67
سياست نامه امام علي (ع)

خواستِ خود را در نوشتارى بنويسد و در «بيت القصص (صندوق شكايات)» بيفكند. گويا اين كار در تاريخ، اوّلين گام در جهت مرتبط ساختن مردم با هيئت حاكم است.

7 . تلاش براى همدلى و وحدت جامعه

پيشوا، نقطه اتصال جريان هاىِ موجود در جامعه است ورهبرى، محور تلاش ها، حركت ها و نشاط ها. وجود انديشه ها، گرايش ها و جريان هاى مختلف در جامعه، امرى طبيعى است و تصوّر وحدت در انديشه ها و آرمان ها، در همه قشرهاى جامعه و همه لايه هاى اجتماع، تصوّرى بس نادرست و غير واقعى است. از اين رو، جريان ها، گروه ها و دارندگان انديشه هاى مختلف، براى رهانيدن جامعه از تفرقه، بايد راه هاى وحدت آفرينى را بجويند و در ضمن تأكيد بر تكثّر انديشه، همسويى در آرمان هاى والا را از دست ندهند. رهبرى، بزرگ ترين نقش را در اين زمينه بازى مى كند. على عليه السلام ، بر لزوم اتّحاد و همدلى در جامعه، بسى تأكيد كرده است.
آن بزرگوار، اتّحاد را ضامن بقاى حكومت ها، و اختلاف را عامل سقوط دولت ها مى داند و از اين رو، بسيار بر آن، تأكيد مى ورزد. بخش هايى از «خطبه قاصعه»، از جمله موارد درس آموز و تنّبه آفرين آموزه هاى حكومت علوى است. در شناخت ريشه هاى اختلاف ها و چگونگى دست يافتن به وحدت و همدلى، او خود نيز در اين جهت، بيشترين تلاش را مى كرد و از حقوق مسلّم خود، چشم مى پوشيد تا جامعه در آتش اختلاف نسوزد و مى فرمود:
لَيسَ رَجُلٌ ـ فَاعلَم ـ أحرَصَ عَلى جَماعَةِ اُمَّةِ مُحَمَّدٍ صلى الله عليه و آله و أُلفَتِها مِنّي .۱هيچ كس بر اجتماع (و الفت) امّت محمّد ، از من حريص تر نيست .

1.بنگريد به: ص ۳۲۸ (ح ۳۶۰) .


سياست نامه امام علي (ع)
66

روابط اجتماعى، يارى مى خواست و مى فرمود:
أيُّهَا النّاسُ! أعينوني عَلى أنفُسِكُم وايمُ اللّهِ لِأُنصِفَنَّ المَظلومَ مِن ظالِمِهِ، و لَأَقودَنَّ الظّالِمَ بِخِزامَتِهِ .۱به خدا سوگند ، كه دادِ ستمديده را از آن كه بر او ستم شده بستانم و مهار ستمكار را بگيرم .
داستان هاى حمايت عملى آن اسوه عدالت از ستمديدگان، بسيار خواندنى، و براى داعيه داران پيروى از آن بزرگوار، بسى آموزنده است.

6 . تأسيس «بيت القصص (صندوق شكايات)»

پيشواىِ ستم ستيزان كه مى كوشيد كه به هر گونه ممكن، ستمديده يارى شود و داد او ستانده شود، بى گمان، از هيچ كوششى در اين راه براى دريافت پژواك نداى مظلوم، دريغ نمى كرد.
مظلومان چگونه بايد نداىِ خود را به حاكمان برسانند؟ روشن است كه گاهى فرودستان، ياراى نزديك شدن به دستگاه حاكمى را ندارند، تا چه رسد به طرح سخن و گزارش و شِكوه و. .. و چه بسيار كه ناله مظلومْ چون انعكاس يافته، نتيجه عكس داده است و مسئولى كه بايد مؤاخذه شود، ارتقا يافته و شاكىِ شكوه كننده از خود شده است. حضرت على عليه السلام براى اين كه اين دشوارى را چاره كند و در حدّ ممكن، مشكل عدم طرح مستقيم مظلوميت ها و دادخواهى ها حل شود، جايگاهى به نام «بيت القصص» تأسيس كرده بود تا مردمان، مظلومان و هر آن كه مسئله اى دارد و از طرح روياروى آن ناتوان است، دادخواهى خود را بنويسد و بدان جا بيفكند تا على عليه السلام از آن مطّلع شود. امام، خود در ميان مردمان ندا در داد كه هر كس را نيازى است و نمى خواهد واگويى اش را كسى بداند تا از شناخته شدن، مصون بماند،

1.بنگريد به : ص ۳۲۳ (ح ۳۴۹) .

  • نام منبع :
    سياست نامه امام علي (ع)
    المساعدون :
    مهريزي، مهدي
    المجلدات :
    1
    الناشر :
    دار الحديث للطباعة و النشر
    مکان النشر :
    قم المقدسة
    تاریخ النشر :
    1381 ش
    الطبعة :
    الثالثة
عدد المشاهدين : 84526
الصفحه من 435
طباعه  ارسل الي