بدعت - صفحه 71

ط ـ روسياهى در محشر

۷۳.امام على عليه السلامـ در باره اين سخن خداوند متعال:«كسانى كه چهره هايشان سياه مى شود»ـ :اينان ، بدعت گذاران و فرقه گرايانِ اين امّت اند.

5 / 2

زيان هاى اجتماعى بدعت

الف ـ وا نهادن سنّت

۷۴.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :هيچ امّتى پس از پيامبرش در دين خود بدعتى را ننهاد ، مگر آن كه به جايش سنّتى را از دست داد.

۷۵.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :هيچ قومى بدعتى را ننهاد ، مگر آن كه به همان اندازه ، سنّتى از ميان رفت.

۷۶.امام على عليه السلام :هيچ كس بدعتى را ننهاد ، جز اين كه به سبب آن ، سنّتى را وا نهاد.

۷۷.امام على عليه السلام :هيچ بدعتى پديد آورده نشد ، مگر اين كه بر اثر آن ، سنّتى وا نهاده شد. بنا بر اين ، از بدعت ها بپرهيزيد و شاه راه هدايت را در پيش گيريد. بهترينِ كارها ، كارهايى هستند كه [در دين] ثابت شده اند [ و داراى پيشينه هستند ] ، ۱ و بدترينِ كارها ، آنهايى هستندكه نوساخته اند [ و پيشينه دينى ندارند ].

۷۸.امام على عليه السلامـ در خطبه معروف به «ديباج» ـ :برترين كارهاى درست ، آنهايى هستند كه پيشينه دارند، و بدترينِ آنها ، نوساخته هايند . هر نوساخته اى [در دين] ، بدعت است، و هر بدعتى ، گم راهى است و بر اثر بدعت هاست كه سنّت ها ، نابود مى شوند.

1.. واژه «عوازم» ـ كه در متن عربى حديث آمده ـ ، جمع «عازمه» است و به معناى اعمال واجب و مستحبّى است كه سنّت بر آنها جارى گشته است ؛ امور ثابت شده با قرآن و سنّت ؛ امورى كه در درستى آنها ، قطع و يقين است .

صفحه از 85