ایمان - صفحه 337

۵۰۲.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :[صاحبِ] ايمان ، ترسان است . ۱

۵۰۳.امام على عليه السلام :مؤمن ، خويشتندار و قانع و وارسته و پارساست .

۵۰۴.امام على عليه السلام :مؤمن در هنگام توانگرى ، خويشتندار است و از دنيا وارسته .

ك ـ و اين چند ويژگى

۵۰۵.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :نشانه مؤمن ، اين است كه مهربان و فهيم و باحياست .

۵۰۶.پيامبر خدا صلى الله عليه و آلهـ در بيان نشانه هاى مؤمن ـ :بدانيد كه هر كس داراى شش خصلت باشد ، از مؤمنان است : كسى كه راست گفتار باشد ، به وعده اش عمل كند ، امانتدار باشد ، به پدر و مادرش نيكى كند ، صله رحم به جا آورد ، و از گناهش آمرزش بطلبد . چنين كسى ، مؤمن است .

۵۰۷.تنبيه الخواطرـ به نقل از عايشه ـ :از پيامبر خدا پرسيدم : مؤمن به چه چيزى شناخته مى شود؟
فرمود : «به وقارش و نرمىِ گفتارش و راستگويى اش» .

۵۰۸.امام على عليه السلام :نشانه ايمان ، اين است كه اگر در جايى راست گفتن ، به زيان تو و دروغ
گفتن ، به سودت بود ، راستگويى را بر دروغگويى ترجيح دهى و بيشتر از عملت ( /عِلمت) ، سخن نگويى و در سخن گفتن در باره ديگران ، پرواى خدا داشته باشى .

1.سيّد رضى رحمه الله در ذيل اين حديث مى گويد : در اين سخن ، مَجاز به كار رفته است ؛ زيرا يك كلمه آن محذوف و مقدّر است . گويا پيامبر خدا فرموده است : «صاحب ايمان ، ترسان است» ، چنان كه عرب مى گويد : «الباب لئيم ؛ در ، فرومايه است» ؛ يعنى كسى كه درِ خانه اش به روى ميهمانان بسته است . مراد ، اين است كه شخص باايمان ، به سبب ايمان و يقينى كه دارد ، از دست زدن به گناه و معصيت مى ترسد و مانند انسان منحرف و گم راه و مُنحط ، بى محابا مرتكب گناه نمى شود . [ در لسان العرب، ذيل اين حديث آمده است: «هَيوب» ، فَعول به معناى مفعول است، يعنى مردم از اهل ايمان مى ترسند ؛ چون آنان از خدا ، ترس و خوف دارند. و به قولى: فعول به معناى فاعل است ، يعنى مؤمن از گناهان و معاصى مى ترسد و از آنها دورى مى كند. ترجمه حديث بر پايه شرح سيّد رضى صورت گرفته است .]

صفحه از 436