4 ـ حضور و رقّت قلب در هنگام دعا
۲۱۱۷.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :بدانيد كه خداوند ، دعايى را كه از دلى غافل و بى خبر باشد نمى پذيرد .
۲۱۱۸.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :دعا كردن را هنگام رقّت قلب غنيمت شمريد كه رقّت قلب ، رحمت است .
۲۱۱۹.امام صادق عليه السلام :همانا خداوند دعايى را كه ازپشت قلب با قساوت برخيزد مستجاب نمى كند .
۲۱۲۰.امام صادق عليه السلام :هر زمان كه به يكى از شمارقّت قلب دست داد ، دعا كند ؛ زيرا قلب تا خالص و پاك نشود رقّت نمى يابد .
694 ـ موانع اجابت دعا
1 ـ گناه
۲۱۲۱.امام باقر عليه السلام :[گاه] بنده حاجتى را از خداوند مى خواهد و از شأن خداست كه آن را در آينده اى نزديك يا با تأخير برآورده سازد ؛ اما بنده بعدا مرتكب گناهى مى شود . پس، خداوند تبارك و تعالى به فرشته مى گويد : حاجت او را بر مياور و او را از آن محروم گردان ؛ زيرا او خود را در معرض خشم من نهاد و مستوجب محروميت از سوى من شد .
2 ـ ستم
۲۱۲۲.امام على عليه السلام :خداوند عز و جل به عيسى بن مريم عليه السلام وحى فرمود : به اشراف بنى اسرائيل بگو : . . .من دعاى هيچ يك از شما و هيچ يك از كسانى را كه مظلمه اى به گردن دارند اجابت نمى كنم .
۲۱۲۳.امام صادق عليه السلام :خداوند عز و جل مى فرمايد: سوگندبه عزّت و جلالم كه نفرين ستمديده اى را در حقّ ستم كننده بدو اجابت نمى كنم اگر خود نسبت به ديگرى چنان ستمى را روا داشته است .
3 ـ ناسازگارىِ دعا ، با حكمت خداوند
۲۱۲۴.امام على عليه السلام :كرم خداى سبحان حكمتش را نقض نمى كند ؛ از اين روست كه هر دعايى مستجاب نمى شود . ۱
4 ـ توصيف خداوند به غير از صفاتش
۲۱۲۵.امام صادق عليه السلام :مردى خدمت اميرالمؤمنين عليه السلام آمد و عرض كرد : من خدا را مى خوانم ولى اجابتى نمى بينم؟ حضرت فرمود : چون تو خدا را با صفاتى جز صفات او وصف مى كنى (مى خوانى) همانا دعا را چهار خصلت باشد : اخلاص باطنى ، حضور نيّت (قلب) ، شناخت وسيله، و انصاف داشتن در خواسته . آيا تو با آگاهى از اين چهار نكته دعا مى كنى؟ عرض كرد : خير . حضرت فرمود : پس ، آنها را بشناس [و با توجه به اين چهار نكته دعا كن] .