5
سفينه 25

5. طبقه متوسّط فرهنگى، كه با گسترش رشته‏هاى دانشگاهى الهيات - به ويژه رشته علوم قرآن و حديث - در جامعه ظاهر شده، واقعيتى است كه نبايد از آن بى‏توجّه گذشت. معلومات غالب اينان در حدّ دوره‏هاى درسى دانشگاهى است، ولى اثر خود را بر فرهنگ جامعه مى‏گذارند. توليد منابع فكرى با توجّه به چنين مخاطبانى ضرورت دارد. اين مخاطبان، شامل اساتيد اين رشته‏ها نيز مى‏شوند.
6. محصور ماندن ما در يك گفتمان داخلى، از مشكلات كار است. بيشتر آثار ما، نه تنها در سطوح مختلف كشورهاى غيراسلامى - اعم از پژوهشى و آموزشى و ترويجى - بلكه حتّى در كشورهاى عربى مسلمان‏نشين نيز، توان حضور جدّى در فضاى فرهنگى آنها را ندارد. اين واقعيّت، در فضاى جهانى شدن - كه ويژگى اصل آن تحوّلات سريع و شتابناك است - جاى توجّه ويژه دارد.
7. توقّع فضاى فرهنگى داخلى و خارجى از ما، گسترشِ گونه‏هاى مختلف خروجىِ آثار دينى است، كه از دايره بسته «كتاب» فراتر مى‏رود.
چند رسانه‏اى شدن فضاهاى فرهنگى، مى‏طلبد كه به زبان‏هاى ديگر - به ويژه زبان‏هاى هنرى - بيشتر بينديشيم، يا دست كم، به توليد نوشتارهايى براى آن زبان‏هاى هنرى - مانند فيلم‏نامه و نمايشنامه - بيشتر بپردازيم.
8. به دليل تخصّصى شدن حوزه‏هاى علوم، زمانِ كارهاى فردى سپرى شده است. بايد به كارهاى جمعى روى آورد، آن هم با ساز و كارهاى ويژه خودش، يعنى فرهنگ اين‏گونه كارها در آثار دينى بايد نهادينه شود. اين جمله، نه به معناى تأسيس سازمان‏هاى جديد براى عرضه كارهاى جديد فردى، بلكه استفاده واقعى از ظرفيت‏ها و تخصّص‏هاى نهفته پژوهشگران براى توليد آثار جمعى است.
9. فرهنگ نقد، بايد نهادينه شود. يكى از عمده‏ترين اصول آن، اين است كه: «انظر الى ما قال و لا تنظر الى من قال». اين اصل را گوينده از يك سوى به كار گيرد كه به حبّ و بغض شخصى نينديشد؛ و شنونده يا خواننده از سوى ديگر به كار گيرد كه جمله‏ها و تعبيرها را، به تفسير و تعبير شخصى، به سمت فرد و گروه خاصّى


سفينه 25
4

مطلوب را بيان كرده‏اند، مهمترين نكته آنها حيطه اخلاقى و رفتارى (5/38 درصد)، پس از آن حيطه تخصصى و علمى (5/34 درصد) و پس از آن عوامل ديگر بوده است.
2. نبودِ نقد جدّى در حوزه آثار دينى، كه سبب مى‏شود اين آثار، گرفتار كم‏مايگى و سستى شوند. بايد دانست كه زيان دفاع سست و سخيف از گزاره‏هاى دينى توسط دوستان نادان، كمتر از ردّ هوشمندانه دشمنان دانا نيست، گرچه برخى، خطرِ ابتذال را كمتر از انحراف بدانند.
3. براساس يك پژوهش آمارى مربوط به سال 1378، در طول زمان با كاهش مطالعه كتاب دينى - نسبت به رمان، آثار تاريخى و شعر و ادب - روبروييم. اين كاهش مصرف كتاب دينى همزمان با افزايش توليد آنها بوده است. بدين روى، افزايش شمارگان كتابهاى دينى نمى‏تواند شاخص كامل و نهايى باشد. در اين جهت، توجّه به چند نكته ضرور است:
الف - عدم توجّه به نيازهاى گروه‏هاى متفاوت - با پرسش‏ها و خواسته‏هاى مختلف - تقاضاى كتابهاى دينى را كاهش مى‏دهد.
ب - كاركرد كتاب را براى دو زمان مى‏توان در نظر گرفت: زمان فراغت و زمان كار. غالب كتابهاى دينى براى زمان فراغت افراد تهيه مى‏شود، يعنى در سطح عمومى؛ در حالى كه تخصصى شدن جامعه، تهيه كتاب دينى براى زمان كار را مى‏طلبد.
ج - رقابت در عرصه اشتغال، بر كاركرد كتاب و مطالعه به عنوان «ابزار كار» بيشتر تأكيد دارد تا «دانش‏افزايىِ محض». در نتيجه كتابهايى كه دين را بيشتر در پيوند با زندگى نشان دهد، مطلوبيت بيشتر دارد.
4. در ميان آثار دينى توليد شده، آثار مرجع و ماندگار - كه پيشينه انديشگى و پژوهشى سنگين دارند - اندك‏شمارند. اين مطلب، منحصر به كتابهاى سنگين و آثارِ ويژه متخصّصان نيست، بلكه كتابهايى براى نوجوانان و به زبان آنها - امّا با پشتوانه ياد شده - را نيز در بر مى‏گيرد.

  • نام منبع :
    سفينه 25
    تاريخ انتشار :
    1388
    سردبیر :
    پهلوان، منصور
    صاحب امتیاز :
    مؤسسه فرهنگي نبأ مبين
    تلفن :
    7832000
    دورنگار :
    7832001
    پست الکترونیک :
    safineh@nabacultural.org
    امتیاز :
    علمی ترویجی
    مدیر مسئول :
    شهري، محمّد حسين
    آدرس اینترنتی :
    http://fa.safinahmagazine.ir
تعداد بازدید : 16190
صفحه از 194
پرینت  ارسال به