226 مشورت
1075 ـ تشويق به مشورت
قرآن :
«و آنان كه دعوت پروردگارشان را اجابت كردند و نماز گزاردند و كارشان در ميانشان [ بر پايه ]مشورت است و از آنچه روزيشان كرده ايم انفاق مى كنند» .
حديث :
۳۳۹۳.امام على عليه السلام :مشورت كردن ، ديده راهيابى است و كسى كه به رأى و نظر خويش اكتفا كند ، خود را به خطر افكنده است .
۳۳۹۴.امام على عليه السلام :هيچ پشتيبانى چون مشاوره نيست .
۳۳۹۵.امام على عليه السلام :به مشورت كردن تشويق شده است ؛ چون نظرِ طرفِ مشورت، خالص [از انگيزه هاى شخصى ]است و نظر مشورت كننده، آميخته به هوس (خواهشها و انگيزه هاى فردى) مى باشد .
1076 ـ كسانى كه شايسته مشورت نيستند
۳۳۹۶.پيامبر خدا صلى الله عليه و آلهـ به امام على عليه السلام ـ: اى على! با ترسو مشورت مكن ؛ زيرا او راه حل مشكل را بر تو تنگ مى كند و با بخيل مشورت مكن ؛ زيرا او تو را از هدفت باز مى دارد و با آدم حريص مشورت مكن ؛ زيرا او آزمندى را در نظرت نيكو جلوه مى دهد .
۳۳۹۷.امام على عليه السلام :با دروغگو مشورت مكن ؛ چون دروغگو ، مانند سراب ، دور را در نظرت نزديك نشان مى دهد و نزديك را دور .
1077 ـ مرزهاى مشورت
۳۳۹۸.امام صادق عليه السلام :مشورت جز با مرزهاى چهارگانه آن صحيح نيست . . . نخستين مرز آن اين است كه كسى كه با او مشورت مى كنى خردمند باشد ، دوم اين كه آزاده و متدين باشد ، سوم اين كه دوست و برادروار باشد، و چهارم اين كه راز خود را به او بگويى و او به اندازه خودت از آن راز آگاه باشد ، اما آن را بپوشاند و به كسى نگويد .
1078 ـ تشويق به راهنمايى كردن مشورت خواه
۳۳۹۹.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :با دانشى كه برادر [دينى] شما را راهنمايى مى كند و با نظرى كه راه درست را به او نشان مى دهد ، به وى صدقه بدهيد .
۳۴۰۰.امام زين العابدين عليه السلام :حق مشورت كننده اين است ، كه اگر براى راهنمايى او نظرى دارى ، راهنماييش كنى و اگر اطلاعى نداشته باشى او را به كسى كه [در آن زمينه ]آگاهى دارد ، راهنمايى كنى .
۳۴۰۱.امام صادق عليه السلام :هركه با برادر خود مشورت كند و او خالصانه راهنماييش نكند ، خداوند انديشه او را از وى بگيرد .
1079 ـ مشورت با دشمنان
۳۴۰۲.امام على عليه السلام :با دشمنانت مشورت كن تا از نظرشان به اندازه عداوت و هدف و مقصودشان پى برى .
۳۴۰۳.امام على عليه السلام :با دشمن داناىِ خود مشورت كن و از نظر دوستِ نادان خود بپرهيز .