اميدوارم كه اين تلاش ناچيز نزد خداى تعالى مورد قبول واقع گردد و مقدمه اى براى تلاش دامن گستر و فراگير در تمامى عرصه هاى فرهنگ باشد تا آن جا كه سره از ناسره بازشناخته شود.
در ابتدا اشاره به چند نكته را لازم مى دانم:
1. ملاك مشخصى براى حديث مشهور منظور نداشته ام، بلكه تمامى آنچه مشهور است، خواه در كتب و خواه در محاورات، موضوع تحقيقِ اين نوشتار قرار گرفته است.
2. گاهى نمونه هايى را كه حاكى از شهرت عبارت مورد بحث است ذكر مى كنم يا آنچه را برخى از محققان در تعليقاتشان بر بعضى از كتابها آورده اند نقل مى نمايم. تمامى اينها به منظور آگاهى يافتن خواننده با حقيقت موضوع و توجّه او به اهمّيت آن و عمق اثرگذارى مانند آن عبارات در مباحث مختلف است.
3. با تحليل همه جانبه به اثبات مورد ادعا پرداخته و گاهى موفق شده ام به طور قطعى حديث نبودن عبارت مورد بحث را به اثبات برسانم و گاهى فقط توانسته ام خود و خواننده را به حديث نبودن آن مطمئن سازم.
4. براى به ثمر رساندن اين تحقيق از نرم افزارهاى رايانه اى كمال استفاده را برده و تا آن جا كه ممكن بوده از آنها بهره بردارى نموده ام. اين نرم افزارها وسيله هاى منحصر به فردى براى تحقيقات اين چنينى كه نياز به سرعت، دقت و جامع نگرى دارند هستند.
پس از بيان اين مقدمات، به بررسى عبارت هاى مشهور مورد نظر مى پردازم.
(I)الرضاع لحمة كلحمة النسب
اين عبارت به حدّى مشهور است كه حديث نبودن آن باورپذير نيست. شيخ حسن نجفى در جواهر الكلام، ۱ نراقى در مستند الشيعة، ۲ محقق بحرانى در الحدائق، ۳ سبزوارى در كفاية
1.جواهر الكلام، ج ۲۹، ص ۳۱۰ و ج ۴۱، ص ۳۱۳.
2.مستند الشيعة، ج ۱۶، ص ۲۲۶ و ۲۷۳.
3.الحدائق الناضرة، ج ۲۳، ص ۴۴۲.