423
تحقيق در تفسير ابوالفتوح رازي ج1

درخور فهم عوام باشد، مطالب مورد نظر را تحليل و تجزيه مى كنند و در اثناى سخن از ذكر اشعار مناسب، كه در عين حال موجب عبرت و تنبه شنونده باشد، و نيز از استناد به آيات قرآنى و احاديث نبوى و علوى و سخنان ائمه اطهار خوددارى نمى كنند.
شيخ همين سنت ديرينه را در نهايت كاردانى و مهارت و با احاطه به قرآن و احاديث و احكام فقهى دنبال كرده و در اثناى بيان و پرورش مطلب، از بسيارى از احاديث نبوى و سخنان امامان استفاده كرده و براى تأييد و اثبات نظر خويش بدانها استناد جسته است. بايد بدانيم كه استناد به آيات قرآن و احاديث در نظم و نثر گويندگان و نويسندگان فارسى زبان، از اواخر قرن چهارم ديده شد و اين كارى نيست كه ابوالفتوح بدان آغاز كرده باشد. تفسير ابوالفتوح بسيارى از علوم را متضمن است و از جمله اين دانشها كه شيخ به ناچار بر آن اطلاع و احاطه داشته، اخبار و احاديث است: اخبارى كه به آيه لايق باشد تا بدان وسيله سبب نزول آن آيه گفته شود... .
تفسير شيخ متضمن بحث فقهى مبتنى بر استنباط احكام از كتاب و سنت است. اشكالاتى كه در استنباط احكام روى دهد، مربوط به زمان بعد از رحلت رسول صلى الله عليه و آلهاست. فتوا در مسائل دينى و راهنمايى در نحوه اجراى فروع احكام شرعى، اندك اندك به دشوارى و اختلاف رأى كشانيده شد. شيعه روش فقهى خاصى كه بر اساس تعليمات مولا اميرمؤمنان على عليه السلام استوار بود، اختيار نمود و به جز كتاب و احاديث نبوى، احاديث و سننى هم از ائمه اثناعشر داشت.
شيخ در اثناى تفسير مسائل فقهى به شيوه فقهاى اهل تشيع، علاوه بر كتاب و سنّت، از احاديث و اخبار امامان و علماى شيعى مذهب و محدثين همين فرقه استفاده و استناد مى كند و هيچ رأى را جز از خدا و رسول و ائمه نمى پذيرد. تكيه گاه


تحقيق در تفسير ابوالفتوح رازي ج1
422

ابن جوزى (م 597ق) كه در وعظ چيره دست بودند، به ظهور آمدند كه مردم به حضور در مجالس وعظ و استماع سخنان مؤثر و دلنشين آنان رغبت بسيار نشان مى دادند. رى چون بلاد خراسان، مركز وعظ و تذكير بود و واعظان سخنور و دانشمند در اين دارالعلم پا به عرصه وجود گذاشتند كه يكى از آنان شيخ ابوالفتوح رازى است. تفسير بزرگ ابوالفتوح يك رشته مجالس وعظ و تذكير و مناظره و بحث و مجادله با فرقه هاى مختلفه است و شيخ با لحن و اسلوب واعظانه، به تأليف اين اثر نفيس مبادرت نموده و در حقيقت همان مجالس وعظ را به شيوه اى عالمانه تر و شيواتر و اديبانه تر نگاشته و تدوين كرده است.
شيخ، خود از مشاهير وعاظ رى بوده و اساساً تفسير او بر پايه رد آراء و عقايد فرق ديگر اسلامى استوار گرديده كه با زبان پارسى درى و لحن عوام پسند و عاميانه آن عهد، ولى به شيوه عالمانه، به هم پيوسته و تلفيق شده است. وى در شهر رى مى زيسته و اصلاً از مردم همين شهر و از مشاهير علماء و محدثين و فقهاى شيعه اماميه رى به شمار مى رفت و در نزد عامه مردم از شيعه و اهل سنت و جز آن مقبوليت عظيم داشته و در محله معروف به خبان علان، كه از محلات شهر رى بوده، مجلس وعظ و تذكير داشته و مورد توجه عموم بوده است.
حاجى ميرزا حسين نورى، به روايت از رياض العلماء، و صاحب رياض العلماء به نقل از كتاب شرح شهاب شيخ در مستدرك مى نويسد كه ابوالفتوح چندگاهى بر اثر سعايت رقيبان و هم چشمان، كه از او نزد والى شهر كرده بودند، از ادامه وعظ ممنوع گرديد و مجلس تذكيرش چندى تعطيل شد؛ ولى يكى از همسايگان وى موجبات رفع آن مشكل و لغو دستور والى را فراهم نمود و مجلس وعظ را دوباره داير كرد. بايد افزود كه شيوه وعاظ و مذكران در مجالس وعظ و تذكير چنان است كه پس از بيان مقدمه كوتاه، به بحث و گفت و گو مى پردازند و با بيانى ساده، كه

  • نام منبع :
    تحقيق در تفسير ابوالفتوح رازي ج1
    سایر پدیدآورندگان :
    زماني نژاد، علي اكبر
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1384
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 115046
صفحه از 504
پرینت  ارسال به