برکت - صفحه 143

۲۷۲.الكافىـ به نقل از عبد الملك بن عتبه ـ :از امام صادق عليه السلام در باره پوشش كعبه كه به دست ما مى رسد، پرسيدم كه: آيا مى توانيم چيزى از آن را بپوشيم؟
فرمود : «براى كودكان، قرآن ها و بالش، به قصد تبرّك ـ اگر خدا بخواهد ـ شايسته است» .

9 / 3

فلسطين، شام و سرزمين كوفه

قرآن

«و او (ابراهيم) و لوط را به سوى سرزمينى نجات داديم كه در آن براى جهانيان ، بركت نهاده بوديم» .

«منزّه است خدايى كه بنده اش را شبى از مسجد الحرام به سوى مسجد الأقصى ـ كه پيرامونش را بركت داده بوديم ـ سِيْر داد تا از آيات خويش به او نشان دهيم . همانا او شنوا و بيناست» .

«و براى سليمان، تندباد را [رام كرديم] كه به فرمان او، به سوى سرزمينى كه در آن بركت نهاديم، جريان مى يافت، و ما به هر چيز ، دانا بوديم» .

«و به گروهى كه پيوسته تضعيف مى شدند ، بخش هاى شرق و غرب سرزمينى ۱ را كه به آن، بركت داده بوديم، به ميراث بخشيديم» .

1.. ظاهرا مراد از «سرزمين» ، سرزمين شام و فلسطين است و اين كه پس از آن فرموده است: «به آن ، بركت داده بوديم» ، آن را تأييد مى كند و خداوند ، جز سرزمين مقدّس را كه پيرامون فلسطين است ، «مبارك (بركت داده شده)» نخوانده است ، مگر كعبه مقدّس را . معناى آيه، اين است كه: بنى اسرائيل را كه تضعيف شدگان بودند ، وارث شرق و غربِ سرزمين مقدّس ساختيم . اين كه خداوند ، آنان را با صفتِ «مستضعف (تضعيف شده)» ياد كرده ، براى يادآورى كار شگفت خويش است كه ضعيف را رفعت مى بخشد و مستضعف را تقويت مى كند و سرزمينى را به ملكيّت او در مى آورد كه عادتا جز نيرومندانِ صاحب سپاه و قدرت، به آن دست نمى يابند (الميزان في تفسير القرآن : ج ۸ ص ۲۲۸) .

صفحه از 205