امام حسین(ع) پس از پیامبر ، تا شهادت پدر - صفحه 4

هر يك ، پنج هزار درهم مقرّر نمود . ۱
و از شهر بن حوشب نقل شده:
عمر ، زمانى كه ديوان را راه انداخت ، با حسن و حسين عليهماالسلام آغاز كرد . او حسن را خواست و مقرّرى اش را داد و او را بر دامنش ـ يا بر روى پايش ـ نشاند و پيشانى اش را بوسيد و دامنش را پر كرد . آن گاه حسين را خواست و مقرّرى او را هم داد و او را بر دامنش ـ يا روى پايش ـ نشاند و پيشانى اش را بوسيد و دامنش را پر كرد .
عبد اللّه بن عمر گفت : آن دو را بر من مقدّم داشتى ، در حالى كه من صحابى هستم و آن دو نيستند ، و من از مهاجرانم و آن دو نيستند ؟ عمر گفت : خاموش ، بى مادر! پدر آن دو ، از پدر تو و مادرشان از مادر تو بهتر است ؟ ۲

دوران خليفه سوم (24 ـ 35 ق) ۳

امام حسين عليه السلام ، بخشى از روزگار جوانى خود ، يعنى سنين 19 تا 31 سالگى را دردوران خليفه سوم ، سپرى كرد. حوادثى در اين دوران از زندگى ايشان، در برخى منابع به ثبت رسيده كه به اجمال ، عبارت اند از :

1 . مشايعت ابو ذر ، هنگام تبعيد

از قضاياى به ثبت رسيده در اين دوران ، اقدام امام عليه السلام در مشايعت كردن ابو ذر به هنگام تبعيدش به ربذه است ، با آن كه عثمان، از اين كار، منع كرده بود.
از ابن عبّاس نقل شده :
وقتى ابو ذر به ربذه ۴ تبعيد شد ، عثمان دستور داد كه در ميان مردم ، جار بزنند كه :

1.ر. ك: ص ۳۵۵ ح ۶۶۱ .

2.ر . ك : ص ۳۵۷ ح ۶۶۴ .

3.ر . ك : المعجم الكبير : ج۱ ص۷۸ ش۱۰۷ ، تاريخ الطبرى : ج۴ ص۱۹۳ و ۴۱۵ ، اُسد الغابة : ج۳ ص۵۸۵ .

4.ربذه از روستاهاى مدينه با فاصله سه روز راه تا مدينه است . قبر ابو ذر غفارى ، در اين روستاست (معجم البلدان : ج ۳ ص ۲۴) . نيز ، ر . ك : نقشه شماره ۳ در پايان جلد ۵ .

صفحه از 12