شيخ ! تعجب مىنمائى و جاى تعجّب هم هست از آنكه مرا عذاب اليم سزا و جزاء بود ، ليكن من معدن نمكى در طالقان دارم كه هر ساله وجه اجاره آن را به سوى نجف اشرف مىفرستادم تا آنجا صرف تعزيهدارى جناب سيّد الشهداء عليه آلاف التحية والثناء شود ، و اين مكان و بستان در عوض آن است .
مرحوم شيخ در مجلس بحث و درس اين حكايت را با كمال تعجّب ذكر فرمود ، و نمىدانست امير سابق الذكر در طالقان معدن نمكى دارد كه براى اين مصرف وقف كرده است . يكى از ابناء مرحوم ملا مطيع طالقانى كه از ملتزمين حوزه درس مرحوم شيخ بود عرض كرد : اين فقره صحيح است و اين خواب از رؤياى صادقه مىباشد ، به همين نحوى كه بيان فرموديد معدن نمكى است كه به دست والد ماجد من است و هر ساله اجاره آن را به نجف اشرف مىفرستند صرف تعزيهدارى مىشود .
خلاصه هر چند اين گونه املاك موقوفه در مملكت زيادتر باشد دلالت بر حسن حال رعيّت و توسعه در امورشان مىكند بلكه يكى از شعائر اسلام سيّد انام ـ عليه و آله صلوات اللّه ـ است ، و حفظ و ضبط و نگاهدارى آنها سبب مىشود براى تشويق حاضرين و غائبين ، و چون مصارف آن غالباً براى فقراء اهل دعاء است اگر به ايشان برسانند فراغت و آسودگى ديگر دولت را حاصل است و مردگان نيز از آنچه براى آخرتشان اندوخته كردند بهره مىيابند ، و از زندگان خردسند مىشوند .
پس هر زندهاى كه زاد و توشه مردهاى را خورد و قطع روزى او كند از رحمت الهى منقطع است .
بيت
كار امروز به فردا نگذارى زنهارزانكه فردا چو رسد نوبت كار دگر است
كما قال الامام عليهالسلام :
بيت
لا تُؤخّر شُغْلَ يَوْمٍ لِغَدٍاِنَّ فىِ كُلِّ غَدٍ يأَتى عَمَلْ