گفتارى درباره آيت ‏اللّه‏ بهبهانى و كتاب مصباح الهدايه - صفحه 118

1. آشنايى با بهبهان

بهبهان شهرى كهن و باستانى در جنوب ايران است كه در زمان باستان، بيشتر به عنوان روستايى در مجاورت شهر «ارجان» شناخته مى‏شد. گر چه به مرور زمان، در حوادث روزگار، «ارجان» از ميان رفت، ولى بهبهان باقى ماند و به عنوان شهرى مهم شناخته شد. از قرن سوم و چهارم هجرى تا كنون، دانشمندانى از آن برخاسته‏اند. ناصرخسرو، دانشمند ايرانى قرن پنجم، در ضمن سفرنامه خود، به ديدار خود از بهبهان در سال 444 هجرى اشاره مى‏كند.

2. آشنايى با آيت‏اللّه‏ سيد على بهبهانى

شهر بهبهان در قرن سيزدهم هجرى قمرى، شاهد عالمان بزرگى با زهد و تقوا همچون ميرمحمّد صالح بهبهانى، سيدمحمّد ناظم الشريعه، شيخ عبدالرسول بهبهانى و سيد احمد بهبهانى بود كه جمعى از اينان، شاگرد آيت‏اللّه‏ شيخ هادى تهرانى بودند. سيدعلى بهبهانى، در حدود سال 1303 هجرى قمرى، در خانواده قدس و تقوى متولّد شد. پدر ايشان مرحوم سيد محمّد، به شغل كشاورزى اشتغال داشت و سيد على در اوايل عمر به حدّ وسع و مقتضاى سن، پدر خويش را يارى مى‏داد. جدّ ايشان سيد على داراى چنان زهد و تقوايى بود كه به «سيدعلى مقدّس» معروف بود و آيت‏اللّه‏ نيز از همان دوران كودكى و نوجوانى به سبب ورع، به همان شهرت جدّش «سيدعلى مقدّس» خوانده مى‏شد.
ايشان از همان زمان، شور و شوق تحصيل علم و نيل به كمال داشت و از استعداد فراوان بهره‏مند بود؛ به طورى كه حدّت ذهن و اشتياق به فضل و دانش او را آرام نمى‏گذاشت. با اين انگيزه قوى و بلند نظرى، كتابهاى درسى حوزه علميّه را به دست آورد و به مطالعه پرداخت و نزد اساتيد و علما به تحصيل علم مشغول گرديد. از اين اساتيد، مى‏توان از علماى برجسته امثال آيت‏اللّه‏ آقا ميرزا محمّد حسن بهبهانى، آيت‏اللّه‏ شيخ عبدالرسول بهبهانى و آيت‏اللّه‏ سيدمحمّد ناظم الشريعه بهبهانى نام برد. با توجّه به نبوغى كه تا سنّ 18 سالگى از خود بروز داد،

صفحه از 126