7
سفينه 16

رحم كند، ربا بدهد و بگيرد و...، آن گاه خود را متمسّك ريشه پربار ولايت بداند، دروغ گفته است؛ چرا كه اين كارها، شاخه‏هاى ريشه ولايت شيطان است. (تأويل الآيات 1 / 24)
همين جاست كه بازشناسى منابع اصيل اخلاق، از مطالب وارداتى و التقاطى فلسفه اخلاق يونانى و هندى و مانند آنها ـ كه در پاره‏اى از متون كهن اخلاقى دانشمندان مسلمان آمده است ـ نيز ضرورت مى‏يابد، تا بتوان منشور اخلاقى جامع و روزآمدى مبتنى بر نصوص معتبر فراهم آورد.
توجّه به احاديث «ليس منّا». ما خود را امّت پيامبر و دوستداران و پيروان خاندان پيامبر مى‏دانيم؛ امّا آن بزرگواران، در احاديث عديده، درباره افراد و گروه‏هايى «ليس منّا» گفته‏اند. ويژگيهاى آن گروهها را بايد يافت و بر شمرد و از آنها اجتناب كرد.
تفاوتى كه در احاديث معتبر شيعى ميان شيعه و محبّ قائل شده‏اند: فردى كه دوستى پيامبر و خاندانش را در دل دارد، مى‏تواند ادعاى محبّت كند؛ امّا زمانى مى‏تواند خود را شيعه بداند كه پاى خود را در همه موارد، جاى پاى آن حجّتهاى معصوم خدا بگذارد. كتاب صفات الشيعه شيخ صدوق، جلد سوم كتاب دار السلام محدّث نورى (شامل بيش از صد وظيفه اجتماعى مؤمنين نسبت به هم) و باب صفات الشيعه (جلد 68 بحارالانوار) پاره‏اى از ويژگيهاى ضرورى براى ادّعاى تشيع را مى‏نمايد كه بدون اين گونه صفات، ادّعاى تشيع دشوار است.

نام فروردين نيارد گل به باغشب نگردد روشن از نام چراغ
پرهيز از اختلاف و تفرّق، در كنار اعتصام به حبل اللّه‏. اين اجتناب و آن اعتصام، دو روى يك سكّه‏اند؛ يعنى تولّى و تبرّى همواره با هم همراه‏اند و هرگز جدايى ندارند.
6. بركات تولّى و تبرّى، از اخلاق فردى فراتر مى‏رود و به اخلاق اجتماعى مى‏رسد كه خود بخشى مهمّ از دين است و جاودانگى و فراگيرى آن را ـ در بُعد زمان و مكان ـ نشان مى‏دهد.


سفينه 16
6

كه برخى از اصحاب پيامبر نسبت به پاره‏اى از دانشمندان يهود داشتند و مطالب تورات تحريف شده را به رخ پيامبر مى‏كشيدند. پيامبر آن افراد را از اين كار بازداشت، و ياد آور شد كه من دين صاف روشن پاكيزه برايتان آورده‏ام. (معانى الاخبار / 282؛ مسند احمد 3 / 387)
در تفسير قرآن، پالودن جدّى تفاسير از اسرائيليّات ـ يا دست كم نقد جدّى آنها ـ ضرورت تامّ دارد؛ ضرورتى كه در جوامع جديد اهل تسنّن در سالهاى اخير، بدان مى‏پردازند. البتّه گاهى كار را به افراط مى‏كشانند و نقش حديث را در تفسير قرآن، به كلّها ناديده مى‏گيرند، كه اين نتيجه غلط با آن مبناى صحيح، هيچ نسبت و رابطه‏اى ندارد.
در تاريخ و سيره، نقد و بررسى جدّى روايات و منقولاتى كه چهره آسمانى پيامبران را مشوّه مى‏دارد. اين گونه منقولات در برخى منابع كهن آمده و جمعى از انديشمندان معاصر، با سكوت از كنار آن گذشته‏اند.
همين نقلهاى تاريخى است كه دستمايه‏اى به فتنه‏انگيزانِ ضدّ دين مى‏دهد كه با حربه و هنر به ميدان جنگ با دين حنيف اسلام بيايند؛ به طورى كه در سالهاى اخير، شاهد بوده‏ايم.
در يك كلام، تعبير «تقواى علمى و فكرى» ـ كه يكى از بزرگان معاصر بر آن تأكيد دارد ـ گوياى اين وجهه از تولّى و تبرّى است.
5. پى‏آمدهاى تولّى و تبرّى منحصر به نتايج علمى نيست. در حيطه عمل و اخلاق فردى نيز بركات و آثار مهمّى دارد چنانكه امام سجاد عليه ‏السلام اين اصل را يكى از مبانى اساسى براى تربيت فرزندان بر مى‏شمارد. ۱ در اينجا تنها چند نكته را يادآور مى‏شويم:
تمام آداب و اخلاق حسنه، شاخه‏هايى از درخت ولايت و تبرّى‏اند، چنانكه امام صادق عليه ‏السلام اشاره مى‏كند. حضرتش تصريح دارد كه هر كه دروغ بگويد، قطع

1.و اجعلهم أبرارا...لأوليائك محبّين مناصحين ولجميع أعدائك معاندين و مبغضين. ( صحيفه سجّاديّه، دعاى ۲۵)

  • نام منبع :
    سفينه 16
    تاريخ انتشار :
    1386
    سردبیر :
    پهلوان، منصور
    صاحب امتیاز :
    مؤسسه فرهنگي نبأ مبين
    تلفن :
    7832000
    دورنگار :
    7832001
    پست الکترونیک :
    safineh@nabacultural.org
    امتیاز :
    علمی ترویجی
    مدیر مسئول :
    شهري، محمّد حسين
    آدرس اینترنتی :
    http://fa.safinahmagazine.ir
تعداد بازدید : 13675
صفحه از 226
پرینت  ارسال به