105
مسند حضرت عبد العظيم حسني (ع)

او را به داشتن عقيده درست و افكار صحيح اسلامى مينويسند.
وى با علماى مخالفين شيعه ، وطرفداران حكومت وقت احتجاجات و مناظرات فراوانى دارد يكى از اين مجالس مناظره را حضرت عبدالعظيم از او نقل كرده و در اختصاص شيخ مفيد مفصلاً ذكر شده و ما او را در فصل خود در اخبار حضرت عبدالعظيم آوره ايم ، براى همين بحث و انتقاد و گفتگوهاى مربوط بامامت ، طرفداران حكومت وقت و علماى اهل سنت وى را به كفر و زندقه متهم ساخته اند و به او مطالب ناروايى نسبت داده اند ، ليكن علماى شيعه به كليه اين اتهامات پاسخ گفته و ساحت قدس او را از اين گونه گفتارهاى ناروا مبرى داشته اند.
شيخ طوسى در رجال او را از اصحاب حضرت صادق و كاظم عليهماالسلام نوشته و گويد : هشام بن حكم كندى مكنى به ابو محمّد و ابو الحكم از موالى كنده بوده و تا مدتى بعد از وفات حضرت ابو الحسن عليه السلام حيات داشت.
در فهرست گويد : هشام بن حكم رحمه الله از خواص حضرت موسى بن جعفر بن محمّد عليهماالسلام بود ، او مباحثات زيادى با مخالفين در اصول و فروع دارد ، و داراى اصلى نيز بوده و كتب زيادى را تصنيف كرده ، او از مواليان بنى شيبان و اهل كوفه بود ، و پس از مدتى به بغداد آمد ، هشام با حضرت صادق و كاظم عليهماالسلام : ملاقات كرده و از آنها روايات زيادى نقل كرده است . و از آن دو بزرگوار نيز احاديث فروانى در فضائل و مناقب هشام صادر شده است.
هشام كسى است كه در امامت آغاز سخن نموده ، و از نظر كلامى در اين موضوع وارد شد ، و در مذهب نيز اهل نظر بود ، و در علم كلام بسيار ماهر و روشن و در مناظرات و مباحثات فوق العاده تيز هوش ، سريع الانتقال و حاضر جواب بشمار ميرفت.


مسند حضرت عبد العظيم حسني (ع)
104

در خانه متوكل رسيد اجازه خواست ، وى را اجازه ندادند ، و او در آنجا ماند هر گاه اراده ميكرد به نزد خليفه برود ، او را راه نميدادند تا آنگاه كه متوكل كشته شد ، و او به آرزوى خود نرسيد و فرمايش امام عليه السلام به صحت پيوست.
روايت عبدالعظيم از موسى بن محمّد در طرق متعددى آمده كه از جمله آنها در كافى « باب نكت و نتف في التنزيل » نقل شده است.

39 ـ هشام بن حكم

يكى از محدثين بزرگ و روات شيعه هشام بن حكم است ، او از دانشمندان و متكلمين و صاحب نظران بشمار ميرود ، وى از جمله كسانى است كه در موضوع امامت بحث هاى مفصلى با مخالفين دارد ، عمال خلفاى جور همواره او را مورد آزار و اذيت قرار ميدادند ، محدثين قشرى و پوسيده مخالفين اتهامات ناروايى به افكار و عقائد وى گرفته اند ، و او را به داشتن افكار مخالف قرآن متهم نموده اند.
هشام ، اول كسى است كه از نظر عقلى در موضوع امامت سخن گفته ، مذاكرات مفصل و احتجاجات او در كتب مضبوط است ، حضور صادق عليه السلام فوق العاده به او علاقه داشت و وى را با اينكه بسيار جوان بود بر ساير اصحاب خود برترى ميداد . علت آن نيز همين شهامت و شجاعتى بود كه او در برابر مخالفين اهل بيت عصمت و طهارت از خود نشان ميداد ، و همواره مدافع حقوق خاندان پيغمبر عليه السلام بود.
هشام از همان آغاز زندگى خود مورد توجه بوده و اهل بيت به نظر تجليل به او نگاه ميكردند ، شيعيان و پيروان آل عصمت نيز او را تعظيم و تكريم مينمايند گفتار او را در موضوع امامت با علماى مخالفين در كتب و مؤلفات خود ذكر كرده اند ، علماى رجال و حديث از صدور اول تاكنون مقام و موقعيت دينى و مذهبى او را ستوده اند ، و

  • نام منبع :
    مسند حضرت عبد العظيم حسني (ع)
    المجلدات :
    1
    الناشر :
    دارالحديث للطباعة و النشر
    مکان النشر :
    قم المقدسة
    تاریخ النشر :
    1382 ش
    الطبعة :
    الاولي
عدد المشاهدين : 36477
الصفحه من 312
طباعه  ارسل الي