مطالعه کتاب خرید کتاب دانلود کتاب
عنوان کتاب : فرهنگ نامه زیارت عتبات بر پایه منابع معتبر
محل نشر : قم
ناشر : دارالحدیث
نوبت چاپ : اول
تاریخ انتشار : 1393
تعداد صفحه : 536
قطع : وزیری
زبان : عربی ـ فارسی
جستجو در Lib.ir

فرهنگ نامه زیارت عتبات بر پایه منابع معتبر

در این مجموعه تلاش شده تا آنچه برای زائران عتبات عالیات مورد نیاز است، از منابع قابل استناد، گزینش و ارائه شود.

در این مجموعه تلاش شده تا آنچه برای زائران عتبات عالیات مورد نیاز است، از منابع قابل استناد، گزینش و ارائه شود. ویژگی های زیر را می توان برای این کتاب برشمرد:

جامعیت نسبی، بیان آداب و آفات زیارت، معرفی اماکن متبرکه، زندگی نامه مشاهیر، نقشه های کاربردی.

شهرهای نجف، کوفه، کربلا، بغداد (کاظمین)، سامرا به ترتیب عنوان های پنج فصل نخست است و فصل پایانی به بیان برخی سوره ها، نمازها، زیارت ها و دعاهای مورد نیاز زائران اختصاص دارد.

این کتاب، از چاپ دوم (۱۳۹۴) با عنوان زیارت عتبات بر پایه منابع معتبر منتشر شده است.

پيش‏گفتار

...

زيارت عتبات عاليات

واژه «عَتَبات»، جمع «عَتَبه» به معناى آستان و درگاه است، و عنوانِ «عَتَبات» يا «عَتَبات عاليات» در عرفِ پيروان اهل بيت عليهم‏السلام، به آستان‏هاى مقدّس امامانى گفته مى‏شود كه در شهرهاى نجف، كربلا، كاظمين، و سامرا از كشور عراق وجود دارند.

ويژگى‏هاى «فرهنگ‏نامه[۱]زيارت»

تاكنون كتاب‏هاى مفيد و ارزنده‏اى در باره زيارت «عتبات عاليات» و بهره‏گيرى از اين مراكز نور و هدايت، نگارش يافته‏اند ؛ امّا فرهنگ‏نامه زيارت عتبات تلاشى است نو، كه با نظمى نوين، ره‏نمودهاى اهل بيت عليهم‏السلام را در جهت فرهنگ‏سازى زيارت آستان‏هاى خاندان رسالت، تقديم علاقه‏مندان مى‏كند. ويژگى‏هاى اين كتاب، عبارت اند از:

۱. جامعيت نسبى

در اين مجموعه، تلاش شده آنچه براى زائران «عتبات عاليات» مورد نياز است، از منابع قابل استناد، گزينش و ارائه شود، و به منظور جامعيت نسبى آن، در فصل پنجم نيز، مطالبى كه اختصاصى به زائران عتبات ندارد، ولى معمولاً مورد نياز آنهاست، افزوده شده است.

۲. آداب و آفات زيارت

فرهنگ‏سازى زيارت آستان‏هاى خاندان رسالت بايد مبتنى بر رعايت آداب زيارت، و اجتناب از آفات آن باشد، در غير اين صورت، بهره لازم، عايد زائر نخواهد شد و چه بسا موجب وهن مذهب گردد كه در اين صورت، نه تنها ثوابى بر آن مترتّب نخواهد شد، بلكه آلودگى به گناه را نيز در پى خواهد داشت.

از اين رو در اين مجموعه، ضمن بيان آداب و آفات زيارت، اعمالى كه به روايات معصومان عليهم‏السلام مستند نيستند، به زائران شناسانده شده‏اند.

۳. معرّفى اماكن متبرّكه

به منظور آشنايى زائران با اماكن متبرّكه عتبات عاليات، توضيحاتى لازم در باره مساجد معروف، قبور منسوب به شمارى از پيامبران، علما و صلحا، و همچنين مشاهير مدفون در نجف، كوفه، كربلا، كاظمين و سامرّا، به صورت اجمالى ارائه گرديده است.

۴. زندگى‏نامه مشاهير

براى آگاهى بيشتر زائران از شخصيت‏هاى مدفون در جوار آستان‏هاى مقدس عراق، زندگى‏نامه كوتاه آنان در كتاب آمده است.

۵. نقشه‏هاى كاربردى

ديگر ويژگى اين فرهنگ‏نامه، هشت نقشه در پايان كتاب است كه در آنها، حرم مطهّر امامان عليهم‏السلام واماكن و مزار شخصيت‏هاى مدفون در آنها، مسجد كوفه و سهله و اماكن و مقام‏هاى آنها و منطقه مركزى شهر نجف وكربلا جانمايى شده است.

تقدير و سپاس

در اين جا لازم است از همه فضلا و پژوهشگران عزيز و بزرگوار «پژوهشكده علوم و معارف حديث» كه در پديد آوردن و عرضه اين اثر، به گونه‏اى نقش داشته‏اند، به ويژه فاضل ارجمند جناب آقاى رسول افقى كه جمع‏آورى بخشى از متن اولّيه آن را به عهده داشت، و پژوهشگران گران‏قدر جناب آقاى سيّد محمود طباطبايى‏نژاد و سيّد روح اللّه‏ سيّد طبايى كه تكميل نهايى اين فرهنگ‏نامه، با مساعدت آنها تحقّق يافت، صميمانه سپاس‏گزارى نمايم، و از خداوند سبحان براى همه آنان، پاداشى در خور فضلش مسئلت دارم.

ربّنا تقبّل منّا و ارزقنا فى الدنيا زيارة محمّد و آله و فى الآخرة شفاعتهم، إنّك أنت السميع العليم.

محمّدى رى‏شهرى

هفتم آبان ماه ۱۳۹۳


[۱]. فرهنگ : علم ؛ دانش ؛ ادب ؛ تربيت ؛ پديده كلّى پيچيده‏اى از آداب ، رسوم ، انديشه ، هنر و شيوه زندگىكه در طىّ تجربه تاريخى اقوام ، شكل مى‏گيرد و قابل انتقال به نسل‏هاى بعدى است ر . ك : لغت‏نامه دهخدا ، فرهنگ معين و فرهنگ بزرگ سخن ، واژه «فرهنگ» .