چنين غذايى مى خوريد ، حال آن كه در رُحبه ۱ [ خوردنى هاى] گوناگون است؟
گفتند: از امير مؤمنان غافلى! ۲
۲۶۸.شرح نهج البلاغة ـ به نقل از خالد بن معمر سدوسى ـ خطاب به علباء بن هيثم ـ :چه توقّع دارى از مردى كه خواستم تا در سهم حسن و حسين عليهماالسلام، چند درهم اندك بيفزايد ، شايد بدان وسيله ، كاستى هاى زندگى را جبران كنند، ولى امتناع ورزيد و خشمگين شد و انجام نداد. ۳
۲۶۹.فضائل الصحابة ـ به نقل از ابو صالح ـ :بر اُمّ كلثوم ، دختر على عليه السلام وارد شدم . او پشت پرده اى كه ميان من و او بود ، موهايش را شانه مى كرد. حسن و حسين عليهماالسلامآمدند و بر او وارد گشتند ، و او همچنان نشسته بود و موهايش را شانه مى كرد.
گفتند: «به ابوصالح غذا نمى دهى؟».
ابو صالح گفت: كاسه اى كه در آن مقدارى آب گوشت ، به همراه حبوبات بود، آوردند.
گفتم: اين گونه به من غذا مى دهيد ، حال آن كه شما فرمانروائيد؟!
امّ كلثوم گفت: اى ابو صالح! اگر امير مؤمنان را ببينى ، چه مى گويى؟ ۴
۲۷۰.تاريخ دمشق ـ به نقل از عبداللّه بن ابى سفيان ـ :زميندارى از زمينداران منطقه سواد (عراق) ، بُردى (جامه اى كتانى) برايم هديه آورد و مانند آن را به حسن و حسين عليهماالسلامبخشيد. سپس على عليه السلام برخاست تا كه در روز جمعه در شهر مدائن ۵
1.رُحْبه چند معنا دارد . نام روستايى است نزديك قادسيه و به معناى ميدان عمومى و حيات مسجد نيز آمده است . در اين جا ظاهرا منظور ، ميدان عمومى شهر باشد . (م)
2.أنساب الأشراف : ۲ / ۳۷۵ ، الورع : ۹۰ / ۱۲۹ ، مناقب آل أبى طالب : ۲ / ۱۰۸.
3.شرح نهج البلاغة : ۱۰ / ۲۵۰ .
4.فضائل الصحابة : ۱ / ۵۴۰ / ۹۰۱ ، المصنّف فى الأحاديث والآثار : ۸ / ۱۵۶ / ۷ .
5.مدائن، در اصل «مدائن هفتگانه» بود كه در شرق دجله و نزديكى بغداد قرار داشت و ايوان كسرا در آن واقع بود و در سال چهاردهم قمرى به دست مسلمانان فتح شد .