161
تحقيق در تفسير ابوالفتوح رازي ج1

شيخ صدرالدّين على پسر شيخ امام جمال الدّين ابوالفتوح حسين بن على رحمهم الله، مردى است فقيه و متديّن. ۱
و نيز درباره پسر دوّم در ص 12 فهرست چنين آورده:
شيخ امام تاج الدّين محمّد پسر شيخ امام جمال الدين ابوالفتوح حسين بن على خزاعى، مردى است فاضل و باورع. ۲

مزار شيخ

در ص 336 كتاب حديقة الشيعة ملا احمد اردبيلى (م 993)، كه در سال 1260 در تهران، به طبع رسيد، به نقل از نصيرالدين ابوطالب عبداللّه بن حمزة بن عبداللّه ابن الحسن بن على طوسى استاد شيخ قطب الدين كيدرى و يكى از راويان از شيخ راجع به مزار شيخ چنين نوشته شده:
ابن حمزه (عليه الرّحمه) در كتاب ايجاز المطالب في إبراز المذاهب و دركتاب هادى إلى النّجاة من جميع المهلكات، هر دو مى گويد كه در شهر رى حاضر بودم كه شيخ ابوالفتوح رازى [صاحب] تفسير رحمه الله به رحمت حق تعالى پيوست و به موجب وصيّتش در جوار مرقد امامزاده واجب التعظيم امامزاده عبدالعظيم حسنى رحمه اللهمدفون گشت. پس به نيّت حجّ، متوجّه مكّه معظمه شدم و در وقت برگشتن، گذارم به اصفهان و محلّت جنبلان و بعضى ديگر از محلاّت آن شهر افتاد. ديدم كه آن قدر از مردم آن ديار به زيارت شيخ ابوالفتوح عجلى شافعى اصفهانى و حافظ ابونعيم، كه پدر استاد اوست، و شيخ يوسف بنّاء، كه جدّ شيخ ابونعيم است، و شيخ على بن سهل و امثال ايشان، كه سنّى و از مشايخ صوفيّه بوده اند، مى رفتند كه شيعه شهر رى و نواحى اش هزار يك آن به زيارت امامزاده عبدالعظيم

1.نقل از صفحه ۶۲۱، ج ۵، تفسير ابوالفتوح.


تحقيق در تفسير ابوالفتوح رازي ج1
160

روضات و صاحب روضات از خود مؤلّف و بالأخره هر دو در انتساب تفسير تازى تأمّل دارند و به هر صورت، وجود چنين تفسير عربى محقّق نبوده و نيست.
5. به تصريح مجلسى، كه در جلد اوّل بحارالانوار مذكور است: «و كتاب شرح الشهاب الاخبار و كتاب تفسير كبير، هر دو از تأليفات محقّق نحرير شيخ ابوالفتوح رازى»، ولى پس از اين مجلسى مى نويسد كه كتاب الشهاب از مؤلّفات مخالفان است؛ ولى اكثر فقرات آن كتاب در كتب و اخبارى كه از طرق خود ما روايت شده، مذكور است. لهذا علماى ما بر آن اعتماد نموده و متصدّى شرح و تفسير آن شده اند. در ص 341 كتاب كشف الحجب والأستار به نمره 1885، چنين نوشته شده: «شرح الشهاب لجمال الدّين الخزاعي اسمه روح الاحباب».
بنا به عقيده محقّق عاليقدر علامه قزوينى ۱ ، كتاب شهاب الاخبار، كه در حكم و امثال و آداب مأخوذ از احاديث نبويّه مى باشد، تأليف قاضى ابوعبداللّه محمّد بن سلامة بن جعفر بن على بن حكمون مصرى قضاعى شافعى از قضات مصر در عهد فاطميين و متوفا در سنه 454 است و دانشمندان دو فرقه عامّه و خاصّه شروح بسيارى برآن نوشته اند و حاجى خليفه در كشف الظنون در عنوان شهاب الاخبار، و مرحوم حاجى ميرزا حسين نورى در مستدرك الوسائل (ج 3، ص 367 ـ 368) نامهاى شروح آن را ذكر كرده است. قضاعى تأليف ديگرى نيز راجع به خطط مصر به نام المختار فى ذكر الخطط والآثار دارد ۲ :

فرزندان شيخ ۳

شيخ دو پسر داشت: يكى شيخ صدرالدّين على و ديگر شيخ تاج الدّين محمّد. منتجب الدين درباره فرزند اوّل شيخ در ص 9 مى نويسد:

1.ر.ك: مقدمه روض الجنان، ج ۱، ص ۳۹.

2.ر.ك: تفسير ابوالفتوح، ج ۵، ص ۶۲۸.

  • نام منبع :
    تحقيق در تفسير ابوالفتوح رازي ج1
    سایر پدیدآورندگان :
    زماني نژاد، علي اكبر
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1384
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 114921
صفحه از 504
پرینت  ارسال به