خانواده - صفحه 265

۴۳۳.امام زين العابدين عليه السلامـ در رساله خود معروف به رسالة الحقوق ـ :حقّ همسرت ، اين است كه بدانى خداوند ، او را مايه آرامش و آسايش و همدمى و نگهدارى تو قرار داده است . همچنين هر يك از شما دو تن (زن و شوهر) ، بايد به خاطر ديگرى ، خدا را سپاس بگويد و او را لطف و نعمت خداوند ، به خود بداند ، و بايد با نعمت خداوند ، خوش رفتارى كند و آن را گرامى بدارد و با وى مدارا نمايد . اگر چه حقّ تو بر زنت ، قوى تر و اطاعت او از تو در آنچه خوش و ناخوش مى دارى ـ آن جا كه گناه نباشد ـ ، بر وى لازم تر است ولى او را هم بر تو ، حقّ مهربانى و همدمى و آرامش يافتن با او ، از ره گذر كامجويى است كه از آن ، گريزى نيست ، و اين ، خود ، حقّ بزرگى است .

۴۳۴.امام صادق عليه السلام :مرد ، در [ اداره ] منزل و خانواده اش ، به سه خصلتْ نياز دارد كه بايد آنها را به كار گيرد ، اگر چه در سرشت او نباشد : خوش رفتارى ، گشاده دستىِ به اندازه ، و غيرت و ناموسدارى .

۴۳۵.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :حقّ زن بر شوهرش ، اين است كه گرسنگى اش را بزدايد و برهنگى اش را بپوشاند ، و به رويش اخم نكند . هر گاه چنين كند ، به خدا سوگند كه حقّ او را گزارده است .

۴۳۶.الكافىـ به نقل از شهاب بن عبد ربّه ـ :به امام صادق عليه السلام گفتم : حقّ زن بر شوهرش چيست؟ فرمود : «خوراك و پوشاك او را تأمين كند ، و بر او ، چهره در هم نكِشد . پس هر گاه اين كارها را انجام داد ، به خدا سوگند كه حقّ او را به جا آورده است» .
گفتم : پس ، روغن چه؟
فرمود : «يك روز در ميان [ تأمين كند ]» .
گفتم : گوشت ؟
فرمود : «در هر سه روز ، كه در ماه ، ده نوبت مى شود ، و بيش از اين ، نه» .
گفتم : رنگ ۱ ؟ فرمود : «رنگ ، در هر شش ماه ، يك بار . سالى چهار دست لباس نيز بر او بپوشاند : دو لباس براى زمستان و دو لباس براى تابستان .
نبايد خانه اش را از سه چيز ، خالى بگذارد : روغنِ سر ، سركه و روغن خوراكى . خوراك آنان را بايد به مُد تعيين كند ؛ زيرا من خوراك خودم و خانواده ام را به آن تعيين مى كنم . خوراكِ هر فردى از خانواده اش را معيّن كند ، كه اگر خواست بخورد ، اگر خواست ببخشد ، و اگر خواست آن را صدقه بدهد . از ميوه هاى رايج (موسمى) نيز به خانواده اش بخورانَد ، و در ايّام عيد ، از خوراكى هايى كه در ديگر ايّام برايشان فراهم نمى آورد ، بيشتر براى آنان تهيّه كند» .

1.واژه «صبغ» كه در متن عربى حديث آمده ، به معناى نانْ خورش و هر نانْ خورش مايعى ، مانند سركه و امثال آن است (المصباح المنير : ص ۳۳۲ ذيل واژه «صبغ») ؛ ولى بعضى گفته اند كه مراد ، رنگ مو و چيزهايى شبيه آن ، مانند حنا و وسمه است . با توجّه به همين معنا ، متن ، ترجمه شده است .

صفحه از 298