41
تحقيق در تفسير ابوالفتوح رازي ج1

تشيّع و سير آن در ايران

مقدّمه مؤلف

از دوران سلطنت شاه اسماعيل اوّل پادشاه صفوى (906ق) تا به امروز دين رسمى كشور ايران، مذهب جعفرى اثنا عشرى است. بجاست كه به مناسبت مقال، نظرى به ظهور تشيّع در عالم اسلام بيفكنيم و ورود آن را در ايران و نضج و قوام آن را، كه به كوشش و پايمردى و همّت ايرانيان تحقّق پذيرفته، مورد مطالعه قرار بدهيم.

1. شيعه

در اصل گروهى از مردم است و هر كسى كه انسان را يارى كند و در گروه او درآيد، شيعه وى است ۱ ؛ و نيز به معنى: دوستان، ياران، پيروانِ كسى، آمده ۲ ؛ و بالأخره به گروهى از مسلمانان كه به امامت بلافصل مولا امير مؤمنان على بن ابى طالب عليه السلام و فرزندان او اعتقاد دارند، شيعه مى گويند. فقهاء و متكلّمين نيز پيروان على عليه السلام و يازده فرزندش را «شيعه» لقب دادند:
و يطلق فى عرف الفقهاء و المتكلّمين من الخلف و السَّلف على اتباع علىٍّ و بنيه، رضى اللّه عنهم. ۳

1.تاج العروس؛ يادداشتهاى قزوينى، شماره ۲، ص ۱۶۸. در قرآن مجيد، شيعه در معنى، گروه به كار رفته در آيه ۷۰ سوره مريم: «ثُمَّ لَنَنْزِعَنَّ مِنْ كُلِّ شِيعَةٍ أَيُّهُمْ أَشَدُّ عَلَى الرَّحْمنِ عِتِيًّا» ؛ پس بيرون آوريم از هر گروهى كه از ايشان سخت تر باشد بر خدا از روى سركشى.

2.فرهنگ فارسى دكتر معين، و نيز در آيه ۸۱ سوره الصافات به اين معنى ذكر شده: «وَ إِنَّ مِنْ شِيعَتِهِ لاَءِبْراهِيمَ» ؛ و به درستى كه از پيروانشان ابراهيم است.

3.مقدمه ابن خلدون، ص ۳۵۵، ج ۱.


تحقيق در تفسير ابوالفتوح رازي ج1
40

نگارش درآمده ـ بايد حفظ مى شد و از طرف ديگر، براى اين كه خوانندگان، بهتر بتوانند از مطالب كتاب استفاده كنند، ناچار بوديم كه كتاب را ويرايش كنيم. لذا سعى شد كه نثر قديمى قرن ششم، حفظ شود و با يكسان سازى و ويرايش صورى، و بدون افزودن و كاستن زمينه استفاده بهتر از كتاب، فراهم شود.

سپاس و تشكّر

در مجموعه سه جلدى تحقيق در تفسير ابوالفتوح رازى، عدّه اى از فضلا و دوستان، سهمى به مراتبْ بيشتر از حقير داشته اند كه از تك تك آنان به جهت احياى اين كتاب، تشكّر و قدردانى مى شود:
1. حجة الاسلام والمسلمين سيّد ابوالحسن علوى «زيد عزّه» (تصحيح جلد دوم كتاب)؛
2. حجة الاسلام سيّد مجتبى صحفى «زيد عزّه» (تصحيح جلد سوم كتاب)؛
3. حجه الاسلام شيخ عليجان دماوندى «زيد عزّه»( همكارى درتصحيح جلد اوّل)؛
4. جناب آقاى ابوالقاسم آرزومندى (ويراستار كتاب)؛
5. جناب آقاى عبّاس هفتانى (حروف نگار و صفحه آراى كتاب)؛
همچنين از آقايان: مهدى جوهرچى، سيّد محمّد صمدانى و حمزه كريم خانى، كه كار مقابله و كنترل نهايى كتاب را بر عهده داشته اند و نيز از ديگر عزيزانى كه در يكسان سازى و مقابله و تهيّه و كنترل فهرست ها و ... همكارى داشته اند، كمال تشكّر را مى نمايم.
قم ـ على اكبر زمانى نژاد
1/5/1384ش

  • نام منبع :
    تحقيق در تفسير ابوالفتوح رازي ج1
    سایر پدیدآورندگان :
    زماني نژاد، علي اكبر
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1384
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 114919
صفحه از 504
پرینت  ارسال به