101
مسند حضرت عبد العظيم حسني (ع)

از اين راوى در كتب رجال به عنوان فوق ذكرى نشده ، و در روايات حضرت رضا عليه السلام هم از او نام نبرده اند ، پس از تحقيق و بررسى در تراجم روات و محدثين و تحقيق و تفحص در كتب مربوطه بنام ابراهيم بن ابى البلاد بر خوردم ، اين راوى از اصحاب حضرت رضا عليه السلام و در طبقه حضرت عبدالعظيم است.
محمّد بن ابراهيم بن أبى البلاد و يحيى بن ابراهيم بن أبى البلاد نيز در كتب رجال ذكر شده اند ، و اين ها نيز در طبقه حضرت عبدالعظيم هستند ، واكنون احتمال ميرود كه حضرت عبدالعظيم راوى يكى از اين سه نفر باشد.
از محمود بن ابى البلاد جز در طريق صدوق و روايت عبدالعظيم در جاى ديگر ذكرى نشده ، و ظاهرا در نسخه هاى علل الشرايع خلط و اشتباهى واقع كرديده ، و يا از طرف كتاب و نساخ دخل و تصرفى شده است .
ابراهيم بن ابى البلاد و هر دو پسرش محمّد و يحيى از اصحاب حضرت رضا عليه السلام بوده اند ، علماى رجال در تأليفات خود از آنها به جلالت قدر و عظمت و بزرگوارى ياد كرده اند ، و آنها را به خلوص عقيده ، و صفاى باطن و ووثاقت و قابل اعتماد معرفى نموده اند.
شيخ در رجال خود گويد : ابراهيم بن ابى البلاد از اصحاب حضرت صادق و كاظم و رضا عليه السلام است ، وى اصلاً از اهل كوفه بوده و از ثقات اهل حديث بشمار ميرود.
نجاشى در فهرست خود گفته : ابراهيم بن ابى البلاد مكنى به ابو يحيى از ثقات مشايخ حديث محسوب است ، وى از قاريان و ادباء زمان خود بشمار ميرفت و از حضرت صادق و كاظم و رضا عليهم السلام روايت مى كند ، ، وى عمر زيادى كرده و زندگانى اش بطول انجاميده است ، حضرت رضا عليه السلام نامه اى براى او نوشته و از وى تجليل كرده است.


مسند حضرت عبد العظيم حسني (ع)
100

يكى از مشايخ حضرت عبدالعظيم حسنى محمّد بن فضيل بن كثير ازدى كوفى ابو جعفر ازرق است ، علماى رجال و فقهاى شيعه اين راوى را تضعيف كرده و او را غالى دانسته اند ، ما اكنون گفتار آنها را ذيلاً درج مينمائيم.
شيخ در رجال خود محمّد بن فضيل را از اصحاب حضرت صادق و كاظم و رضا عليهماالسلامشمرده و او را تضعيف كرده است ، و در فهرست گويد : محمّد بن فضيل ازرق داراى كتابى است و على بن حكم اين كتاب را از وى روايت مى كند.
نجاشى در رجال گويد : محمّد بن فضيل بن كثير ازدى صيرفى ابو جعفر ازرق از اصحاب حضرت موسى بن جعفر و حضرت رضا عليهماالسلام است ، وى داراى كتاب و مسائلى است كه محمّد بن حسين بن ابى الخطاب ۱ از وى روايت مى كند ، و نسخه كتاب او را اجتماعى ديگر نيز از او نقل ميكنند ، در گفتار نجاشى راجع به عقائد او بحثى بميان نيامده است.
علامه حلى در قسم دوم خلاصه او را عنوان كرده و تضعيف نموده است ، عده اى از علماى رجال در مورد محمّد بن فضيل دچار اشتباه شده اند ، و از عناوين متعددى او كه در كتب رجال مانند رجال شيخ آمده گرفتار اين اشتباه گرديده اند.

37 ـ محمود بن ابى بلاد

1.محمّد بن حسين بن ابى الخطاب ابو جعفر زيات همدانى از اصحاب حضرت جواد و هادى و عسكرى عليهم السلام است ، شيخ در رجال خود او را توثيق كرده و از وى تجليل مى كند ، نجاشى نيز او را از ثقات شمرده و به بزرگى و عظمت و جلالت قدر از او ياد مى كند ، اين محدث جليل القدر كتبى نيز تصنيف كرده كه از جمله آنها است : كتاب المعرفة ، كتاب التوحيد ، كتاب الامامة ، كتاب وصايا الائمة ، و كتاب الرد على اهل القدر وى در سال ۲۴۲ جهان را وداع گفت.

  • نام منبع :
    مسند حضرت عبد العظيم حسني (ع)
    المجلدات :
    1
    الناشر :
    دارالحديث للطباعة و النشر
    مکان النشر :
    قم المقدسة
    تاریخ النشر :
    1382 ش
    الطبعة :
    الاولي
عدد المشاهدين : 36599
الصفحه من 312
طباعه  ارسل الي