پژوهشى در باره نهى از بر زبان آوردن نام امام عصرعليه السّلام - صفحه 7

صاحِبُ هذَا الأَمرِ ، لا يُسَمّيهِ بِاسمِهِ إلّا كافِرٌ .۱
صاحب اين امر را جز كافر به نام نمى‏خواند. سَمِعتُ أبَا الحَسَنِ الرِّضا عليه السلام يَقولُ - وَ سُئِلَ عَنِ القائِمِ - فَقالَ : لا يُرى‏ جِسمُهُ ، وَ لا يُسَمَّى اسمُهُ .۲
از امام رضا عليه السلام در باره قائم عليه السلام پرسيدند. فرمود: «پيكرش ديده نمى‏شود و نامش برده نمى‏شود» .
حتّى در برخى موارد، كنيه امام عسكرى عليه السلام با عنوان «ابو محمّد»۳ ذكر شده؛ ولى نام امام عليه السلام ذكر نشده است.۴
بنا بر اين، روايات نهى از تسميه، تنها شامل اسم اصلى امام عليه السلام مى‏گردد و ساير لقب‏ها و كنيه‏ها را در بر نمى‏گيرد . البتّه روشن است كه در هنگام مفسده و خوف، اشاره به امام مهدى عليه السلام و ديگر امامان و اشخاص به هر گونه لفظ و فعلى ممنوع است . اين حرمت، اختصاص به نام امام مهدى عليه السلام ندارد و تمام موارد را شامل مى‏شود .

دو. بررسى اقوال‏

مهم‏ترين موضعگيرى از جانب شيخ حرّ عاملى و محدّث نورى صورت گرفته

1.ر.ك : ص ۲۹۶ ح‏۳۸۹ .

2.ر. ك : ص ۲۹۶ ح‏۳۹۰ .

3.ر.ك : ص ۲۷۳ (تبريك تولد امام‏عليه السلام) .

4.در حديثى از عبد اللَّه بن جعفر آمده است كه مى‏گويد: به او (ابو عمرو، وكيل دوم امام عليه السلام) گفتم: تو جانشين ابو محمّد (امام عسكرى عليه السلام ) را ديده‏اى؟ گفت: آرى، به خدا، و گردنش مانند اين بود. و با دستش اندازه‏اى را نشان داد. به او گفتم: يك سؤال مانده است. به من گفت: بگو. گفتم: نام او چيست؟ گفت: بر شما حرام است كه از آن بپرسيد، و اين را من از خودم نمى‏گويم؛ زيرا من نمى‏توانم چيزى را حرام و حلال كنم؛ بلكه اين حكمِ امام است . خليفه عبّاسى مى‏پندارد كه ابو محمّد در گذشته و فرزندى از خود بر جاى ننهاده است (ر.ك : ص ۲۹۸ ح ۳۹۲). اصحاب امام صادق عليه السلام از ايشان مى‏پرسند : مهدى از نسل تو، كيست؟ فرمود: «پنجمين فرزند از نسل هفتمين امام. پيكرش ديده نمى‏شود و بردن نامش جايز نيست» (ر.ك :ص ۳۰۰ ح ۳۹۳) .

صفحه از 9