گزارشى از نسخه هاى خطى نفيس كتاب خانه محدث ارموى
سيد جلال الدين محدث ارموى در حيات خويش داراى كتاب خانه شخصى بسيار نفيسى بود كه كتاب هاى چاپى و چاپ سنگى و خطى بسيارى را در خود جا مى داد .
كتاب خانه چاپى آن مرحوم در حدود 15000 نسخه بود كه در موضوعات مختلف ، كتاب هاى مرجع مهمى را در برداشت و از ويژگى هاى آن نسخه هاى چاپ اولِ كتاب هاى چاپ تركيه ، مصر ، بمبئى و غيره است . و نيز اين كتاب خانه مشتمل بر حدود 3000 نسخه چاپ سنگى نفيس بود .
قرار بر آن بود كه كتابخانه اى به نام آن مرحوم در قم تشكيل و بخش مطبوعات بدان منتقل شود ، به اين جهت كتب چاپى در اختيار مركز احياء ميراث نيست .
كتاب خانه خطى ايشان در حدود 3500 نسخه است و در سال 1379 ش به كتاب خانه مركز احياء منتقل گرديد . در اين مقال بر آنيم تا به معرفى اجمالى اين نسخه ها بپردازيم . اين بخش از چندين جهت داراى اهميت است :
1 . وجود بسيارى از خطوط علما و اجازات آنان و قابل ذكر است مجموعه اى از اجازات اين كتاب خانه در دفتر دوازدهم ميراث حديث شيعه به چاپ رسيده است .
2 . وجود نسخه هايى در علم حديث و رجال كه در كمتر كتاب خانه شخصى مى توان بدين گستردگى يافت .
3 . وجود بسيارى از نسخه هايى كه به خط مؤلفان آنهاست .
4 . دارا بودن نسخى كهن در علوم مختلف اسلامى .
تا كنون پيش نويس فهرستِ 2500 نسخه خطى اين كتاب خانه تهيه شده كه در اين جا به معرفى نسخه هاى مهم آن در سه بخش پرداخته ايم :
الف : نسخه هاى قديمى و كهن : در اين قسمت نسخه هايى كه تا پايان سده دهم كتابت شده اند را آورده ايم .
ب: نسخه هاى خط مؤلف: كه در اين بخش كتاب هايى را كه به خط مؤلفين آنها بوده ذكر شده اند و از آوردن نسخى كه نسبت آنها به خط مؤلف مشكوك بوده صرف نظر كرده ايم.
ج : نسخه هاى داراى اجازه : كه در اين فصل به اجازاتى كه به خط مجيزان آنها بوده اكتفا شده و از ذكر اجازات منقوله يا مجموعه اجازاتى كه به خط يكى از كاتبان گردآورى شده بود ، پرهيز كرده ايم .
نسخه هاى خطى اين كتابخانه از شماره مسلسل ( 2001 ) به بعد در مركز احياء ميراث اسلامى ، شماره گذارى شده است .