۱۷۷۸.امام صادق عليه السلام :كسى كه به فكر برآوردن نياز برادر مؤمن مسلمان خود باشد، تا زمانى كه در فكر نياز او باشد، خداوند در كار نياز وى باشد .
۱۷۷۹.امام صادق عليه السلام :كسى كه در راه برطرف ساختن نياز برادر خود قدم بردارد چونان كسى است كه سعى ميان صفا و مروه به جاى آورد .
۱۷۸۰.امام صادق عليه السلام :هر كس يك نياز از برادر مؤمن خود را برآورده سازد، خداوند عز و جل در روز رستاخيز صد هزار نياز او را برآورد كه نخستين آنها بهشت است.
۱۷۸۱.امام صادق عليه السلام :هر آينه روا ساختن حاجت مؤمن نزد خدا از بيست حجّ كه براى هر حجّ صد هزار [درهم يا دينار ]خرج شده باشد ، محبوبتر است .
ر.ك : عنوان 272 «خوبى (1)» ؛ 104 «نيكى كردن» ؛ برادر ، باب 41 .
590 ـ كسى كه از برآوردن نياز برادر خود امتناع كند
۱۷۸۲.امام باقر عليه السلام :هرگاه مسلمانى براى ديدار مسلمانى ديگر يا حاجت خواهى از او به منزل وى رود و اجازه ورود بخواهد و او بيرون نيايد ، تا زمانى كه همديگر را ديدار كنند ، پيوسته در لعنت خداوند عز و جل باشد .
۱۷۸۳.امام صادق عليه السلام :كسى كه برادر مؤمنش، در هنگام تنگدستى، نياز خود را به او بگويد و او بتواند ـ خودش يا ازطريق كسى ديگر ـ حاجتش را روا سازد و نكند، خداوند در روز قيامت وى را، در حالى كه دستش به گردنش بسته شده است، محشور فرمايد و تا فارغ شدن از حساب بندگان خود، همچنان او را نگه دارد .
۱۷۸۴.امام صادق عليه السلام :هرگاه يكى از برادران ما دست حاجت به سوى يكى از شيعيان ما دراز كند و او بتواند كمكش كند و دريغ ورزد، خداوند عز و جل او را به برآوردن نيازهاى يكى از دشمنان ما مبتلا مى كند و به سبب آن او را در روز قيامت عذاب مى كند .
۱۷۸۵.امام صادق عليه السلام :هر مؤمنى كه برادر مؤمن نيازمند خود را از مال خويش محروم كند ، به خدا قسم كه طعم خوراك بهشت را نچشد و از شراب ناب سر به مهر [بهشت ]ننوشد .
591 ـ شتاب در برآوردن نيازها
۱۷۸۶.امام صادق عليه السلام :هرگاه مردى دست نياز به سوى من دراز كند ، در رفع نياز و مشكل او شتاب مى ورزم ؛ زيرا بيم آن مى رود كه كار از كار بگذرد و اقدام من در كمك به او، ديگر به كارش نيايد .
592 ـ آداب حاجت خواهى
۱۷۸۷.امام على عليه السلام :خدايا ! مرا به هيچ يك از بدان خلقت نيازمند مگردان ، و اگر مرا محتاج كسى كردى به خوشروترين و بخشنده ترين كس و آن كه نيازم را با زبان خوش برآورد و كمتر بر من منت نهد ، محتاج گردان .
۱۷۸۸.امام زين العابدين عليه السلامـ به كسى كه در حضور آن حضرت عرض كرد: خدايا! مرا از بندگانت بى نياز گردان ـفرمود : اين طور نگو؛ زيرا مردم به هم نيازمندند؛ بلكه بگو : خدايا! مرا از بدان خلقت بى نياز گردان .
۱۷۸۹.امام باقر عليه السلام :حكايت كسى كه نيازمند نوكيسه باشد، حكايت درهمى است كه در دهان افعى است، كه هم به آن نياز دارى و هم از افعى در خطرى .
ر.ك : پرسش (2) ، باب 911 .