78. «وَ جاءَهُ قَوْمُهُ يُهْرَعُونَ إِلَيْهِ وَ مِنْ قَبْلُ كانُوا يَعْمَلُونَ السَّيِّئاتِ قالَ يا قَوْمِ هؤلاءِ بَناتِي هُنَّ أَطْهَرُ لَكُمْ فَاتَّقُوا اللّهَ وَ لا تُخْزُونِ فِي ضَيْفِي...»
روض الجنان: ... اگر گويند چگونه گفت: «هؤلاءِ بَناتِي هُنَّ أَطْهَرُ لَكُمْ» ، و او دو دختر
داشت ـ چنانكه در اخبار و تواريخ مذكور است ـ و ايشان جماعت بسيار بود؟ ۱
1695. علامه شعرانى: در آيه قرآن «بناتى» به صيغه جمع است نه تثنيه و «هُنّ» هم ضمير جمع است و اهل نقل دو دختر گفتند. ظاهر قرآن را تأويل كردند تا موافق روايات گردد و شايد «جاءَهُ قَوْمُهُ يُهْرَعُونَ إِلَيْهِ» كه در ظاهر به صيغه جمع است حمل بر دو تن بايد كرد به قرينه لفظ و عقل كه دو دختر را به بيش از دو تن نمىتوان داد. و به روايت قاموس كتاب مقدس دو دختر لوط پيش از رسيدن خبر عذاب به دو تن از مردم شهر سدوم تزويج شده بودند و بنا به روايت وى مقصود سرزنشى باشد آنان را كه من دختران خود را به شما دادم كه عقد مباح بود، ديگر از من چه خواهيد كه مباح نيست. اما مضمون تورات غير اين است و بسيار مستهجن و قبيح كه مردم شهر از پير و جوان گرد سراى لوط فراهم شدند و آن دو فرشته را مىخواستند، لوط دختر خود را بر آنها عرضه كرد. و اين عمل از مردم با غيرت پسنديده نيست. و بدين جهت، صاحب قاموس تورات آن را طور ديگر نقل كرده است.
و اگر گويى: چگونه آن قوم خبيث ملائكه را ديدند با آنكه ديدن آنان مشروط به صفاى باطن است، گوييم: تأثير نفوس انبيا و اعجاز آنان و صفاى خانه نبوت به اراده خداوند چنان اثر كند كه زن لوط و دو سه تن از قوم آنان را ببينند و اگر اراده حق نباشد كس نبيند چنانكه در آغاز وحى بر پيغمبر ما صلىاللهعليهوآله حضرت خديجه هم جبرئيل را نمىديد. ۲