امنیت - صفحه 6

3 . مسئوليت نظام اسلامى در برقرارى امنيّت

نكته ديگرى كه اهمّيت امنيت اجتماعى را در اسلام ، نشان مى دهد ، مرتبط كردن آن با فلسفه رسالت و امامت در روايات اسلامى است ؛ چنان كه پيامبر خدا ، در پاسخ به سؤال از فلسفه رسالت خود مى فرمايد :
بأن توصَلَ الأرحامُ وتُحقَنَ الدِّماءُ وتُؤَمَّنَ السُّبُلُ .۱
خويشاوندى پيوند داده شود ، خون ها حفظ شوند و راه ها امن گردند .
همچنين ، اشاره به حفظ و صيانت مرزهاى بلاد اسلامى ، و ايجاد امنيت براى ستم ديدگان ، در تبيين حكمت زمامدارىِ امامانِ اهل بيت عليهم السلام در روايات ايشان ، حاكى از مسئوليت سنگين حاكمان اسلامى در برقرارى امنيت اجتماعى است . ۲

4 . خطرناك ترين تهديدهاى امنيّتى

از نظر قرآن و احاديث اسلامى ، مهم ترين خطرهايى كه امنيت جامعه بشر را تهديد مى كنند ، عبارت اند از : اختلافات سياسى و اجتماعى ، تجاوز به حقوق ديگران ، و ناسپاسىِ نعمت هاى الهى .
و اين ، درس بزرگى است براى حكومت ها كه تنها با تكيه بر قدرت اطّلاعاتى و نظامى ، نمى توان امنيت جامعه را تأمين كرد . دولت مردانى كه بخواهند جامعه آنها از امنيت كامل برخوردار باشد ، بايد تلاش كنند از اختلافات داخلى و خارجى بكاهند ، عدل و انصاف را بگسترند و مردم را به سپاس گذارى از نعمت هاى الهى ، تشويق نمايند ؛ چرا كه هر چه اختلافات و تجاوز به حقوق ديگران ، كمتر ، و سپاس گزارى از نعمت هاى الهى بيشتر باشد ، جامعه از امنيت و آرامش افزون ترى برخوردار خواهد بود .

1.. ر . ك : ص ۵۰۶ ح ۱۷ .

2.. ر . ك : ص ۵۰۵ (امنيّت / فصل يكم / مسئوليّت فرمان روايان در امنيّت كشور) .

صفحه از 75