سخنى درباره قضا و قدر و رابطه آن با عدل خداوند - صفحه 9

3 . قضا و قدر محتوم و موقوف

قضا و قدر محتوم، غير قابل تغيير است ؛ امّا قضا و قدر موقوف ، بستگى به شرايطى دارد و در صورت تحقّق آنها، محقّق مى گردد و در غير آن صورت ، تحقّق نخواهد يافت . ۱

شش . معناى ايمان به قضا و قدر

با توجّه به مباحثى كه گذشت ، معناى ايمان به قضا و قدر ، روشن مى گردد . به طور خلاصه ، ايمان به قضا و قدر ، عبارت است از : اعتراف به اين كه همه پديده هاى جهان (اعم از آنچه با انسان ، مرتبط است و آنچه با او مرتبط نيست) وابسته به قضا و قدر الهى اند و مقدّرات انسان ، نه موجب جبرند و نه تفويض .
بنا بر اين، آنچه در شمارى از احاديث آمده كه : هيچ گاه بنده اى ايمان ندارد، مگر اين كه به خوب و بدِ قَدَر ، ايمان داشته باشد و بداند كه آنچه به او مى رسد و آنچه به او نمى رسد، از مقدّرات خداوند است، ۲ در واقع ، بيانِ يكى از مصاديق بارز ايمان به قضا و قدر است ؛ زيرا كسى كه به تقدير خداوندْ باور دارد ، به روشنى مى داند كه آنچه در زندگى او پيش مى آيد و آنچه پيش نمى آيد، خوب باشد يا بد ، زشت باشد يا زيبا، بر اساس تقدير الهى است .

هفت . اهمّيت ايمان به قضا و قدر

ايمان به تقدير الهى ، از آن جا كه ملازم با انكار نقش غير خداى يگانه در تدبير جهان هستى است ، يكى از پايه هاى اصلى توحيد شمرده شده است . در حديثى از پيامبر صلى الله عليه و آله آمده است :
الإِيمانُ بِالقَدَرِ نِظامُ التَّوحيد .۳

1.اين موضوع ، نقش «بَدا» در قضا و قدر ، و نقش قضا و قدر در پيدايش شرور و نيز افعال انسان و سعادت و شقاوت او ، به تفصيل ، مورد بررسى قرار خواهند گرفت (ر . ك : ص ۲۴۵ و ۳۷۹ و ۳۹۹) .

2.براى نمونه ، ر . ك : دانش نامه عقايد اسلامى : ج ۹ ص ۹۴ ح ۶۲۱۶ .

3.. ر . ك : دانش نامه عقايد اسلامى : ج ۹ ص ۹۴ ح ۶۲۱۴ .

صفحه از 11