بدعت - صفحه 29

«و از ميان آنان ، گروهى هستند كه زبان خود را به [ خواندن ] كتابى [ تحريف شده ]مى پيچانند، تا آن [ بربافته ] را از [ مطالب ] كتاب [ آسمانى ] بپنداريد، با اين كه آن ، از كتاب [ آسمانى ] نيست؛ و مى گويند: «آن ، از جانب خداست»، در صورتى كه از جانب خدا نيست؛ و بر خدا دروغ مى بندند، با اين كه خودشان [ هم ] مى دانند» .

ر . ك : بقره : 80 ، آل عمران : 93 و 94 ، نساء : 171 ، مائده : 73 و 87 ، انعام : 136 ـ 140 و 143 و 144 و 159 ، توبه : 30 ، يونس : 15 .

حديث

۱۴.حلية الأولياءـ به نقل از عمر ـ :پيامبر خدا صلى الله عليه و آله [خطاب به عايشه] فرمود : اى عايشه ! «كسانى كه دين خود را پراكنده ساختند و فرقه فرقه شدند» ، اينان ، همان بدعت گذاران و فرقه سازان و گم راهان اين امّت هستند.
اى عايشه! براى هر گنهكارى ، راه توبه باز است ، مگر فرقه سازان و بدعت گذاران، كه من از آنان بيزارم و آنان از من بيزارند .

۱۵.مجمع البيانـ به نقل از اَ نَس بن مالك، در حديثى كه سند آن را به پيامبر صلى الله عليه و آله رسانده است ، در تفسير اين سخن خداوند متعال :«آنان را نگه داريد كه بازخواست شدنى اند»ـ :يعنى از بدعت هايى كه بدانها فرا مى خواندند، بازخواست مى شوند .

ر . ك : همين دانش نامه : ج 12 ص 57 (بدعت / فصل دهم : شمارى از بدعت گذاران) .

3 / 2

بر حذر داشتن پيامبر صلى الله عليه و آله از بدعت و بدعت گذار

۱۶.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :بدترينِ كارها ، نوساخته هاست. ۱ هر نوساخته اى ، بدعت است، و هر بدعتى ، گم راهى است .

1.. عبارت «مُحدَثات الاُمور» ـ كه در متن عربى حديث آمده ـ ، به چيزهايى مى گويند كه نه در قرآن آمده باشد ، نه در سنّت ، و نه اجماعى بر آن شده باشد ؛ آيين نو و رسم تازه و بى سابقه در دين.

صفحه از 85