104 نيكى كردن
536 ـ تفسير نيكوكارى
۱۶۱۶.تفسير نورالثقلين :درباره آيه «و دينِ چه كسى بهتر است از كسى كه از روى اخلاص رو به خدا كند و نيكوكار بُوَد ؟» روايت شده است كه از پيامبر صلى الله عليه و آله درباره نيكى و احسان سؤال شد ، فرمود : احسان اين است كه خداى را چنان پرستى كه گويى او را مى بينى؛ زيرا اگر تو او را نبينى او تو را مى بيند .
537 ـ هر كه نيكى كند به خود كرده است
قرآن :
«اگر نيكى كنيد به خود كرده ايد و اگر بدى كنيد نيز به خود كرده ايد» .
حديث :
۱۶۱۷.امام على عليه السلام :تو اگر نيكى كنى خودت را گرامى داشته اى و به خودت نيكى كرده اى ؛ اگر بدى كنى خودت را خوار كرده اى و به خودت زيان رسانده اى .
ر.ك : بزرگوارى ، باب 1599 .
538 ـ فضيلتِ نيكى كردن به ديگران
قرآن :
«همانا خداوند به دادگرى و نيكوكارى و بخشش به خويشاوندان، فرمان مى دهد و از فحشاء و زشتكارى و ستم نهى مى كند . او شما را اندرز مى دهد باشد كه پند گيريد» .
حديث :
۱۶۱۸.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :دلها بر محبت كسى كه به آنها خوبى كند و بر نفرت از كسى كه به آنها بدى روا دارد ، سرشته شده است .
۱۶۱۹.امام على عليه السلام :بر تو باد نيكوكارى، كه آن بهترين كشت، و سود آورترين كالاست.
۱۶۲۰.امام على عليه السلام :چه نيكو توشه اى است براى معاد، نيكى كردن به بندگان .
۱۶۲۱.امام على عليه السلام :زكات پيروزى ، نيكى كردن است .
۱۶۲۲.امام على عليه السلام :آن كه احسانش زياد باشد، دوستان و برادرانش او را دوست بدارند .
۱۶۲۳.امام على عليه السلام :با نيكى كردن، دلها تصرّف مى شود .
539 ـ خوبى كردن به كسى كه بدى كرده است
۱۶۲۴.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :به كسى كه در حقّ تو بدى كرده است ، خوبى كن .
۱۶۲۵.امام على عليه السلام :خوبى كردن تو به دشمنان و بدخواهانت از بدى كردنت به آنها در ايشان مؤثرتر است و موجب اصلاح آنان مى شود .
ر.ك : انصاف ، باب 1728 ؛ خويشاوندى ، باب 813 .
540 ـ نتيجه نيكوكارى مشركان
۱۶۲۶.كنز العمّالـ به نقل از سلمان بن عامر ضبّى ـ: عرض كردم : اى رسول خدا ! پدرم مردى ميهمان نواز و همسايه دار بود ، به پيمان وفا مى كرد و در گرفتاريها و سختيها دستگير بود. آيا اينها براى او سودى دارد ؟ پيامبر پرسيد : آيا او مشرك، مرد ؟ عرض كردم : آرى . فرمود : اينها به حال او سودى ندارد، امّا به سبب اين كارها بازماندگان او هرگز گرفتار و خوار و نيازمند نمى شوند .