زهد و بهداشت روان - صفحه 143

زهد و بهداشت روان

بررسي آثار روانشناختي زهد بر سلامت رواندر دو موقعيت خوشايند و ناخوشايند و روش ايجاد آن

عباس پسنديده ۱

چکيده

واكنش نامناسب به خوشايند و ناخوشايند زندگي از عوامل مهم در مشكلات روحي و رواني است كه مورد توجه دين قرار گرفته است. چگونگي كنترل اين دو موقعيت و ايجاد تعادل در فرد، از پرسش‌هاي مهم در اين موضوع است. در اين ميان، زهد از مفاهيم اساسي در اخلاق اسلامي است كه در هر دو موقعيت، كارايي داشته و موجب تعادل فرد شده و واكنش مناسب را تضمين مي‌نمايد. بنا بر اين، يكي از عوامل سلامت روان، تنظيم زهد است. زهد يعني بي‌رغبتي به دنيا و دل‌بستگي نسبت به آخرت؛ اما چگونه؟بر اساس آموزه‌هاي دين، راهبرد تنظيم رغبت را شناخت و يقين تشكيل مي‌دهد. شناخت صحيح دنيا و آخرت سبب مي‌شود كه انسان از دنيا دل بركَنَد و به آخرت دل بندد.

کليد واژه‌ها: موقعيت خوشايند و ناخوشايند، حسرت و افسوس، فرح و بدمستي، زهد، سلامت روان، تنظيم رغبت، دنياشناسي، آخرت‌شناسي.

تبيين مسأله

زهد به معناي بي‌رغبتي است؛ ۲ نه ترک دنيا. از اين رو، در روايات تأکيد شده که زهد به معناي حرام کردن حلال دنيا و ترک مال ۳ و پوشيدن لباس‌هاي خشن و خردن غذاهاي خشک ۴ نيست. زهد به معناي

1.دانشجوي دكتري دانشكده علوم حديث.

2.. کلمه زهد ، در اصل، به معناي اندک بودن و کم ارزش بودن چيزي است و از آن جا که اين معنا بيش‌تر ملازم با بي‌رغبتي به آن چيز است، اين کلمه در بي‌رغبتي نيز به کار مي‌رود. ابن فارس در تبيين معناي زهد مي‌گويد: الزاء و الهاء و الدال أصل يدلّ علي قلّة الشيء، و الزّهيد: الشيء القليل، و هو مُزهدٌ: قليل المال، و قال رسول الله(: أفضل الناس مؤمن مُزهد ، هو المقلّ؛ مادّه زاء و هاء و دال (زهد)، بر اندک بودن چيزي دلالت مي‌کند. زَهيد ، يعني چيز اندک و مُزهد ، يعني داراي مال اندک. پيامبر خدا( فرمود: برترينِ مردم، مؤمنِ مُزهد است ، يعني آن که داريي اندک دارد. جوهري، زهد را چنين معنا کرده است: الزّهد خلاف الرّغبة... و التَّزهيدُ في الشيء و عن الشيء: خلاف الترغيب فيه. زهد، خلاف رغبت است ... التزهيد في الشيء و عن الشيء ؛ يعني در فلان چيز يا نسبت به آن، زهد (بي‌رغبتي) ورزيدن. و راغب اصفهاني در المفردات آورده است: الزهيد: الشيء القليل والزّاهد فيإ الشيء الراغب عنه و الراضي منه بالزّهيد أي القليل؛ زهيد: چيز اندک الزاهد في الشيء ، يعني بي‌اعتنا به آن چيز و رضايت دادن به اندک از آن. (ر.ك: دنيا و آخرت در قرآن و حديث، ج۲، ص۲۵ به بعد)

3.. رسول الله(: لَيسَ الزُّهدُ فِي الدُّنيا تَحريمَ الحَلالِ، و لا إضاعَةَ المالِ، و لکِنَّ الزُّهدَ فِي الدُّنيا الرِّضا بِالقَضاءِ، وَ الصَّبرُ عَلَي المَصائِبِ، وَ اليأسُ عَنِ النّاسِ. عنه(: الزَّهادَةُ فِي الدُّنيا لَيسَت بِتَحريمِ الحَلالِ، و لا إضاعَةِ المالِ، و لکِنَّ الزَّهادَةَ فِي الدُّنيا ألاّ تَکونَ بِما في يدَيکَ أوثَقَ مِمّا في يدَي اللهِ، و أن تَکونَ في ثَوابِ المُصيبَةِ إذا أنتَ اُصِبتَ بِها أرغَبَ فيها لو أنَّها اُبقِيت لَکَ. (همان، ج۲، ص۶۲،، ح۸۴۹ - ۸۵۰)

4.. عنه(: لَيسَ الزُّهدُ فِي الدُّنيا لُبسَ الخَشِنِ وأکلَ الجَشِبِ، ولکِنَّ الزُّهدَ فِي الدُّنيا قَصرُ الأَمَلِ. (همان، ج۲، ص۶۲، ح۸۵۱)

صفحه از 160