، با او رفتار نمايد ، ممكن است فرزند به مسير نافرمانى از پدر و قطع ارتباط با او كشانده شود، كه اين خود ، نوعى كفر يا ناسپاسى است .

صفحه از 34