515
حج و عمره در قرآن و حديث

۹۰۳.ابراهيم بن ابى البلاد:امام رضا عليه السلام به من فرمود: هنگام سلام دادن بر پيامبر صلى الله عليه و آله چه مى گويى؟ گفتم: آنچه را كه مى شناسيم و براى ما روايت شده است. فرمود: آيا چيزى بهتر از آن به تو نياموزم؟ گفتم: چرا، فدايت شوم. آنگاه در حالى كه من كنارش نشسته بودم، با خط خويش چنين نوشت و بر من خواند:
«هرگاه كنار قبر آن حضرت ايستادى، بگو: «گواهى مى دهم كه جز خدا معبودى نيست، يكتا و بى شريك است و گواهى مى دهم كه تو محمد بن عبداللّه و فرستاده خدايى و شهادت مى دهم كه تو آخرينِ پيامبرانى. شهادت مى دهم كه تو رسالت پروردگارت را رساندى و براى امّت خويش خيرخواهى كردى و در راه پروردگارت جهاد نمودى و تا رسيدن يقين، او را پرستيدى و حقّى را كه بر تو بود، ادا كردى. خدايا بر محمّد، بنده و فرستاده و همراه و امين و برگزيده از خلقت، درود فرست؛ بهترين درودى را كه بر هر يك از پيامبران و فرستادگانت فرستاده اى. پروردگارا! بر محمد و خاندان او سلام فرست. آن گونه كه بر نوح در جهانيان سلام فرستادى و بر محمد و خاندان او منت گذار، آن سان كه بر موسى و هارون منّت نهادى و بر محمد و خاندان محمد بركت فرست، آنچنان كه بر ابراهيم و خاندان ابراهيم خجستگى بخشيدى، همانا تو ستوده و شكوهمندى. خدايا بر محمد و دودمانش صلوات فرست و بر محمد و خاندان محمد رحمت آور. خدايا! اى پروردگار كعبه و مسجد الحرام و پروردگار ركن و مقام و پروردگار شهر حرام و پروردگار حِلّ و حرم و پروردگار مشعر الحرام، از سوى من به روح پيامبرت، محمّد، سلام برسان».

۹۰۴.سيد بن طاووسـ در شرح زيارت پيامبر صلى الله عليه و آله براى كسى كه به تربت با شرافت آن حضرت برسد و اعمال مسجد والامرتبه او را انجام دهد ـ: پس چون وارد مدينه شدى، مستحب است كه براى ورود به آن و ورود به مسجد پيامبر و زيارت آن حضرت، غسل كرده باشى. سپس وارد مى شوى و به سمت در مسجد كه مى روى، مى گويى:
«خدايا! بر آستانه يكى از درهاى پيامبرت ايستاده ام ـ كه بر او و پيامبران درود باد ـ تو مردم را از اين كه بى اجازه پيامبر وارد خانه هاى پيامبر شوند، بازداشته اى و فرموده اى: «اى كسانى كه ايمان آورده ايد، وارد خانه هاى پيامبر نشويد، مگر آن كه به شما اجازه دهند». خدايا من به احترام پيامبرت در زمان غيبتش ، مثل زمان حضورش اعتقاد دارم و مى دانم كه فرستادگان و جانشينانت زنده اند و نزد تو روزى دارند. جايگاه مرا دراين وقت و زمان مى بينند و سخن مرا در اين زمان و مكان مى شنوند و سلامم را پاسخ مى دهند و تو گوش مرا از سخن آنان پوشانده اى و دريچه فهم مرا به روى مناجات لذت بخش با آنان گشوده اى. پروردگارا، اوّل از تو و سپس از فرستاده ات ـ كه درود تو بر او باد ـ اذن مى طلبم و از جانشين تو كه اطاعتش بر من لازم است، براى ورود به خانه اش در اين لحظه اجازه مى خواهم و از فرشتگانت كه بر اين حرم مبارك گماشته شده اند و مطيع و شنواى خدايند، اذن مى خواهم.
سلام و رحمت خدا و بركاتش بر شما، اى فرشتگان گماشته بر اين جايگاه مبارك. به اذن خدا و رسول خدا و اذن جانشينانش و اذن شما ـ كه درود خدا به همه شما باد ـ وارد اين خانه مى شوم و جوياى تقرّب به خدا و فرستاده اش محمد و دودمان پاك اويم. پس اى فرشتگان خدا، پشتيبان و ياور من باشيد، تا وارد اين خانه شوم و خدا را به گونه هاى مختلف، بخوانم و در پيشگاه خدا به بندگى و در آستان پيامبر به اطاعت، اقرار كنم».
سپس در حالى كه پاى راست را جلو مى گذارى وارد شده، مى گويى:
«به نام خدا و به يارى خدا و در راه خدا و بر آيين پيامبر خدا . خدايا مرا به درون شدى راست وارد كن و با برون شدى راست، بيرون آور و از پيش خودت برايم نيرويى ياور قرار بده» .
و صد بار تكبير مى گويى و چون وارد شدى، دو ركعت نماز تحيّت مسجد مى خوانى. آنگاه به سوى بقعه مى روى، چون به آن رسيدى، دست مى كشى و مى بوسى و مى گويى:
«سلام بر تو اى فرستاده خدا، سلام بر تو اى پيامبر خدا، سلام بر تو اى محمد بن عبداللّه ، سلام بر تو اى آخرين پيامبران. گواهى مى دهم، كه تو رسالت را رساندى، نماز را بر پا داشتى، زكات را ادا كردى، به نيكى فرمان دادى و از بدى بازداشتى و خدا را تا رسيدن يقين (و مرگ) پرستيدى. پس صلوات و رحمت خدا بر تو و خاندان پاك تو باد».
سپس كنار ستون جلويى كه در گوشه ضريح و سمت راست قبر است، رو به قبله بايست، در حالى كه شانه چپ به طرف قبر و شانه راست به سمت منبر باشد، كه اين مكان جايگاه سر مطهر رسول خدا صلى الله عليه و آله است و بگو:
«شهادت مى دهم، كه معبودى جز خدا نيست، يكتا و بى شريك است و گواهى مى دهم، كه محمّد صلى الله عليه و آله بنده و فرستاده اوست. گواهى مى دهم، كه تو فرستاده خدا و محمد بن عبداللّه هستى. شهادت مى دهم، كه رسالت هاى پروردگارت را رساندى و براى امّت خويش خيرخواهى كردى و در راه خدا جهادى شايسته نمودى، در حالى كه به طاعت او فرا مى خواندى و از نافرمانى اش باز مى داشتى و اينكه نسبت به مؤمنان پيوسته مهربان و بر كافران سخت گير بودى، تا آن كه يقين (مرگ) تو را آمد و خداوند تو را به والاترينِ جايگاهِ گرامى داشتگان رساند. خدا را سپاس كه به وسيله تو ما را از شرك و گمراهى نجات بخشيد. خدايا! درودهاى خود و درودهاى فرشتگان مقرّب و بندگان شايسته و پيامبرانِ فرستاده و آسمانيان و زمينيان را از همه تسبيح گويانت از اولين و آخرين، بر بنده و فرستاده و پيامبرت محمد قرار بده، آن كه امين و نجيب و محبوب و ويژه و برگزيده تو و انتخاب شده از ميان آفريدگان توست. خدايا او را به جايگاهى ستوده برانگيز كه اولين و آخرين بر آن رشك برند. خدايا به او برترين رتبه را ببخش و به بالاترين مرتبه و منزلت بالا ببر و به او وسيله و رتبه بالا و والا عطا كن، آن گونه كه خيرخواهانه پيام رساند و در راه تو جهاد كرد و در راه تو بر سختى، شكيب ورزيد و دين تو را روشن بيان كرد و حجّت هاى تو را بر پا داشت و به طاعت تو راه نمود و به رضاى تو راهنمايى كرد.
خدايا بر او و بر امامان نيك از نسل او و بر نيكان از خاندان او درود فرست، و به همه آنان سلامى فراوان برسان. خدايا، من جز آنان راهى به سوى تو نمى يابم و جز آنان، شفيعى كه شفاعتش پذيرفته باشد، نمى بينم. به وسيله آنان به رحمت تو تقرّب مى جويم و به ولايت آنان اميد بهشت تو را دارم و با بيزارى از دشمنانشان، آرزومند رهايى از عذاب توام. خدايا در دنيا و آخرت، مرا به خاطر آنان آبرومند و از مقرّبان قرار بده».
سپس به طرف قبر روى گردانده، مى گويى:
«از خدايى كه تو را برگزيد و هدايت كرد و سبب هدايت قرار داد، مى خواهم كه بر تو و بر دودمان پاك تو درود فرستد».
آنگاه دستت را به ديوار ضريح چسبانده، مى گويى:
«اى پيامبر خدا! پيش تو آمدم و نزد تو هجرت كردم، تا ادا كننده حقى باشم كه خدا بر من واجب ساخت كه نزد تو آيم. اگر در حال حيات، تو را درنيافتم، پس از وفاتت نزد تو آمده ام، كه مى دانم احترام تو همچون احترامت در حال حيات است. پس بدين خاطر، نزد خدا گواه من باش».
سپس دست خود را بر چهره ات بكش و بگو:
«خدايا! اين را بيعتى پسنديده نزد خويش و عهدى استوار نزد خود قرار بده، تا مرا زنده داشته اى بر آن زنده بدار و بر وفادارى به شرايط و حدود و حقوق و احكام و لوازم آن. و چون مرا ميراندى، بر همين پيمان بميران و چون برانگيختى، بر همين برانگيز».
آنگاه رو به چهره پيامبر مى ايستى. در حالى كه قبله را پشت سر و قبر را رو به روى خود قرار داده اى و مى گويى:
«سلام بر تو اى پيامبر و فرستاده خدا. سلام بر تو اى برگزيده خدا و انتخاب شده از ميان آفريده هاى او. سلام بر تو اى امانت دار و حجّت او. سلام بر تو اى واپسينِ پيامبران و سرور فرستادگان. سلام بر تو اى بشارت و بيم دهنده. سلام بر تو اى دعوتگر خدا به اذن او و اى چراغ فروزان. سلام بر تو و خاندانت؛ آنان كه خداوند، پليدى را از آنان زدود و پاكشان ساخت. اى پيامبر خدا ! شهادت مى دهم، كه تو حق آوردى و راست گفتى. خدا را سپاس كه مرا بر ايمان و پذيرش توفيق داد و با اطاعت تو و پيروى از راهت، بر من منّت نهاد و مرا از امّت تو و پذيرندگان دعوتت قرار داد و به شناخت تو و معرفت امامان از نسل تو رهنمون شد. به وسيله آنچه تو را خرسند سازد، به خدا تقرّب مى جويم و از آنچه خشم تو را برانگيزد بيزارى مى جويم. با دوستانت دوستى و با دشمنانت، دشمنى مى كنم.
اى پيامبر خدا! براى زيارت تو آمده و با علاقه آهنگ تو كرده ام، تو را وسيله در آستان خدا قرار مى دهم، كه تو صاحب وسيله و منزلت والا و شفاعت پذيرفته و دعوت مستجاب هستى. پس نزد خدا برايم شفيع باش، تا مرا ببخشايد و رحمت آورد و توفيق و مصونيت (از گناه) دهد. گناهان و عيبها فراگير شده، كمر احساس سنگينى مى كند و بار سنگين افزون شده است. به ما خبر داده اى و خبر تو راست است كه خداى متعال ـ كه سخنش حق است ـ فرمود: «و اگر آنان، وقتى كه برخويش ستم كردند، نزد تو مى آمدند و از خداوند آمرزش مى خواستند و پيامبر نيز براى آنان استغفار مى كرد، خدا را توبه پذير و مهربان خواهند مى يافتند». و اينك اى پيامبر: من آمده ام، از گناهانم آمرزش مى خواهم، از نافرمانيها و بديهايم توبه مى كنم و به وسيله تو روى به پروردگارم و پروردگارت آورده ام تا گناهانم را ببخشايد. پس اى شفيع امّت، شفيع من باش و اى پيامبر رحمت، پناهم ده. درود خدا بر تو و خاندان پاك تو».
و در حاجت خواستن زياد مى كوشى وسپس در همان جا كه هستى، رو به قبله مى كنى و قبر را در پشت خود مى گيرى و مى گويى:
«خدايا! كارم را در پناه تو نهادم و تكيه گاهم را قبر پيامبر و فرستاده تو قرار دادم و به سوى قبله اى كه پسنديده اى روى كردم. خدايا، خيرى را كه اميد دارم براى خودم مالك نيستم و آن بدى را كه گريزانم، نمى توانم از نفسم دور كنم. كارها همه به دست توست، تو را به حق محمّد و خاندانش و قبر پاك و خجسته و حرمش مى خوانم، كه بر پيامبر و خاندانش درود فرستى و گناهان گذشته ام را ببخشايى و در باقى مانده عمرم از نافرمانيها مصونم دارى و دلم را بر ايمان استوار بدارى، روزى مرا بيفزايى، نعمتها را بر من فراوان كنى، بيشترين بهره را از عافيت، نصيبم گردانى، خانواده و ثروت و فرزندانم را برايم نگهدارى و از گزند دشمنان نگهبانم باشى و عافيت در دنيا و فرجام نيك در آخرت برايم نيكو بدارى. خدايا! مرا بيامرز و پدر و مادرم و همه مردان و زنان مؤمن، زندگان و مردگانشان را بيامرز، همانا تو بر هر چيز توانايى».
و سوره «انا انزلناه» را يازده بار مى خوانى.
سپس به سمت جايگاه پيامبر صلى الله عليه و آله ـ كه بين قبر و منبر است ـ رفته، كنار ستونِ مُخلَّقه كه نزديك منبر است مى ايستى و آن را روبروى خود قرار مى دهى. آن گاه چهار ركعت نماز بخوان و اگر نتوانستى دو ركعت نماز زيارت بخوان و پس از سلام و تسبيحات ، بگو:
«خدايا! اينجا جايگاه پيامبرت و برگزيده ات از ميان آفريدگانت است. آن را بوستانى از بوستان هاى بهشت قرار داده اى و به وسيله پيامبرت، بر هر بقعه ديگر از زمين، شرافت و فضيلت بخشيده اى و حرمتش را بزرگ داشته، شكوهش را آشكار ساخته و بر بندگانت واجب كرده اى كه با نماز و دعا در آن، تبرّك جويند و بى آن كه من از خودم نيرو و توانايى داشته باشم با رحمت خود مرا در آن قرار داده اى. خدايا! همچنانكه دوست تو (ابراهيم) در فضيلت بر محبوب تو (محمّد) پيشى نمى گيرد، پس دعاى مرا در جايگاه محبوبت مستجاب كن. خدايا! در اين جايگاه پاك، از تو مى خواهم كه بر محمد و خاندان محمّد، درود فرستى و مرا از دوزخ پناه دهى و با بهشت بر من منّت نهى و بر موقعيت من رحمت آورى، لغزش مرا ببخشايى، عمل مرا پاك سازى، رزقم را بيفزايى، تندرستى و رشد مرا استمرار بخشى، نعمت را بر من فراوان كنى و خانواده و مال و فرزندانم را برايم نگهدارى و مرا از گزند هر تجاوز كار و ستمگر نسبت به من حفظ كنى و عمرم را در طاعت خويش، دراز كنى و به آنچه مايه رضاى تو از من است، توفيقم دهى و از آنچه موجب خشم تو بر من است، مصونم دارى.
خدايا، من به وسيله پيامبرت و خاندانش كه حجت هاى تو بر بندگانت و امينان تو در زمينت مى باشند، به سوى تو توسّل مى جويم و مى خواهم كه دعايم را اجابت كنى و در دين و دنيا مرا به آرزو و اميدم برسانى. اى سرور و مولايم! از تو خواستم، نا اميدم مكن. به فضل تو اميد بستم، محرومم مكن، من به رحمتت نيازمندم و جز نيكى و فضل تو چيزى ندارم. از تو مى خواهم كه مو و پوستم را بر آتش حرام كنى و از خير، آنچه مى دانم ونمى دانم به من بدهى و از من و پدر و مادرم و برادران و خواهرانم هر شرّى را كه مى دانم ونمى دانم برگردانى. خدايا! مرا، پدر و مادرم را و همه مردان و زنان با ايمان را بيامرز. تو بر هر چيز توانا و به هر چيز دانايى».


حج و عمره در قرآن و حديث
514

۹۰۳.إبراهيمُ بنُ أبِي البِلاد :قالَ لي أبُو الحَسَنِ عليه السلام : كَيفَ تَقولُ فِي التَّسليمِ عَلَى النَّبِيِّ صلى الله عليه و آله ؟ قُلتُ : الَّذي نَعرِفُهُ ورُويناهُ ، قالَ : أوَلا اُعَلِّمُكَ ما هُوَ أفضَلُ مِن هذا ؟ قُلتُ : نَعَم ، جُعِلتُ فِداكَ . فَكَتَبَ لي وأنَا قاعِدٌ عِندَهُ بِخَطِّهِ ، وقَرَأَهُ عَلَيَّ : إذا وَقَفتَ عَلى قَبرِهِ صلى الله عليه و آله فَقُل :
«أشهَدُ أن لا إلهَ إلاَّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لَهُ ، وأشهَدُ أنَّكَ مُحَمَّدُ بنُ عَبدِ اللّهِ ، وأشهَدُ أنَّكَ رَسولُ اللّهِ ، وأشهَدُ أنَّكَ خاتَمُ النَّبِيّينَ ، وأشهَدُ أنَّكَ قَد بَلَّغتَ رِسالَةَ رَبِّكَ ونَصَحتَ لاُِمَّتِكَ ، وجاهَدتَ في سَبيلِ رَبِّكَ ، وعَبَدتَهُ حَتّى أتاكَ اليَقينُ ، وأدَّيتَ الَّذي عَلَيكَ مِنَ الحَقِّ . اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ عَبدِكَ ورَسولِكَ ونَجِيِّكَ وأمينِكَ وصَفِيِّكَ وخِيَرَتِكَ مِن خَلقِكَ أفضَلَ ما صَلَّيتَ عَلى أحَدٍ مِن أنبِيائِكَ ورُسُلِكَ ، اللّهُمَّ سَلِّم عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ كَما سَلَّمتَ عَلى نوحٍ فِي العالَمينَ ، وامنُن عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ كَما مَنَنتَ عَلى موسى وهارونَ ، وبارِك عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ كَما بارَكتَ عَلى إبراهيمَ وآلِ إبراهيمَ إنَّكَ حَميدٌ مَجيدٌ . اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ ، وتَرَحَّم عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ . اللّهُمَّ رَبَّ البَيتِ الحَرامِ ، ورَبَّ المَسجِدِ الحَرامِ ، ورَبَّ الرُّكنِ والمَقامِ ، ورَبَّ البَلَدِ الحَرامِ ، ورَبَّ الحِلِّ والحَرامِ ، ورَبَّ المَشعَرِ الحَرامِ بَلِّغ روحَ (نَبِيِّكَ) مُحَمَّدٍ مِنِّي السَّلامَ» ۱ .

۹۰۴.السَّيِّدُ ابنُ طاووسـ في شَرحِ زِيارَتِهِ صلى الله عليه و آله لِمَن وَصَلَ إلى مَحَلِّهِ الشَّريفِ ، وذَكَرَ عَمَلَ مَسجِدِهِ المُنيفِ ـ: فَإِذا وَرَدتَ المَدينَةَ يُستَحَبُّ أن تَكونَ مُغتَسِلاً لِدُخولِها ، وكَذلِكَ لِدُخولِ مَسجِدِها ولِزِيارَتِهِ صَلَواتُ اللّهِ عَلَيهِ وآلِهِ أيضًا ، ثُمَّ تَدخُلُها وتَقصُدُ إلى بابِ المَسجِدِ ، وتَقولُ :
«اللّهُمَّ قَد وَقَفتُ عَلى بابٍ مِن أبوابِ بُيوتِ نَبِيِّكَ عَلَيهِ وعَلَيهِمُ السَّلامُ ، وقَد مَنَعتَ النّاسَ الدُّخولَ إلى بُيوتِهِ إلاّ بِإِذنِ نَبِيِّكَ فَقُلتَ : «يا أيُّهَا الَّذينَ آمَنوا لا تَدخُلوا بُيوتَ النَّبِيِّ إلاّ أن يُؤذَنَ لَكُم» .
اللّهُمَّ إنّي أعتَقِدُ حُرمَةَ نَبِيِّكَ في غَيبَتِهِ كَما أعتَقِدُ في حَضرَتِهِ ، وأعلَمُ أنَّ رُسُلَكَ وخُلَفاءَكَ أحياءٌ عِندَكَ يُرزَقونَ ، يَرَونَ مَكاني في وَقتي هذا وزَماني ، ويَسمَعونَ كَلامي في وَقتي هذا وزَماني ، ويَرُدّونَ عَلَيَّ سَلامي ، وأنَّكَ حَجَبتَ عَن سَمعي كَلامَهُم ، وفَتَحتَ بابَ فَهمي بِلَذيذِ مُناجاتِهِم ، فَإِنّي أستَأذِنُكَ يا رَبِّ أوَّلاً ، وأستَأذِنُ رَسولَكَ ثانِيًا صَلَواتُكَ عَلَيهِ وآلِهِ ، وأستَأذِنُ خَليفَتَكَ المَفروضَ عَلَيَّ طاعَتُهُ فِي الدُّخولِ في ساعَتي هذِهِ إلى بَيتِهِ ، وأستَأذِنُ مَلائِكَتَكَ المُوَكَّلينَ بِهذِهِ البُقعَةِ المُبارَكَةِ المُطيعَةِ للّهِِ السّامِعَةِ .
السَّلامُ عَلَيكُم أيُّهَا المَلائِكَةُ المُوَكَّلُونَ بِهذَا المَوضِعِ المُبارَكِ ورَحمَةُ اللّهِ وبَرَكاتُهُ ، بِإِذنِ اللّهِ وإذنِ رَسولِهِ وإذنِ خُلَفائِهِ وإذنِكُم صَلَواتُ اللّهِ عَلَيكُم أجمَعينَ أدخُلُ هذَا البَيتَ مُتَقَرِّبًا إلَى اللّهِ ورَسولِهِ مُحَمَّدٍ وآلِهِ الطّاهِرينَ ، فَكونوا ـ مَلائِكَةَ اللّهِ ـ أعواني وكونوا أنصاري حَتّى أدخُلَ هذَا البَيتَ وأدعُوَ اللّهَ بِفُنونِ الدَّعَواتِ ، وأعتَرِفَ للّهِِ بِالعُبودِيَّةِ ، ولِلرَّسولِ بِالطّاعَةِ» .
ثُمَّ تَدخُلُ مُقَدِّمًا رِجلَكَ اليُمنى ، وتَقولُ :
بِسمِ اللّهِ وبِاللّهِ وفي سَبيلِ اللّهِ وعَلى مِلَّةِ رَسولِ اللّهِ «رَبِّ أدخِلني مُدخَلَ صِدقٍ وأخرِجني مُخرَجَ صِدقٍ واجعَل لي مِن لَدُنكَ سُلطانًا نَصيرًا» . وتُكَبِّرُ اللّهَ تَعالى مِائَةَ تَكبيرَةٍ .
فَإِذا دَخَلتَ فَلتُصَلِّ رَكعَتَينِ تَحِيَّةَ المَسجِدِ ، ثُمَّ تَمشي إلَى الحُجرَةِ ، فَإِذا وَصَلتَهَا استَلَمتَها وقَبَّلتَها وتَقولُ :
«السَّلامُ عَلَيكَ يا رَسولَ اللّهِ ، السَّلامُ عَلَيكَ يا نَبِيَّ اللّهِ ، السَّلامُ عَلَيكَ يا مُحَمَّدَ بنَ عَبدِ اللّهِ ، السَّلامُ عَلَيكَ يا خاتَمَ النَّبِيّينَ ، أشهَدُ أنَّكَ قَد بَلَّغتَ الرِّسالَةَ ، وأقَمتَ الصَّلاةَ ، وآتَيتَ الزَّكاةَ ، وأمَرتَ بِالمَعروفِ ، ونَهَيتَ عَنِ المُنكَرِ ، وعَبَدتَ اللّهَ حَتّى أتاكَ اليَقينُ ، فَصَلَواتُ اللّهِ عَلَيكَ ورَحمَتُهُ وعَلى أهلِ بَيتِكَ الطّاهِرينَ» .
ثُمَّ قِف عِندَ الاُسطُوانَةِ المُقَدَّمَةِ الَّتي عِندَ زاوِيَةِ الحُجرَةِ مِن جانِبِ القَبرِ الأَيمَنِ وأنتَ مُستَقبِلُ القِبلَةِ ، ومَنكِبُكَ الأَيسَرُ إلى جانِبِ القَبرِ ، ومَنكِبُكَ الأَيمَنُ مِمّا يَلِي المِنبَرَ ، فَإِنَّهُ مَوضِعُ رَأسِ رَسولِ اللّهِ صلى الله عليه و آله وقُل :
«أشهَدُ أن لا إلهَ إلاَّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لَهُ ، وأشهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبدُهُ ورَسولُهُ صَلَّى اللّهُ عَلَيهِ وآلِهِ ، وأشهَدُ أنَّكَ رَسولُ اللّهِ ، وأنَّكَ مُحَمَّدُ بنُ عَبدِاللّهِ ، وأشهَدُ أنَّكَ قَد بَلَّغتَ رِسالاتِ رَبِّكَ ، ونَصَحتَ لاُِمَّتِكَ ، وجاهَدتَ فِي اللّهِ حَقَّ جِهادِهِ ، داعِيًا إلى طاعَتِهِ ، زاجِرًا عَن مَعصِيَتِهِ ، وأنَّكَ لَم تَزَل بِالمُؤمِنينَ رَؤوفًا رَحيمًا وعَلَى الكافِرينَ غَليظًا ، حَتّى أتاكَ اليَقينُ ، فَبَلَغَ اللّهُ بِكَ أشرَفَ مَحَلِّ المُكَرَّمينَ . الحَمدُ للّهِِ الَّذِي استَنقَذَنا بِكَ مِنَ الشِّركِ والضَّلالَةِ .
اللّهُمَّ فَاجعَل صَلَواتِكَ وصَلَواتِ مَلائِكَتِكَ المُقَرَّبينَ ، وعِبادِكَ الصّالِحينَ ، وأنبِيائِكَ المُرسَلينَ ، وأهلِ السَّماواتِ والأَرَضينَ ، مِمَّن سَبَّحَ لَكَ يا رَبَّ العالَمينَ مِنَ الأَوَّلينَ والآخِرينَ ، عَلى مُحَمَّدٍ عَبدِكَ ورَسولِكَ ونَبِيِّكَ ، وأمينِكَ ونَجيبِكَ ، وحَبيبِكَ وخاصَّتِكَ وصَفوَتِكَ ، وخِيَرَتِكَ مِن خَلقِكَ .
اللّهُمَّ ابعَثهُ مَقامًا مَحمودًا يَغبِطُهُ بِهِ الأَوَّلونَ والآخِرونَ ، اللّهُمَّ امنَحهُ أشرَفَ مَرتَبَةٍ ، وارفَعهُ إلى أسنى دَرَجَةٍ ومَنزِلَةٍ ، وأعطِهِ الوَسيلَةَ والرُّتبَةَ العالِيَةَ الجَليلَةَ ، كَما بَلَّغَ ناصِحًا ، وجاهَدَ في سَبيلِكَ ، وصَبَرَ عَلَى الأَذى في جَنبِكَ ، وأوضَحَ دينَكَ ، وأقامَ حُجَجَكَ ، وهَدى إلى طاعَتِكَ ، وأرشَدَ إلى مَرضاتِكَ .
اللّهُمَّ صَلِّ عَلَيهِ وعَلَى الأَئِمَّةِ الأَبرارِ مِن ذُرِّيَّتِهِ ، والأَخيارِ مِن عِترَتِهِ ، وسَلِّم عَلَيهِم أجمَعينَ تَسليمًا . اللّهُمَّ إنّي لا أجِدُ سَبيلاً إلَيكَ سِواهُم ، ولا أرى شَفيعًا مَقبولَ الشَّفاعَةِ عِندَكَ غَيرَهُم ، بِهِم أتَقَرَّبُ إلى رَحمَتِكَ ، وبِوَلايَتِهِم أرجو جَنَّتَكَ ، وبِالبَراءَةِ مِن أعدائِهِم اُؤَمِّلُ الخَلاصَ مِن عَذابِكَ . اللّهُمَّ فَاجعَلني بِهِم وَجيهًا فِي الدُّنيا والآخِرَةِ ومِنَ المُقَرَّبينَ» .
ثُمَّ تَلتَفِتُ إلَى القَبرِ وتَقولُ :
«أسأَلُ اللّهَ الَّذِي اجتَباكَ وهَداكَ وهَدى بِكَ أن يُصَلِّيَ عَلَيكَ وعَلى أهلِ بَيتِكَ الطّاهِرينَ» .
ثُمَّ تُلصِقُ كَفَّكَ بِحائِطِ الحُجرَةِ وتَقولُ :
«أتَيتُكَ يا رَسولَ اللّهِ مُهاجِرًا إلَيكَ ، قاضِيًا لِما أوجَبَهُ اللّهُ عَلَيَّ مِن قَصدِكَ ، وإذ لَم ألحَقكَ حَيًّا فَقَد قَصَدتُكَ بَعدَ مَوتِكَ عالِمًا أنَّ حُرمَتَكَ مَيِّتًا كَحُرمَتِكَ حَيًّا ، فَكُن لي بِذلِكَ عِندَ اللّهِ شاهِدًا» .
ثُمَّ امسَح كَفَّكَ عَلى وَجهِكَ وقُل :
«اللّهُمَّ اجعَل ذلِكَ بَيعَةً مَرضِيَّةً لَدَيكَ ، وعَهدًا مُؤَكَّدًا عِندَكَ ، تُحييني ما أحيَيتَني عَلَيهِ ، وعَلَى الوَفاءِ بِشَرائِطِهِ وحُدودِهِ وحُقوقِهِ وأحكامِهِ ولَوازِمِهِ ، وتُميتُني إذا أمَتَّني عَلَيهِ ، وتَبعَثُني إذا بَعَثتَني عَلَيهِ» .
ثُمَّ تَستَقبِلُ وَجهَ النَّبِيِّ صلى الله عليه و آله وتَجعَلُ القِبلَةَ خَلفَ ظَهرِكَ والقَبرَ أمامَكَ وتَقولُ :
«السَّلامُ عَلَيكَ يا نَبِيَّ اللّهِ ورَسولَهُ ، السَّلامُ عَلَيكَ يا صَفوَةَ اللّهِ وخِيَرَتَهُ مِن خَلقِهِ ، السَّلامُ عَلَيكَ يا أمينَ اللّهِ وحُجَّتَهُ ، السَّلامُ عَلَيكَ يا خاتَمَ النَّبِيّينَ وسَيِّدَ المُرسَلينَ ، السَّلامُ عَلَيكَ أيُّهَا البَشيرُ النَّذيرُ ، السَّلامُ عَلَيكَ أيُّهَا الدّاعي إلَى اللّهِ بِإِذنِهِ والسِّراجُ المُنيرُ ، السَّلامُ عَلَيكَ وعَلى أهلِ بَيتِكَ الَّذينَ أذهَبَ اللّهُ عَنهُمُ الرِّجسَ وطَهَّرَهُم تَطهيرًا . أشهَدُ أنَّكَ ـ يا رَسولَ اللّهِ ـ أتَيتَ بِالحَقِّ ، وقُلتَ بِالصِّدقِ .
فَالحَمدُ للّهِِ الَّذي وَفَّقَني لِلإِيمانِ والتَّصديقِ ، ومَنَّ عَلَيَّ بِطاعَتِكَ واتِّباعِ سَبيلِكَ ، وجَعَلَني مِن اُمَّتِكَ والمُجيبينَ لِدَعوَتِكَ ، وهَداني إلى مَعرِفَتِكَ ومَعرِفَةِ الأَئِمَّةِ مِن ذُرِّيَّتِكَ . أتَقَرَّبُ إلَى اللّهِ بِما يُرضيكَ ، وأبرَأُ إلَى اللّهِ مِمّا يُسخِطُكَ ، مُوالِيًا لِأَولِيائِكَ ، مُعادِيًا لِأَعدائِكَ .
جِئتُكَ يا رَسولَ اللّهِ زائِرًا وقَصَدتُكَ راغِبًا ، مُتَوَسِّلاً بِكَ إلَى اللّهِ سُبحانَهُ ، وأنتَ صاحِبُ الوَسيلَةِ ، والمَنزِلَةِ الجَليلَةِ ، والشَّفاعَةِ المَقبولَةِ ، والدَّعوَةِ المَسموعَةِ ، فَاشفَع لي إلَى اللّهِ تَعالى فِي الغُفرانِ والرَّحمَةِ ، والتَّوفيقِ والعِصمَةِ ، فَقَد غَمَرَتِ الذُّنوبُ ، وشَمَلَتِ العُيوبُ ، واُثقِلَ الظَّهرُ ، وتَضاعَفَ الوِزرُ ، وقَد أخبَرتَنا ـ وخَبَرُكَ الصِّدقُ ـ أنَّهُ تَعالى قالَ ـ وقَولُهُ الحَقُّ ـ : «ولَو أنَّهُم إذ ظَلَموا أنفُسَهُم جاؤوكَ فَاستَغفَرُوا اللّهَ واستَغفَرَ لَهُمُ الرَّسولُ لَوَجَدُوا اللّهَ تَوّابًا رَحيمًا» وقَد جِئتُكَ يا رَسولَ اللّهِ مُستَغفِرًا مِن ذُنوبي ، تائِبًا مِن مَعاصِيَّ وسَيِّئاتي ، وإنّي أتَوَجَّهُ بِكَ إلَى اللّهِ رَبّي ورَبِّكَ لِيَغفِرَ لي ذُنوبي ، فَاشفَع لي يا شَفيعَ الاُمَّةِ ، وأجِرني يا نَبِيَّ الرَّحمَةِ ، صَلَّى اللّهُ عَلَيكَ وعَلى آلِكَ الطّاهِرينَ» .
وتَجتَهِدُ فِي المَسأَلَةِ . ثُمَّ تَستَقبِلُ القِبلَةَ بَعدَ ذلِكَ بِوَجهِكَ وأنتَ في مَوضِعِكَ وتَجعَلُ القَبرَ مِن خَلفِكَ وتَقولُ :
«اللّهُمَّ إلَيكَ ألجَأتُ أمري ، وإلى قَبرِ نَبِيِّكَ ورَسولِكَ أسنَدتُ ظَهري ، وإلَى القِبلَةِ الَّتِي ارتَضَيتَهَا استَقبَلتُ بِوَجهي . اللّهُمَّ إنّي لا أملِكُ لِنَفسي خَيرَ ما أرجو ، ولا أدفَعُ عَنها سوءَ ما أحذَرُ ، والاُمورُ كُلُّها بِيَدِكَ . فَأَسأَلُكَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وعِترَتِهِ وقَبرِهِ الطَّيِّبِ المُبارَكِ وحَرَمِهِ أن تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِهِ ، وأن تَغفِرَ لي ما سَلَفَ مِن ذُنوبي ، وتَعصِمَني مِنَ المَعاصي في مُستَقبَلِ عُمُري ، وتُثَبِّتَ عَلَى الإِيمانِ قَلبي ، وتُوَسِّعَ عَلَيَّ رِزقي ، وتُسبِـغَ عَلَيَّ النِّعَمَ ، وتَجعَلَ قِسمي مِنَ العافِيَةِ أوفَرَ القِسَمِ ، وتَحفَظَني في أهلي ومالي ووُلدي ، وتَكلَأَني مِنَ الأَعداءِ ، وتُحسِنَ لِيَ العافِيَةَ فِي الدُّنيا ومُنقَلَبي فِي الآخِرَةِ . اللّهُمَّ اغفِر لي ولِوالِدَيَّ ولِجَميعِ المُؤمِنينَ والمُؤمِناتِ الأَحياءِ مِنهُم والأَمواتِ ، إنَّكَ عَلى كُلِّ شَيءٍ قَديرٌ» .
وتَقرَأُ «إنّا أنزَلناهُ» إحدى عَشَرَةَ مَرَّةً .
ثُمَّ تَصيرُ إلى مَقامِ النَّبِيِّ صلى الله عليه و آله ـ وهُوَ بَينَ القَبرِ والمِنبَرِ ـ وتَقِفُ عِندَ الاُسطُوانَةِ المُخَلَّقَةِ الَّتي تَلِي المِنبَرَ ، واجعَلهُ بَينَ يَدَيكَ وصَلِّ أربَعَ رَكَعاتٍ ، فَإِن لَم تَتَمَكَّن فَرَكعَتَينِ لِلزِّيارَةِ ، فَإِذا سَلَّمتَ وسَبَّحتَ فَقُل :
«اللّهُمَّ هذا مَقامُ نَبِيِّكَ وخِيَرَتِكَ مِن خَلقِكَ ، جَعَلتَهُ رَوضَةً مِن رِياضِ جَنَّتِكَ ، وشَرَّفتَهُ عَلى بِقاعِ أرضِكَ بِرَسولِكَ وفَضَّلتَهُ بِهِ ، وعَظَّمتَ حُرمَتَهُ ، وأظهَرتَ جَلالَتَهُ ، وأوجَبتَ عَلى عِبادِكَ التَّبَرُّكَ بِالصَّلاةِ والدُّعاءِ فيهِ ، وقَد أقَمتَني فيهِ بِلا حَولٍ ولا قُوَّةٍ كانَ مِنّي في ذلِكَ إلاّ في رَحمَتِكَ . اللّهُمَّ فَكَما أنَّ حَبيبَكَ لا يَتَقَدَّمُهُ فِي الفَضلِ خَليلُكَ ، فَاجعَلِ استِجابَةَ الدُّعاءِ في مَقامِ حَبيبِكَ .
اللّهُمَّ إنّي أسأَلُكَ في هذَا المَقامِ الطّاهِرِ أن تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ ، وأن تُعيذَني مِنَ النّارِ ، وتَمُنَّ عَلَيَّ بِالجَنَّةِ ، وتَرحَمَ مَوقِفي ، وتَغفِرَ زَلَّتي ، وتُزَكِّيَ عَمَلي ، وتُوَسِّعَ لي في رِزقي ، وتُديمَ عافِيَتي ورُشدي ، وتُسبِـغَ نِعمَتَكَ عَلَيَّ ، وتَحفَظَني في أهلي ومالي ووُلدي ، وتَحرُسَني مِن كُلِّ مُتَعَدٍّ عَلَيَّ وظالِمٍ لي ، وتُطيلَ في طاعَتِكَ عُمُري ، وتُوَفِّقَني لِما يُرضيكَ عَنّي ، وتَعصِمَني عَمّا يُسخِطُكَ عَلَيَّ .
اللّهُمَّ إنّي أتَوَسَّلُ إلَيكَ بِنَبِيِّكَ وأهلِ بَيتِهِ ، حُجَجِكَ عَلى خَلقِكَ ، واُمَنائِكَ في أرضِكَ ، أن تَستَجيبَ لي دُعائي ، وتُبَلِّغَني فِي الدّينِ والدُّنيا أمَلي ورَجائي . يا سَيِّدي ومَولايَ قَد سَأَلتُكَ فَلا تُخَيِّبني ، ورَجَوتُ فَضلَكَ فَلا تَحرِمني ، فَأَنَا الفَقيرُ إلى رَحمَتِكَ ، الَّذي لَيسَ لي غَيرُ إحسانِكَ وتَفَضُّلِكَ ، فَأَسأَلُكَ أن تُحَرِّمَ شَعري وبَشَري عَلَى النّارِ ، وتُؤتِيَني مِنَ الخَيرِ ما عَلِمتُ مِنهُ وما لَم أعلَم ، وادفَع عَنّي وعَن والِدَيَّ وإخواني وأخَواتي مِنَ الشَّرِّ ما عَلِمتُ مِنهُ وما لَم أعلَم .
اللّهُمَّ اغفِر لي ولِوالِدَيَّ ولِجَميعِ المُؤمِنينَ والمُؤمِناتِ ، إنَّكَ عَلى كُلِّ شَيءٍ قَديرٌ ، وبِكُلِّ شَيءٍ عَليمٌ» ۲ .

1.كامل الزيارات : ۵۳ / ۳۱ ، المزار للمفيد : ۱۷۳ .

2.مصباح الزائر : ۴۴ ، وراجع البحار : ۱۰۰ / ۱۶۰ / ۴۱ .

  • نام منبع :
    حج و عمره در قرآن و حديث
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    دوم
    پیوند معرفی کتاب :
    http://www.hadith.net/post/49394
عدد المشاهدين : 272555
الصفحه من 655
طباعه  ارسل الي