برکت - صفحه 187

11 / 11

قارچ ۱

۳۶۶.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :قارچ ، از «مَنّ ۲ (خوراك آسمانى بنى اسرائيل)» است و مَنّ ، از بهشت است و آب آن، درمانِ چشم است .

۳۶۷.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :قارچ ، از گياهان بهشتى است و آب آن براى چشم درد، مفيد است.

۳۶۸.الكافىـ به نقل از اُمامه ، دختر ابو العاص بن ربيع۳ـ :امير مؤمنان على عليه السلام ، در ماه رمضان ، پيش من آمد . براى او خيار چَنبر ۴ و خرما و قارچ آورده شد و او خورد . او قارچ را دوست داشت.

11 / 12

شِكر ۵

۳۶۹.الكافىـ به نقل از ابن ابى عمير، در باره امام صادق عليه السلام ـ :مردى نزد امام عليه السلام از وبا شكايت كرد. فرمود: «چرا از آن پاكِ بابركت استفاده نمى كنى؟» .
گفتم: پاكِ بابركت چيست؟
فرمود: «همين سليمانى خودتان!» .
آن گاه فرمود: «اوّلين كسى كه شِكر درست كرد، سليمان بن داوود عليه السلام بود» .

1.. قارْچ ، در ميان رُستنى‏ها به گياهى گفته مى‏شود كه ريشه و برگ و گل ندارد و فاقد سبزينه (كُلروفيل) است . شكلش معمولاً چترى است و غالبا در جاهاى مرطوب و يا در تنه درختان مى‏رويد (فرهنگ فارسى عميد) . بسيارى از قارچ‏هاى گوشتدار ـ كه داراى چتر و پايه هستند ـ سمّى و غير خوراكى اند؛ امّا قارچ‏هاى دودى ـ كه كروى و بدون پايه‏اند ـ هيچ يك سمّى نيستند (دائرة المعارف فارسى) .

2.. اشاره است به آيه شريف : «وَ أَنزَلْنَا عَلَيْكُمُ الْمَنَّ وَ السَّلْوَى» (بقره : آيه ۵۷) .

3.. مادر او ، زينب (دختر پيامبر خدا) بود . امير مؤمنان عليه السلام به توصيه فاطمه عليهاالسلام با او ازدواج كرد . در برخى روايات است كه امام على عليه السلام ، محمّد اوسط را از او داشته است (ر . ك: دانش نامه امير المؤمنين عليه السلام : ج ۱ ص ۱۴۷) .

4.. ترجمه اين كلمه ، بر اساس متن بحار الأنوار ـ كه صحيح تر است ـ انجام گرفته است .

5.. مقصود ، شكر خاصّى است كه در آن عصر ، مصرف داشته است و احتمالاً همان است كه امروزه ، اطبّاى سنّتى ، آن را «طَبَرزد» مى‏نامند (ر .ك : دائرة المعارف طبّ اسلامى ، نورانى : ج ۵ ، بحار الأنوار : ج ۵۹ ص ۲۹۷ «السكر و أنواعه و فوائده») .

صفحه از 205