بلوغ - صفحه 27

۷.امام صادق عليه السلامـ در تفسير سخن خداى عز و جل كه :«پس اگر در ايشان رشدى يافتيد ، اموالشان را به آنان رد كنيد»ـ :هر گاه ديديد كه خاندان محمّد صلى الله عليه و آله را دوست دارند ، يك درجه آنان را ارتقا دهيد . ۱

1 / 3

بلوغ اَشُد

قرآن

«و به مال يتيم ـ جز به گونه اى هر چه نيكوتر ـ نزديك مشويد تا به اَشُدّ خود برسد ، و پيمانه و ترازو را به عدالت ، تمام بپيماييد . هيچ كس را جز به قدر توانش تكليف نمى كنيم . و چون [به داورى يا شهادت] سخن مى گوييد ، دادگرى كنيد ، هر چند [در باره ]خويشاوند [شما] باشد ، و به پيمان خدا وفا كنيد . اينهاست كه خدا شما را به آن سفارش كرده است . باشد كه پند گيريد» .

«و آن كس كه او را از مصر خريده بود ، به همسرش گفت : «او را نيك بدار . باشد به حال ما سود بخشد يا او را به فرزندى اختيار كنيم» و بدين گونه ما يوسف را در آن سرزمين ، مكانت بخشيديم تا به او تأويل خواب ها را بياموزيم ، و خدا بر كار خويش چيره است؛ ولى بيشتر مردم نمى دانند . و چون به اَشُدّ خود رسيد ، او را دانش و حكمت عطا كرديم ، و نيكوكاران را چنين پاداش مى دهيم» .

«اى مردم ! اگر در باره برانگيخته شدن در شكّيد ، پس [بدانيد كه] ما شما را از خاكى آفريديم ، سپس از نطفه اى ، سپس از آويزكى ، سپس از خون بسته اى ، داراى خلقت كامل [احيانا] خلقت ناقص ، تا [قدرت خود را] بر شما روشن گردانيم ، و آنچه را اراده مى كنيم ، تا مدّتى معيّن در رحِم ها قرار
مى دهيم ، آن گاه شما را [به صورت] كودك بيرون مى آوريم ، سپس [حيات شما را ادامه مى دهيم] تا به اَشُدّ خود برسيد» .

1.شيخ صدوق، به دنبال اين حديث، آورده است : اين حديث مخالف با حديث قبل نيست ؛ زيرا از زمانى كه در يتيم رشدى مشاهده گرديد ، يعنى همان قدرت بر حفظ مال ، مالش به او تحويل داده مى شود . همچنين زمانى كه رشد در قبول حق در او ملاحظه شد ، بدين وسيله آزمايش مى شود . گاهى اوقات ، آيه در باره موضوعى نازل مى شود؛ ولى در غير آن نيز جارى مى گردد .

صفحه از 56