273
روح و ريحان ج1

در مختصرى از حال حسين بن على شهيد فخ به امر هادى باللّه‏

و پسر على حسين است در فخ كه اسم مكانى است ، و شش ميل تا مكّه معظّمه مسافت دارد با جمعى از سادات شهيد شد .
و به روايت مسعودى حسن بن عبداللّه‏ محض نيز با ايشان شهادت يافت ، و شهادت شهداء فخ فظيع و موجع است بلكه مروى است بعد از شهادت جناب حسين بن على عليه‏السلاممصيبتى بزرگتر از آن نبوده ، و شهادت ايشان بعد از قتل محمد و ابراهيم است به امر هادى كه موسى بن محمد نام داشت ، در سال يكصدو شصت و نه ، و مباشر قتل ايشان موسى بن عيسى بود .
و عجب است هادى براى اقدام موسى بدين عمل بر او خشم كرد و اموالش را تصرّف نمود ، و چون رؤوس مطهّره ايشان را با اسراى سادات به محضر او آوردند بسيار گريه كرد ، و هر آنكه استبشار نمود و به قتل حسين بشارت داد از وى منزجر گشت .
و به روايت مسعودى ۱ گفت : اَتَيْتُمُونى مُسْتَبشرينَ كَأَنَّكُمْ اَتَيتُمُونى برأسِ رَجُلٍ منِ التّركِ اَوِ الدّيْلَم ! إنّه رأسُ رَجُلٍ مِنْ عترةِ رَسُولِ اللّه‏ (ص) . ألا إنّ اَقَلَّ جزاكُم عِندى اَلاّ اُثيبَكُم شيئاً ، يعنى : به سوى من آمده‏ايد و مرا مژده مى‏دهيد گويا شما براى من سر مردى از ترك و ديلم آورديد ! اين سر مردى از اولاد پيغمبر (ص) است ، كمترين جزاء شما در نزد من آن است كه به شما جزاء وصله‏اى ندهم .
و براى حسين بن على ، عابد مذكور ، مرثيه‏ها گفته ، چند بيتى از كتاب « مروج الذّهب » ۲ خاطر دارم بنويسم :


فَلاَبكِيَنَّ على الحُسَينِبِعولةٍ وَعَلى الحَسَن
وَعَلى ابن عاتِكَة الّذىاَبْقَوْه لَيْسَ له كَفَن
تَرَكُوا بِفَخّ غُدوةًفى غيرِ منزِلهِ الوَطن
كانوا كِراماً قَتَلُوالا طائِشين ولا جَبَن
غَسَلوا المَذَلَّةَ عَنهُمُوَعَنِ الثِّيابِ مِنَ الدَرَن۳
هذى العِباد بِجَدّهِمفَلَهُم عَلى النّاسِ السُّنَن۴
يعنى : گريه مى‏كنم بر تو اى حسين و بر حسن به سوزش دل و فرياد ، و بر پسر عاتكه كه او را بدون كفن بر روى خاك انداختند و گذاردند بدن وى را در وقت صبح به زمين فخّ در وقتى كه از وطن خود دور و مهجور بود ، چه بسيار بزرگان از سادات شهيد شدند كه ايشان را ترس و خوفى نبود ، و آن بزرگواران ذلّت و خوارى را از خودشان شستند مانند شستن چرك و پليدى را از جامه‏ها ، و آنها بندگانى بودند كه جدّ ايشان را بر مردمان منّتها بوده است .
و دعبل بن خزاعى شاعر آل عصمت در قصيده معروفه‏اش فرمود :


قُبورٌ بكوفان وأخرى بطَيبةٍوأخرى بفخٍّ نالَها صَلوَاتٍ۵

1.مروج الذهب ۳/۳۳۷ ، به نقل از تهذيب المقال ابطحى ۲/۴۲۳ .

2.مروج الذهب ۳/۳۳۷ .

3.در چاپ سنگى : الدون .

4.مقاتل الطالبيين : ۳۰۵ ، شرح الاخبار قاضى نعمان ۳/۳۲۹ ، معجم البلدان ۴/۲۳۸ ، اشعار از عيسى بن عبداللّه‏ مى‏باشد .

5.روضة الواعظين ، فتال : ۲۲۱ ، مناقب ابن شهر آشوب ۳/۵۰۶ و منابع بسيار ديگر .


روح و ريحان ج1
272

و اين چهار تن كه فرزندان عبداللّه‏ محض‏اند به واسطه بسيارى بزرگوارى در ذيل سلسله نسب حسن مثنى به مقدار اطّلاعى كه داعى داشت اشاره‏اى از حالاتشان نمود تا از رشته نسب زيد بن حسن كه جدّ أمْجَدِ حضرت عبدالعظيم است خواننده را اطّلاع و آگاهى پيدا شود ، و ارتباط و اتّصال سلسلتين را به نحو اوفى بداند ، و ديگر تنزّل از اين حد و تخطّى از اين خط باعث تزلزل خيال و موجب تسلسل است الى يوم المآل .

[ در حال موسى بن عبداللّه‏ معروف به جون ]

ليكن از اولاد عبداللّه‏ محض بعد از اين چهار نفر فرزندى كه معروف باشد جز موسى الجون بن عبداللّه‏ محض نيست و كُنيه وى ابوالحسن است ، و بعضى ابو عبداللّه‏ دانسته‏اند و نسل وى از دو نفر است : عبداللّه‏ كه معروف به شيخ صالح بود و او را نيز رضا خواندند ، و در زمانى كه حضرت رضا عليه‏السلام به نزد مأمون آمد زياده از حد طلب از عبداللّه‏ مى‏نمود تا با وى بيعت كند . عبداللّه‏ بگريخت و در ميان اعراب پنهان شد تا آنكه وفات كرد .
و يك نفر ديگر از اولاد موسى ، ابراهيم است و نسل او از يوسف كه ملقّب به اجصر بود بماند .
و از برادران حسن مثنى ابراهيم غمر ابو اسماعيل است ، در كوفه رحل اقامت انداخت ، شصت و نه سال عمر كرد . عاقبت در حبس منصور وفات كرد ، و جماعتى از سادات منسوب به وى‏اند .
يكى از برادران حسن مثنى جعفر است ، هفتاد سالى از عمرش گذشت . فصيح و بليغ و چرب زبان بود و خطيب خوش بيان ، در حبس منصور وفات كرد .
و از برادران عبداللّه‏ محض حسن مثلث است ، يعنى حسن بن حسن بن حسن بن على بن ابى طالب عليه‏السلام كه مادرش فاطمه بنت الحسين عليه‏السلاماست ، و با عبداللّه‏ و ابراهيم از يك مادرند . آن جناب در حبس منصور نيز رحلت فرمود .
و وى را پسرى بود على مشهور به زاهد و معروف به عابد .

  • نام منبع :
    روح و ريحان ج1
    سایر پدیدآورندگان :
    حسيني اشكوري، سيد صادق
    تعداد جلد :
    5
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 166650
صفحه از 433
پرینت  ارسال به