19
تفسير نورٌ علي نور ج1

چاپهاى تفسير روض الجنان

1. پنج جلد، رحلى، ج 1 و 2 به تصحيح محمد كاظم صبورى طباطبائى تبريزى معروف به ملك الشعرا: 1323 ق؛ ج 3 تا 5 به تصحيح سيد نصرالله تقوى با مقدمه (خاتمة الطبع) علامه قزوينى: 1313 ـ 1315 ش.
2. ده جلد، به اهتمام استاد مهدى الهى قمشه‏اى: 1320 ـ 1322 ش.
3. دوازده جلد به همراه يك جلد فرهنگ قرآن با عنوان نثر طوبى، با مقدمه و حواشى و تصحيح علامه ابوالحسن شعرانى با همكارى على اكبر غفارى، 1347 ش.
4. بيست جلد، به كوشش و تصحيح دكتر محمد جعفر ياحقّى و دكتر محمد مهدى ناصح، چاپ بنياد پژوهشهاى اسلامى آستان قدس رضوى.
بى‏شك بهترين چاپ اين كتاب، همان چاپ بيست جلدى بنياد پژوهشهاى آستان قدس است؛ چرا كه در تصحيح آن از نسخه‏هاى فراوانى استفاده كرده‏اند و چاپ نسبتاً قابل قبولى ارايه داده‏اند. گرچه هنوز تا رسيدن به يك متن نزديك به قلم مؤلف و يك تصحيح انتقادى از اين كتاب راه باقى است.


تفسير نورٌ علي نور ج1
18

منابع شرح حال ابوالفتوح رازى

دو تن از شاگردان ابوالفتوح، يعنى ابن شهرآشوب مازندرانى در معالم العلماء و منتجب الدين در فهرست خود، شرح حال او را نوشته‏اند. همچنين قاضى نور الله شوشترى در مجالس المؤمنين به شرح حال ابوالفتوح پرداخته است. نيز مرحوم محدث نورى در خاتمه مستدرك شرح حال ابوالفتوح را آورده است. محمد خان قزوينى در خاتمة الطبع چاپ اولِ تفسير شرح حالى دراز دامن پرداخته و جنبه‏هاى مختلف تفسير و مفسّر را باز نموده است.
همچنين علامه شعرانى در مقدمه چاپ دوازده جلدى تفسير به شرح حال نسبتاً مفصل از او پرداخته و مواردى از نظريات علامه قزوينى را به نقد كشيده است. آقاى دكتر عسكر حقوقى هم موضوع رساله دكترى خود را ابوالفتوح رازى و تفسير او قرار داده و علاوه بر آن در كتابى سه جلدى با عنوان تحقيق در تفسير ابوالفتوح رازى به تفصيل به شرح حال ابوالفتوح و واكاوى تفسير او پرداخته است. تعليقات مرحوم محدث ارموى در تعليقات نقض نيز در باز نمودن ابهاماتى از شرح حال ابوالفتوح اهميت دارد. اما در اين ميان هنوز جاى يك پژوهش همه جانبه درباره شيخ ابوالفتوح رازى و تفسيرش خالى است.
در سالهاى اخير نيز چندين مقاله درباره شيخ ابوالفتوح رازى و تفسير او نگاشته شده كه بعضى از آنها حايز اهميتند. از جمله مقاله «طبرى و ابوالفتوح» نوشته دكتر محمد جعفر ياحقى، كه در يادنامه طبرى (تهران، وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامى، ص 319 ـ 333) چاپ شد و مقاله «ترجمه آيات تفسير طبرى و تفسير ابوالفتوح رازى» نوشته دكتر محمد مهدى ناصح كه آن هم در يادنامه طبرى (ص 299 ـ 317) چاپ شده است.
دكتر آذرتاش آذرنوش نيز در كتاب گران ارج خود تاريخ ترجمه از عربى به فارسى، بخشى را به ترجمه ذيل آيات در تفسير شيخ ابوالفتوح اختصاص داده است.
مقاله جناب حجة الاسلام محمد حسن خزاعى ويراستار چاپ بيست جلدى روض الجنان با عنوان «دقت ابوالفتوح رازى در معانى واژه‏ها و مقايسه آنها با تبيان شيخ طوسى و مجمع البيان طبرسى»، كه در مجله مشكات (س 1374، ش 48، ص 205 ـ 216) چاپ شده هم قابل دقت و تأمّل است.

  • نام منبع :
    تفسير نورٌ علي نور ج1
    سایر پدیدآورندگان :
    صادقي، محسن؛ مروي، عباسعلي
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1384
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 69437
صفحه از 724
پرینت  ارسال به