99
مسند حضرت عبد العظيم حسني (ع)

درباره محمّد بن خالد برقى به گفتار شيخ است ، و من توثيق او را مورد قبول قرار ميدهم و به روايات محمّد بن خالد عمل ميكنم.
خلاصه كلام اين است كه كلمات علماء درباره اين راوى مختلف است عده اى وى را توثيق و بعضى او را تضعيف كرده اند ، مطلب قابل توجه اينست اشخاصى كه وى را جرح كرده اند ، درباره شخص او حرفى ندارند ، بلكه او را از نظر اينكه از ضعفاء حديث روايت مى كرده و به مراسيل اعتماد مى نموده اعتراض دارند.
روايت محمّد بن خالد برقى از عبدالعظيم عليه السلام در كامل الزيارات ، باب ما جاء في قاتل الحسين عليه السلام نقل شده است.

35 ـ محمد بن عمر بن يزيد

اين راوى از اصحاب حضرت رضا عليه السلام بوده ، و در كتب رجال و شرح حالات روات از زندگى و خصوصيات او اطلاع درستى در دست نيست ، علماى رجال به ذكر مختصرى از وى قناعت كرده اند.
شيخ طوسى در رجال خود او را از روات حضرت رضا عليه السلام شمرده ، و در فهرست او را از مؤلفين ذكر كرده است ، نجاشى در رجال گويد : محمّد بن عمر بن يزيد از اصحاب ابو الحسن عليه السلام است ، و كتابى نيز تأليف كرده است.
روايت حضرت عبدالعظيم از محمّد بن عمر بن يزيد در علل الشرايع باب « نوادر العلل » نقل شده است.

36 ـ محمد بن فضيل


مسند حضرت عبد العظيم حسني (ع)
98

از وى روايت كرده است.
كشى در رجال خود او را عنوان كرده و به ذكر مختصرى از وى قناعت نموده و از نصر بن صباح روايت كرده كه گفت : برقى ابو بصير را ملاقات نكرده و از وى اخذ حديث ننموده است ، وواسطه بين آنها قاسم بن حمزه ۱ بوده ، و او هم چنين اسحاق بن عمار ۲ را نيز درك نكرده است و ممكن است صفوان بن يحيى با او ملاقات كرده باشد.
ابن الغضائرى گويد : محمّد بن خالد برقى از مواليان جرير بن عبد اللّه است و از ضعفا نقل حديث كرده و مراسيل را مورد اعتماد قرار داده ، لذا احاديث او ضعيف و قابل توجه نخواهند بود.
علامه حلى در قسم اول خلاصه كه اختصاص به ممدوحين دارد او را ذكر كرده و گفتار شيخ و نجاشى و غضائرى را نقل كرده است ، پس از نقل اقوال گفته اعتماد من

1.قاسم بن حمزه مجهول و مهمل است ، در رجال شيعه از اين راوى عنوانى نشده و در مآخذ و مصادر يكه اكنون در اختيار نگارنده است اسمى از اين شخص ديده نمى شود.

2.در رجال شيعه از دو راوى به عنوان « اسحاق بن عمار » ذكر شده و ما اكنون مختصرى از حالات اين دو نفر را ذيلاً مينگاريم. ۱ ـ اسحاق بن عمار ساباطى ، شيخ در فهرست خود گويد : اسحاق بن عمار ساباطى از صاحبان « اصول » بشمار رفته ، وپيرو طريقه « فطحيه » بوده است ، وى در نقل اخبار و روايات « ثقة » و مورد اعتماد ميباشد ، و « اصل » او نيز مورد توجه و قابل اطمينان است. علامه حلى در خلاصه گفته : اسحاق بن عمار ساباتى از اصحاب حضرت صادق و كاظم عليهماالسلامبوده ، و در روايت هم « ثقة » و مورد اعتماد است. ۲ ـ اسحاق بن عمار صيرفى كوفى ، ابن راوى نيز از اصحاب حضرت صادق و كاظم عليهماالسلام بوده و در مورد مذهب و طريقه او در كتب رجال ذكرى نشده است ، راجع به اين دو نفر در كتب رجال و تذكره هاى روات و مشايخ خلط و اشتباهى شده ، واين دو را باهم مخلوط كرده اند.

  • نام منبع :
    مسند حضرت عبد العظيم حسني (ع)
    المجلدات :
    1
    الناشر :
    دارالحديث للطباعة و النشر
    مکان النشر :
    قم المقدسة
    تاریخ النشر :
    1382 ش
    الطبعة :
    الاولي
عدد المشاهدين : 36601
الصفحه من 312
طباعه  ارسل الي