5
فرهنگ نامه ادب

پيشگفتار

فرهنگ‏نامه ، كتابى است كه در آن ، دانش ، فرهنگ ۱ و حكمت باشد .
فرهنگ‏نامه ادب ، قطره‏اى ديگر از درياى بيكران علوم و معارف ناب اسلامى و مَدخَلى ۲ ديگر از دانش‏نامه ميزان‏الحكمه است كه به صورت مستقل ، منتشر مى‏شود . در اين دانش‏نامه ، واژه‏ها و اصطلاحاتى كه در قرآن و احاديث ، كاربرد فرهنگى گسترده‏اى دارند ، به ترتيب الفبايى ، با نظمى نوين و با ذكر نمونه كاربردها (شواهد) ، معناشناسى و تحليل و تبيين مى‏گردند . در لابه‏لاى اين دانش‏نامه ، برخى مَدخل‏ها ، از كاربرد فرهنگى ويژه و بَسامد استفاده بالايى برخوردارند . بدين معنا كه عموم مسلمانان و يا گروه‏هاى خاصّى از آنان ، به صورت شبانه‏روزى و گسترده ، با آنها ، سر و كار دارند . از اين رو ، به منظور تصحيح و تقويت فرهنگ عمومىِ جوامع اسلامى ، ضرورى است معارف مربوط به اين گونه واژه‏ها و اصطلاحات ، به صورت كتابِ همراه ، و كتاب راهنما ، در اختيار همگان قرار گيرد .
با اين نگاه ، مَدخَل‏هايى از اين دست ـ كه گفتيم ـ ، به صورت

1.فرهنگ : علم؛ دانش؛ ادب؛ تربيت؛ پديده كلّى پيچيده‏اى از آداب ، رسوم ، انديشه ، هنر و شيوه زندگى كه در طىّ تجربه تاريخى اقوام ، شكل مى‏گيرد و قابل انتقال به نسل‏هاى بعدى است . (ر. ك : لغت‏نامه دهخدا ، فرهنگ معين و فرهنگ بزرگ سخن)

2.در دانش‏نامه‏ها ، به هر واژه اصلى كه توضيحى (مقاله‏اى) در ذيل خود دارد ، «سرواژه» يا «مَدخَل» مى‏گويند . به مجموع سرواژه و توضيح ، بر روى هم ، نيز «مدخل» گفته مى‏شود (ر. ك : فرهنگ بزرگ سخن)


فرهنگ نامه ادب
  • نام منبع :
    فرهنگ نامه ادب
    سایر پدیدآورندگان :
    شيخي، حميدرضا؛ مسعودي، عبدالهادي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1384
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 30381
صفحه از 83
پرینت  ارسال به