ایمان - صفحه 283

حديث

۳۹۱.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :پنج چيز است كه جز در مؤمنِ راستين ، گرد نمى آيند و خداوند به سبب آنها بهشت را بر او واجب مى گرداند : روشنايى در دل ، فهم در اسلام ، پارسايى در دين ، دوست داشتن مردم ، و خوش سيمايى .

۳۹۲.امام على عليه السلامـ در نامه ايشان به محمّد بن ابى بكر و مردم مصر ـ :بر شما باد پروامندى از خداوند ؛ چرا كه پروامندى (تقوا) ، چنان خيرى را گرد هم مى آورد كه چيزى جز آن ، گرد هم نمى آورد و خيرى را با آن مى توان به دست آورد كه با غير آن ، به دست نمى آيد ؛ يعنى خير دنيا و آخرت . خداوند عز و جلمى فرمايد : «و به آنان كه پرهيزگار بوده اند ، گفته مى شود : پروردگارتان چه چيزى فرو فرستاد؟ مى گويند : «خوبى» . براى آنان كه در اين دنيا نيكى كرده باشند ، [پاداش] نيكويى است ، و قطعا سراى آخرت ، بهتر است ، و چه نيكوست سراى پرهيزگاران!» .
بدانيد ـ اى بندگان خدا ـ كه مؤمن ، براى سه [نوع] پاداش ، كار مى كند : يا براى خير دنيا ؛ زيرا خداوند براى كار او ، در همين دنيا نيز پاداشش مى دهد . خداوند سبحان در باره ابراهيم عليه السلام فرمود : «و مزدش را در دنيا به او داديم . در آخرت نيز از نيكان است» . پس هر كه براى خداوند متعال ، كار كند ، مزد او را در دنيا و آخرت ، عطايش مى فرمايد و در هر دو جا ، گرفتارى هاى او را بر طرف مى سازد . خداوند عز و جل ، خود فرموده است : «اى بندگان من كه ايمان آورده ايد! از پروردگارتان پروا كنيد . براى آنان كه در اين دنيا خوبى كرده اند ، نيكى اى خواهد بود ، و زمين خدا فراخ است . بى ترديد، شكيبايان ، پاداش خود را بى حساب و به تمام ، خواهند يافت» . پس آنچه خداوند در دنيا به ايشان بدهد ، در آخرت بابت آن ، از ايشان حساب نمى كشد . خداوند عز و جل فرموده است : «براى كسانى كه نيكى كنند ، نيكى اى است و افزونى» . [مقصود از] «نيكى» ، بهشت است و «افزونى» ، همان دنياست .
و يا براى خير آخرت [كار مى كند] ؛ چرا كه خداوند عز و جل با هر كار نيك ، يك كار بد
[و گناه] را مى زدايد . خداى عز و جل فرموده است : «همانا كارهاى نيك ، گناهان را مى برند . اين ، پندى است براى پندآموزان» . حتّى [از اين بالاتر ،] به گونه اى است كه چون رستاخيز شود ، كارهاى نيكشان به حساب آنان منظور مى گردد و سپس به ازاى هر يك كار ، ده برابر تا هفتصد برابر ، به ايشان عطا مى كند . خداوند عز و جلفرموده است : «اين [اضافات] ، پاداشى است از جانب پروردگار تو و دِهِشى است حساب شده» و فرموده است : «آنان اند كه براى آنچه انجام داده اند ، پاداش دو برابر خواهند داشت و آنها در غرفه ها[ى بهشتى] آسوده خاطر خواهند بود» . پس ـ خدايتان رحمت كند ـ به چنين چيزى رغبت ورزيد و براى آن ، كار كنيد و به چنين پاداشى ، يكديگر را تشويق كنيد .
[نوع سوم از پاداش ، ويژه پرهيزگاران است .] بدانيد ـ اى بندگان خدا ـ كه پرهيزگاران ، به خير دنيا و آخرت دست مى يابند . با اهل دنيا در دنيايشان شريك اند ؛ امّا اهل دنيا با آنان در آخرتشان شريك نيستند . خداوند از دنيا چندان كه ايشان را بسنده كند و بى نيازشان گرداند ، براى ايشان روا ساخته است . خداوند ـ كه نامش ارجمند باد ـ فرموده است : «بگو : چه كسى زيورهاى خدا را كه براى بندگانش پديد آورده و روزى هاى پاك را حرام كرده است؟ بگو : اينها در زندگى دنيا ، از آنِ كسانى است كه ايمان آورده اند و در روز قيامت [نيز ]اختصاص به آنان دارد . اين گونه ، آيات [خود] را براى مردمانى كه مى دانند ، به روشنى بيان مى كنيم» .
در دنيا به بهترين وجه ، سكونت مى كنند و به بهترين گونه ، از آن مى خورند . با اهل دنيا در دنيايشان شريك اند ؛ [يعنى] همراه با آنان ، از خوراك هاى پاك و پاكيزه دنيا مى خورند ، از نوشيدنى هاى پاك مى نوشند ، از بهترين جامه ها مى پوشند ، در بهترين منزل ها مى نشينند ، با بهترين همسران ازدواج مى كنند ، و بر بهترين مركب ها سوار مى شوند . [خلاصه] همراه با اهل دنيا ، از لذّت دنيا بهره مند مى شوند و فردا نيز در جوار خدايند . نزد او آرزو مى كنند و خداوند هم آرزوهايشان را بر مى آورد و هيچ دعا [و درخواستى] از ايشان را رد نمى كند و هيچ بهره اى را از خوشى هاى آنان نمى كاهد .
پس ـ اى بندگان خدا ـ هر آن كس كه خِردى داشته باشد ، به چنين چيزى شوق مى ورزد ، و براى دستيابى به آن ، پروامندى از خداوند را در پيش مى گيرد . و البتّه هيچ نيرو و توانى نيست ، مگر از سوى خداوند .

صفحه از 436