برکت - صفحه 3

در احاديث نيز به پيروى از قرآن ، كلمه بركت ، كاربرد فراوانى دارد . در اين بخش از قرآن و حديث ، پس از اشاره به اصل و اساس همه بركات جهان هستى ، در فصل يكم ، عوامل بركت جامعه ، عمر و خانه ، در سه فصل ، گزارش مى شوند .
همچنين اخلاق و رفتارهايى كه موجب بركت زندگى اند ، انسان ها ، حيوانات ، مكان ها ، زمان ها ، خوردنى ها ، آشاميدنى ها و شغل هاى بابركت ، در نُه فصل ، معرّفى مى گردند .
در ادامه ، نقش شمارى از اذكار ، عبادات و دعاها ، در پديد آمدن بركت و نيز نمونه هايى از بركات دعا ، در دو فصل ، بيان مى شود و در پايان ، آنچه موجب زوال بركت در زندگى مى گردد و به تيره روزى انسان مى انجامد ، گزارش مى گردد .
امّا پيش از مراجعه به متن آيات و احاديث مرتبط با عناوينى كه بِدانها اشاره شد ، توجّه به اين نكات ، سودمند است :

1 . مبارك مطلق

نخستين نكته اى كه در قرآن و احاديث بِدان اشاره شده ، اين است كه مبدأ همه بركات جهان هستى ، ذات مقدّس حق تعالى است . اوست كه همه بركات را پديد و فرود آورده و رحمت و بركتش ، همه چيز را فرا گرفته است . از اين رو ، مباركِ مطلق (بى قيد و شرط) ، خداست و «مبارك» ، يكى از صفات بارى تعالى است و همه آفريده ها ، چه بدانند و چه ندانند ، چه بخواهند يا نخواهند ، به اندازه ظرفيت و شايستگىِ خود ، از بركات الهى ، برخوردارند .

2 . پيوند عوامل مادّى و معنوى بركت

در بررسى عوامل بركت از نگاه قرآن و حديث ، نخستين نكته اى كه جلب توجّه

صفحه از 7