221
فصلنامه علوم حديث ۲۷

سرباز زدن امام از بيعت با يزيد، اسباب و انگيزه هاى قيام، آگاهى امام از سرنوشت قيام، حركت از مدينه، حضور در مكه، چرا امام به سوى كوفه رفت، وقايع مسير حركت تا كربلا، شب و روز كربلا، شهادت امام، همچنين ماجراى كوفه و بحثهايى كه درباره مديريت مسلم، مسئله ترور عبيداللّه، روانشناسى كوفيان و... وجود دارد.
كار زياد و سنگينى هم درباره اصحاب امام انجام گرفته است (البته همچنان راه درازى براى تحقيق در اين وادى وجود دارد).
براى ما روشن شد كه كتاب أبصار العين في أنصار الحسين ،اثر مرحوم محمد السماوى كه تقريباً به عنوان يك كتاب مرجع در مسئله اصحاب امام در كتابها و مقالات مورد استناد قرار مى گيرد، تا حد زيادى متكى بر اثر معروف مرحوم مامقانى، تنقيح المقال، تأليف شده در 1349ق، است. و اين كتاب نيز على رغم ارزشمند بودن، اشتباه هاى زيادى دارد كه مرحوم علامه شوشترى مجموعه گرانسنگ و عظيم خود قاموس الرجال را در حقيقت براى تصحيح اشتباه هاى تنقيح المقال تأليف كرده است.
بنابراين، درباره هر فردى مستقلاً تحقيق شد و در موارد زيادى ادعاى تنقيح المقال و كتابهاى ديگر نقد گرديد.

بخش هفتم. وقايع پس از شهادت امام

در اين بخش، قساوت دشمن، آتش زدن و غارت خيمه ها، اسب دوانى بر پيكر امام، آيات و معجزاتى كه در حوالى شهادت امام رخ داده است، حركت اسيران از كربلا تا كوفه، حوادث كوفه و سخنان اهل بيت، حركت از كوفه به شام، دگرگون كردن شام توسط اهل بيت، بازگشت از شام به مدينه و... آمده است. همچنين از جمله: مسير حركت اسيران و مسأله اربعين مورد بحث و بررسى قرار گرفته است و نقشه جغرافيايى حركت اسرا نيز خواهد آمد.


فصلنامه علوم حديث ۲۷
220

نكته جالب اين نقل آن است كه حديث معروفى كه حسين(ع) را مصباح الهدى و سفينة النجاة مى خواند او را امام عزت و افتخار معرفى مى كند و عليرغم اعلام سال عزت و افتخار حسينى از طرف مقام معظم رهبرى اين حديث در همايشها و بحثها مغفول ماند.

بخش سوم. امام حسين(ع) در دوران خلفا

حوادث رخ داده در اين برهه از عمر امام (از جمله شهادت مادر) و عملكرد ايشان در اين بخش آمده و برخى اخبار تاريخى به نقد كشيده شده است.

بخش چهارم. امام حسين در دوران پدر

تلاشهاى امام در دوران پرحادثه خلافت امير مؤمنان از جمله جنگها، عنايت و سخنان محبت آميز پدر و اخبارى كه از شهادت فرزندشان داده اند، در اين بخش اند. از موارد شنيدنى اثبات شده در اين قسمت اين است كه امام حسين به همراه پدر و برادر بزرگوارشان سه بار از كربلا عبور كرده اند، كه سخنان و خاطرات شنيدنى بسيارى از حضور امام على(ع) در كربلا از منابع مهم سنى و شيعه گردآورى شده است.

بخش پنجم. پس از پدر تا قيام

در اين بخش، رويكرد امام در حادثه صلح امام حسن، شهادت امام مجتبى، موضع گيريهاى امام در برابر معاويه و كارگزاران او و ايستادگى امام در ماجراى بيعت گرفتن معاويه براى يزيد تدوين شده است.

بخش ششم. قيام و شهادت

مهم ترين بحث موسوعه در اين بخش آمده و از ابتداى شكل گيرى حركت امام تا شهادت ايشان را (با تفصيل) دربر مى گيرد كه به برخى اشاره مى گردد:

  • نام منبع :
    فصلنامه علوم حديث ۲۷
    تاريخ انتشار :
    بهار 1382
    سردبیر :
    محمدی نیک (ری شهری)، محمد
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حديث
    مدیر اجرایی :
    محمد قنبری
    نشانی :
    قم، بلوار پانزده خرداد، شهرک جهاد، مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، ص پ : 37185-3431
    تلفن :
    0251-7176131
    امور مشترکان :
    0251-7176413
    دورنگار :
    0251-7785050
    پست الکترونیک :
    ulumhadith@hadith.net
    امتیاز :
    علمی - پژوهشی، به استناد نامه شماره 6219/3 - 85/7/3 کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور
    جانشین سردبیر :
    مهدی مهریزی
تعداد بازدید : 12284
صفحه از 237
پرینت  ارسال به