55
تحقيق در تفسير ابوالفتوح رازي ج1

4. فِرق مختلف شيعه

فرقه هايى كه در اين مذهب از اواخر قرن اوّل و اوايل قرن دوم هجرى به وجود آمده اند، يكى زيديّه است. اين فرقه زيد بن على بن حسين بن على بن ابى طالب را پس از وفات حضرت امام زين العابدين عليه السلام امام مى دانند:
و بناى مذهب ايشان آن است كه پس از على و حسن وحسين (رضى اللّه عنهم) هر علوى كه معصوم باشد، شايد كه امامت طلب كند، بايد كه از فرزندان على باشد و پارسا و معصوم، و ايشان پنج فرقه اند:
1. المُغيريّه: اصحاب كثير النّواء لقب او اَبتَر بود و نام المُغيرة بن سعيد؛
2. الجاروديّه: اصحاب ابى زياد؛
3. الذُّكَيريّه: اصحاب ذُكَير بن صفوان؛
4. الخَشَبيّة: اصحاب صُرخاب الطَّبَرى و وقت خروج سلاح ايشان از چوب بود؛
5. الخَلَفيّه: اصحاب خلف بن عبدالصَّمد ۱
زيد از شاگردان و بنيانگذاران فرقه معتزله بود و نظر به اعتدال در عقايد مذهبى، امامت مفضول را با وجود افضل جايز مى شمرد و با اينكه على عليه السلام را افضل از شيخين مى دانست، مع هذا خلافت آن دو را نيز قبول داشت. زيد به روزگار بنى اميّه خروج كرد و به دستور هشام بن عبدالملك او را بگرفتند و بكشتند (سال 121ه ) و «پسرش يحيى بن زيد بگريخت به خراسان. و او را هم بگرفتند و به فرمان نصر بن سيّار به گوزكانان بكشتند و گورا و بازغويه است». ۲
پيروان اين مذهب در بلاد مازندران و گيلان و نيز در شهرهاى كوفه و مكّه و يمن به سر مى بردند و امروز سرزمين يمن از مراكز مهم شيعه زيديه است.

5. فرقه ديگر، كيسانيّه است

اصحاب كَيسان [كه] مولاى علىّ بن ابى طالب (كرّم اللّه وجهه) بود و مذهب ايشان آن است كه امامت پس از حسن و حسين، به محمّد ابن على بازگشت آن كه ابن الحنفيّه اش خوانند از آن چه مادر او را حنفيّه نام بود و گويند او زنده است كه هرگز نميرد و در شِعب رَضَوى است پنهان تا وقت بيرون آمدن، بيرون آيد و جهان را

1.۲. بيان الاديان، ص ۳۴، چاپ ۱۳۱۲ش.

2. صاحب كتاب النقض درباره زيديان مى نويسد: زيديان طائفه اى اند از مسلمانان و از امّت محمّد صلى الله عليه و آله كه به عدل و توحيد خداى و به عصمت انبياء معترف باشند و بعد از مصطفى صلى الله عليه و آله امام به حق علىّ مرتضى عليه السلام را دانند و نصّ خفى گويند و معصوم دانند على را و حسن را و حسين را، و بعد از زين العابدين عليهم السلام امامت در زيد بن على دعوى كنند و بيشتر فقه ايشان، فقه بوحنيفه باشد و ايشان را نيز اجتهادى باشد موافق مذهب فريقين؛ و قياس در مسائل تفريعات روا دارند به خلاف مذهب شيعه، و در شهر رى مدرسهاى معروف دارند و فقهاى بسيار بر اين مذهب هستند و در بلاد عالم چون جبال جيلان و بلاد ديلمان و يمن و طائف و مكّه و كوفه اين مذهب ظاهر و معروف است و البتّه در مذهب تقيّه نكنند، و در رى سادات بسيارند از نقيبان و رئيسان كه اين مذهب دارند و مقبول الشهادة والعدالة بوده اند پيش قاضى القضاة الحسن الاسترآبادى رحمه الله... . پس، اينكه در بانگ نماز «خير العمل» زنند، نه نقصان عدالتشان كنند و نه كس را زَهره باشد كه در ايشان طعنى زنند...». النقض، ص ۴۵۸ ـ ۴۵۹، چاپ آقاى محدث.


تحقيق در تفسير ابوالفتوح رازي ج1
54

M2864_T1_File_2964261

1. اين جدول با استفاده از كتاب بيان الاديان، كه در سال 485 تأليف شده، تنظيم گرديد.
2. تاريخ ولادت امام حسين عليه السلام را سوم شعبان سال چهارم هجرى نيز نوشته اند.
3. در متن كتاب به همين صورت آمده؛ ولى تاريخ تولد امام چهارم شيعيان را پانزده جمادى الاولى سال 36ه و سال وفات آن حضرت را روز سيزده محرم سال 95ه نيز نوشته اند.
4. تاريخ ولادت امام پنجم را سوم صفر سال 57ه و تاريخ وفات آن حضرت را هفت ذيحجه سال 114ه نيز نوشته اند.
5. تاريخ ولادت امام هفتم را هفت صفر سال 128ه و تاريخ وفات آن حضرت را 25 رجب سال 183ه نيز نوشته اند.
6. تاريخ ولادت امام نهم را هيجده رمضان سال 195ه و تاريخ وفات آن حضرت را سى ذيقعده سال 220ه نوشته اند.
7. تاريخ ولادت امام يازدهم را ده ربيع الثانى سال 223ه نيز نوشته اند.

  • نام منبع :
    تحقيق در تفسير ابوالفتوح رازي ج1
    سایر پدیدآورندگان :
    زماني نژاد، علي اكبر
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1384
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 114903
صفحه از 504
پرینت  ارسال به