ادب فرزند - صفحه 9

۲۰۵.امام صادق عليه السلام :بگذار فرزندت هفت سال بازى كند ، هفت سال تأديب شود ، هفت سال او را با خودت داشته باش [و در تربيت و آموزش او بكوش ]و اگر [در طىّ اين دوره ها] درست شد ، كه شده است ، وگر نه ، از آن كسانى است كه خيرى در او نيست.

۲۰۶.امام صادق عليه السلامـ به مفضّل بن عمر ـ :نمى بينى كه بچّه را در حالى كه هنوز كودك است و آمادگىِ كامل براى تعليم پيدا نكرده ، به دست مربّى مى سپارند؟ همه اينها براى آن است كه از بازيگوشى و بيهوده كارى كه گاه موجب ناراحتى هاى بسيارى براى خودش و خانواده اش مى شوند ، باز داشته شود.

۲۰۷.امام صادق عليه السلام :به نوجوانانتان حديث بياموزيد ، پيش از آن كه مرجئه ۱ به سراغ آنان بروند [و عقايد خود را به آنان بياموزند].

6 / 3

حُسن سياست و تدبير

۲۰۸.امام على عليه السلام :با حُسن سياست و تدبير است كه تربيت درست ، صورت مى پذيرد.

۲۰۹.امام على عليه السلامـ در حكمت هاى منسوب به ايشان ـ :هر گاه جوان را سرزنش كردى ، جايى از گناهش را فرو بگذار تا سختگيرى [و فشار]، او را وادار به سرسختى [و لجاجت] نكند.

1.مرجئه ، در مقابل شيعه به كار مى رود . «ارجاء» ، به معناى تأخير افكندن است . اينان را مرجئه گفته اند ؛ چون على عليه السلام را از مرتبه اش پس مى افكنند . اين گاهى در مقابل «وعيديّه» نيز به كار مى رود؛ امّا در اين جا ، همان معناى اوّل مناسب تر است (مرآة العقول: ج ۲۱ ص۸۳) .

صفحه از 34