پايان نامه های حديثی (6) - صفحه 249

سوم ـ كسى كه خدا را به خاطر شكرگذارى عبادت مى كند،
چهارم ـ نيت كسى كه از روى حيا به عبادت مى پردازد،
پنجم ـ نيت كسانى كه به قصد قرب به خدا او را عبادت مى كنند،
ششم ـ نيت كسانى كه خدا را عبادت مى كنند به خاطر اين كه او را شايسته و سزاوار عبادت مى يابند،
هفتم ـ نيت كسى كه به خاطر عشق و محبت به پروردگارش او را عبادت مى كند، و در درجه برترين درجه مقربين است.
شوائب و آلايش هاى مخل به خلوص نيت از ديگر بحث هاى مطرح شده در اين رساله مى باشد، و توضيح اين مطلب كه آيا مشوب و آلوده شدن نيت خالص باعث بطلان كامل آن مى شود يا تأثير سوئى در آن نداشته، يا اين كه فقط از ارزش آن مى كاهد؟
تأثير نيت در تكامل و انحطاط شخصيت اسنان از ديگر موضوعات مورد بحث است، در اين زمينه به شرح نقش نيت در تزكيه نفس پرداخته و سپس وجوه برترى نيت نسبت به عمل را كه هفت وجه مى باشد توضيح داده است.
در پايان نيز راه هاى اصلاح نيت را شرح مى دهد و مى نويسد: يكى از راه هاى اصلاح نيت، اصلاح نفى از طريق مبازه با هوى و هوس ها و نفس امّاره است.
و تصحيح نيت ممكن نيست مگر به خارج نمودن حب دنيا و فخر و عزت آن از قلب، به وسيله رياضت هاى سخت و تفكرات صحيح و مجاهدت هاى بسيار.

5. استغفار و آثار آن در آيات و روايات، جواد نجفى كانى، كارشناسى ارشد علوم قرآن و حديث، دانشكده اصول دين قم، استاد راهنما: آيه الله محمدهادى معرفت، استاد مشاور: دكتر ولى الله نقى پور، 1379، 194 ص.

يكى از مسائل مهم كه در عين سادگى و روشنى، غامض و پيچيده بوده و كج فهمى ها و لغزش گاه هاى فراوانى دارد بحث استغفار است، معتقدان به اديان الهى هر يك به نوعى

صفحه از 254