459
ميزان الحكمه ج 08

3037

النَّوادِرُ

۱۵۱۹۷.الإمامُ عليٌّ عليه السلام :مَن غَضِبَ على مَن لا يَقدِرُ على مَضَرَّتِهِ طالَ حُزنُهُ و عَذَّبَ نفسَهُ . ۱

۱۵۱۹۸.عنه عليه السلام :ألا و إنّ هذهِ الدنيا التي أصبَحتُم تَتَمَنَّونَها و تَرغَبُونَ فيها ، و أصبَحَت تُغضِبُكُم و تُرضِيكُم لَيسَت بِدارِكُم . ۲

۱۵۱۹۹.عنه عليه السلام :أبقِ لِرِضاكَ مِن غَضَبِكَ ، و إذا طِرتَ فَقَعْ شَكِيرا . ۳

۱۵۲۰۰.الإمامُ الصّادقُ عليه السلام :المؤمنُ إذا غَضِبَ لَم يُخرِجْهُ غَضَبُهُ مِن حَقٍّ ، و إذا رَضِيَ لم يُدخِلْهُ رِضاهُ في باطِلٍ ، و الذي إذا قَدَرَ لم يَأخُذْ أكثَرَ مِمّا لَهُ . ۴

۱۵۲۰۱.الإمامُ الحسنُ عليه السلام :لا يُعرَفُ الرأيُ إلاّ عندَ الغَضبِ . ۵

۱۵۲۰۲.الإمامُ الهاديُّ عليه السلام :الغَضَبُ على مَن تَملِكُ لُؤمٌ . ۶

(انظر) النبوّة (الخاصّة): باب 3755.

3037

گوناگون

۱۵۱۹۷.امام على عليه السلام :هر كه بر كسى خشم گيرد كه نمى تواند به او زيانى برساند، اندوهش به درازا كشد و خود را شكنجه دهد.

۱۵۱۹۸.امام على عليه السلام :بدانيد اين دنيايى كه آرزومند آن شده ايد و بدان رغبت مى ورزيد و او شما را گاه به خشم مى آورد و گاه خشنود مى سازد، سراى [هميشگى ]شما نيست.

۱۵۱۹۹.امام على عليه السلام :در هنگام خشم جايى براى خشنوديت نيز باقى بگذار و هرگاه خشم گرفتى مگذار اوج بگيرد.

۱۵۲۰۰.امام صادق عليه السلام :مؤمن هرگاه خشمگين شود، خشمش او را از جاده حق بيرون نمى برد و هرگاه [از كسى] خشنود شود، خشنوديش او را به باطل نمى كشاند و كسى است كه چون قدرت پيدا كند، بيشتر از آنچه حق اوست بر نمى دارد.

۱۵۲۰۱.امام حسن عليه السلام :انديشه، جز به هنگام خشم شناخته نشود.

۱۵۲۰۲.امام هادى عليه السلام :خشم گرفتن بر كسى كه مالك (اختيار دار) او مى باشى، پستى است.

1.غرر الحكم : ۸۷۲۸.

2.نهج البلاغة : الخطبة ۱۷۳.

3.غرر الحكم : ۲۳۴۰.

4.بحار الأنوار : ۷۸/۲۰۹/۸۵.

5.بحار الأنوار : ۷۸/۱۱۳/۷.

6.أعلام الدين : ۳۱۱ .


ميزان الحكمه ج 08
458

3036

مَن لَم يَغضَب فِي الجَفوَةِ

۱۵۱۹۵.الإمامُ الكاظمُ عليه السلام :مَن لَم يَغضَبْ في الجَفوَةِ ، لَم يَشكُرْ فِي النِّعمَةِ . ۱

۱۵۱۹۶.عنه عليه السلام :مَن لَم يَجِدْ لِلإساءَةِ مَضَضا لم يَكُن لِلإحسانِ عِندَهُ مَوقِعٌ ۲ . ۳

(انظر) الفضيلة : باب 3162. التعصّب : باب 2700.

3036

كسى كه از بد رفتارى نسبت به خود به خشم نيايد

۱۵۱۹۵.امام كاظم عليه السلام :كسى كه از بدى ديدن به خشم نيايد، از خوبى ديدن سپاس نگزارد.

۱۵۱۹۶.امام كاظم عليه السلام :كسى كه هرگاه به او بدى شود،ناراحتى در خود نيابد، خوبى كردن به او نيز در نظرش ارزشى ندارد. ۴

1.بحار الأنوار : ۷۳/۲۶۴/۱۰.

2.بحار الأنوار : ۷۴/۱۹۸/۳۴.

3.قال أبو حامد : الناس في هذه القوَّة [ يعني قوَّة الغضب ]على درجات ثلاث في أوَّل الفِطرة : من التفريط و الإفراط و الاعتدال . أمّا التفريط فبِفَقد هذه القوَّة أو ضَعفها و ذلك مذموم ، و هو الذي يقال فيه : إنّه لا حَميَّة له ؛ و لذلك قيل : مَن استُغضِب فلم يَغضَب فهو حمار ! فمن فقد قوَّة الحميَّة و الغضب أصلاً فهو ناقص جدّا ، و قد وصف اللّه الصَّحابة بالشدَّة و الحميَّة فقال : «أشِدّاءُ على الكُفّارِ» الفتح : ۲۹ . و قال تعالى: «يا أيّها النبيُّ جاهِدِ الكُفّارَ و المنافقينَ و اغلُظْ عليهم» التوبة : ۷۳ . و إنّما الغِلظة و الشدّة من آثار القوَّة الحميَّة و هو الغضب. و أمّا الإفراط فهو أن تغلب هذه الصفة حتّى تخرج من سياسة العقل و الدِّين و طاعتهما ......... و إنّما المحمود غضب يَنتظرُ إشارةَ العقل و الدِّين ،فينبعث حيث تجب الحميّة و ينطفي حيث يَحسُن الحلم ، و حفظه على حدِّ الاعتدال ......... . المحجّة البيضاء : ۵/۲۹۶ ـ ۲۹۹.

4.ابو حامد غزالى مى نويسد : اين نيرو ـ يعنى نيروى خشم ـ در مرحله اول و ابتدايى به سه گونه در مردم ظهور مى كند : تفريط و افراط و اعتدال. تفريط، عبارت است از فقدان اين نيرو يا ضعف آن. و اين خصلتى نكوهيده است و به چنين كسى مى گويند: شخص بى حميت. از همين رو گفته شده است : كسى كه موجبات خشم او فراهم آيد و با اين حال خشمگين نشود، خر است! بنا بر اين، كسى كه نيروى غيرت و خشم را بكلّى فاقد باشد، شخصى است بسيار ناقص. خداوند صحابه را به داشتن خشم و خشونت توصيف كرده و فرموده است : «با كافران سختگير و خشنند». فرموده است : «اى پيامبر! با كافران و منافقان جهاد كن و بر آنان سخت گير». سختگيرى و خشونت از آثار نيروى غيرت و خشم است. افراط آن است كه اين صفت بر وجود شخص چيره گردد، تا جايى كه از قلمرو حاكميت عقل و دين و فرمانبردارى آنها خارج شود ......... . خشم پسنديده آن خشمى است كه منتظر اشاره عقل و دين باشد و هر جا كه غيرت اقتضا كند، بر انگيخته شود و هر جا بردبارى پسنديده باشد آرام گيرد و نيروى خشم خود را در حدّ اعتدال نگه دارد ......... .

  • نام منبع :
    ميزان الحكمه ج 08
    سایر پدیدآورندگان :
    شیخی، حمید رضا
    تعداد جلد :
    14
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1386
    نوبت چاپ :
    هفتم
تعداد بازدید : 545170
صفحه از 632
پرینت  ارسال به