101
فصلنامه علوم حديث ۲۷

آتش معركه را شعله ورتر مى ساخت. ۱
در عصرى كه دست رسى به امام معصوم بسيار سخت نبود، مراجعه به ايشان و شنيدن استدلالهاى آنان باعث فروكشى آتش اختلافات مى شد و و دامنه آن وسعت پيدا نمى كرد و رفتن به محضر امام(ع)، فصل الختام اختلافها بود؛ ۲ اما در روزگارى كه حاكمان بر امامان(ع) سخت مى گرفتند و آنان را در زندان و يا تحت نظر جاسوسان نگهدارى مى كردند، فضا بسيار تيره تر و زمينه اختلاف در درون شيعه بيشتر مى شد.
در روزگار امامت امام هادى(ع) كه -حاكميت در دست خليفه مستبد عباسى، متوكّل بود اين قبيل اختلافات بسيار گسترده بود و از آنجايى كه آن حضرت به شدت تحت مراقبت بودند، ۳ راه دست يابى همه به وى غير ممكن بود در نتيجه، تلاش براى ايجاد تفرقه بين ياران و پيروان ائمه(ع) بسيار آماده بود.
از اين اختلافها گزارشهاى بسيارى نقل شده است، امّا گزارشى كه عبدالعظيم حسنى در قالب يك توصيه امام(ع) به ياران خود آورده است، به روشنى فضاى حاكم بين شيعيان و پيروان آن حضرت را ترسيم مى كند، فضايى كه در اين سفارش ترسيم شده است، بسيار غمبار و تأمل برانگيز است.
حضرت عبدالعظيم حسنى از امام هادى(ع) ۴ چنين نقل مى كند كه:

1.ر.ك: اختيار معرفة الرجال، روايت ۹۴۶ و ۱۱۲۰.

2.ر.ك: همان، روايت ۱۱۴۶، ۱۱۴۳، ۱۱۲۶، ۱۱۲۱ و ۷۵۹.

3.ر.ك: بحارالأنوار، ج ۵۰، باب ۴ (ماجرى بينه و بين خلفاء زمانه).

4.در اين روايت عبدالعظيم حسنى از ابوالحسن الرضا(ع) روايت مى كند. امّا از آنجايى كه روايت وى از حضرت رضا(ع)، به خصوص چنين روايتى كه جنبه نصيحتى دارد، متناسب با سنّ او نيست به احتمال بسيار زياد، منظور ابوالحسن ثالث امام هادى(ع) است. اطلاق الرضا به هر كدام از امامان(ع) از اواخر دوره حاكميّت بنى اميّه رواج پيدا كرد و قيام كنندگان عليه حاكميت هم به الرضا من آل محمد دعوت مى كردند. از اين رو، بعيد نيست كه الرضا در اين روايت لقب نباشد بلكه وصف عامى باشد كه بر همه ائمه دلالت مى كند و يا آنكه در سند، تصحيف به وجود آمده، ناسخان به اجتهاد خود تعبير الرضا را افزوده اند و روايت از ابوالحسن الثالث است و يا ابوالحسن ابن الرضا بوده، كه باز هم بر امام هادى اطلاق مى شد؛ چون ابن الرضا(ع) بر فرزندان با واسطه امام رضا(ع) نيز اطلاق مى شد. ر.ك: بحارالأنوار، ج ۵۰، ح ۳، پاورقى دوم.


فصلنامه علوم حديث ۲۷
100

ديگر به كار مى گرفتند. جعل حديث و ساختن مطالب دروغ و بى پايه و نسبت دادن آنها به رؤساى جريانات فكرى و مذهبى و تخريب مجموعه معارف مذاهب و گرايشهاى فقهى و يا كلامى از سوى پاره اى از افراد بى اخلاق و فاسد باعث مى شد ۱ پيروان هر گرايشى در حالت روانى ويژه اى براى پذيرش اتهامها نسبت به افراد قرار گيرند و در نتيجه اصل را بر فساد بگذارند و از حسن ظن نسبت به يكديگر فاصله بگيرند.
اين فضاى زشت و سنگين، عرصه را براى پيروان تشيّع نيز سخت و تنگ مى ساخت، بويژه آنكه در بين شيعيان نيز چندين گرايش عمده كلامى وجود داشت ۲ و شرايط سخت سياسى هم در مواردى موجب مى شد تا امام پيشين نتواند امام بعدى خود را به صورت صريح و بى ابهام معرفى كندتا پيروان وى در شناخت امام بعدى دچار ترديد نشوند.
از اين رو، سوء استفاده كنندگان از اين فضاى تاريك و ابهام آلود بهره جسته و وارد گود مى شدند و خود را جانشين امام پيشين مى شمردند و گرايش جديدى ايجاد مى كردند. ۳ وجود مسايل مالى هم به اين موضوع دامن مى زد و طمع ورزى افراد،

1.ر.ك: به گزارش احمد بن محمد بن عيسى و ابراهيم بن شيبه و سهل بن زياد از مشكلاتى كه به وسيله على بن حكم و قاسم بن يقطين قمى در احاديث اهل بيت(ع) ايجاد كرده بودند (همان، ص ۵۱۶ ، ۵۱۷ و ۵۱۸ ، ح ۹۹۴، ۹۹۵ و ۹۹۷).

2.ر.ك: الفرق بين الفرق،ص ۲۳ به بعد، عبدالقاهر بن طاهر بن محمد اسفراينى (م ۴۲۹ق)، المكتبة العصريه؛ مقالات الإسلاميين،ص ۱۶ به بعد، تحقيق هلموت ريتر، ابوالحسن الأشعرى (م ۱۳۲۴ق) و ديگران.

3.در اين باره امام موسى بن جعفر(ع) سخنى قابل تأمّل دارد. يزيد بن سليط زيدى مى گويد: موسى بن جعفر را ديدم و گفتم: از امام بعد از خود، همان گونه كه پدرت نسبت به تو خبر داده، خبر بده. امام فرمود: پدرم در روزگارى بود كه امروز چنان نيست. يزيد گفت: هر كس به چنين كارى جاسوسى ۶ نسبت به تو راضى باشد، به لعنت خدا گرفتار آيد. امام(ع) خنديد و فرمود: اى ابو عماره، خبرت مى دهم. من از خانه ام خارج شدم و به طور آشكار به پسرم وصيت كردم و ديگران را هم با او شريك ساختم و در باطن و پنهانى تنها به او وصيت كردم (بحارالأنوار، ج ۴۹، ص ۱۱، باب ۳ از نصوص بر امامت آن حضرت).

  • نام منبع :
    فصلنامه علوم حديث ۲۷
    تاريخ انتشار :
    بهار 1382
    سردبیر :
    محمدی نیک (ری شهری)، محمد
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حديث
    مدیر اجرایی :
    محمد قنبری
    نشانی :
    قم، بلوار پانزده خرداد، شهرک جهاد، مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، ص پ : 37185-3431
    تلفن :
    0251-7176131
    امور مشترکان :
    0251-7176413
    دورنگار :
    0251-7785050
    پست الکترونیک :
    ulumhadith@hadith.net
    امتیاز :
    علمی - پژوهشی، به استناد نامه شماره 6219/3 - 85/7/3 کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور
    جانشین سردبیر :
    مهدی مهریزی
تعداد بازدید : 12297
صفحه از 237
پرینت  ارسال به