359
روح و ريحان ج1

و در حديث مصحف صدّيقه طاهره عليهاالسلام است : در ايام هفتاد و دو روز كه آن مشكاة عصمت و طهارت بعد از پدر بزرگوار زيست و زندگى فرمود در دار دنيا هر صبح و شام جبرئيل امين خدمت سيّده نساء عالمين مشرف مى‏شد و از امور غيبيّه براى تسليه خاطر آن مخدّره خبر مى‏داد ، و چون حضرت امير مؤمنان عليه‏السلام تشريف مى‏آوردند از آنچه شنيده بود خبر مى‏دادند ، آن بزرگوار مى‏فرمودند : از كجا اين مطالب را مى‏دانى ؟ عرض مى‏كرد : جبرئيل مرا خبر مى‏دهد .
پس فاطمه زهرا عليهاالسلام محدَّثه است و صحيح است اگر محدِّثه به كسر دال خوانده شود ، از آنكه در اوّل جلد عاشر « بحارالانوار » ۱ اين روايت از مفضّل بن عمر جعفى مروى است : هر وقت رسول خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله بر خديجه عليهاالسلام بنت خويلد وارد مى‏شدند مى‏ديدند آن محترمه با كسى حرف مى‏زند . چون سؤال مى‏فرمودند عرض مى‏كرد : « هذا الجَنينُ الّذى فى بَطَنى يكلّمُنى ويُحدِّثُنى ويُؤْنِسُنى » ، يعنى : اين طفلى كه در رحم من است هر وقت تنها مى‏مانم با من صحبت مى‏دارد و حديث مى‏گويد ۲ .
پس فاطمه عليهاالسلام محدِّثة است يعنى حديث گوينده است و خبر دهنده است .
اما مقام اول چون استفاضه از مبدء است اگر چه به توسّط ملك كريم است احلى مى‏نمايد ، و مرتبه ثانيه كه تحديث است ثمره آن راجع به خلق است .
بعبارةٍ اخرى : اوّل جهت يَلى رَبّ است و دوّم جهت يَلى خلق ، اوّل تلقّى است و دوّم تلقين .
پس با خدا صحبت داشتن تا به خلق آموختن فرقى بسيار دارد .
اما بدان رسول از نبى اشرف است براى جهت رسالت و پيغامبرى وى و از اين جهت در

1.بحار ۱۶/۸۰ باب ۵ ح ۲۰ و ۴۳/۲ باب ۱ ح ۱ ، امالى صدوق : ۵۹۳ مجلس ۸۷ ح ۱ .

2.روايتى بدين مضمون در عيون المعجزات : ۵۱ نقل شده . مؤلف آن شيخ حسين بن عبدالوهاب از بزرگان سده پنجم مى‏باشد .


روح و ريحان ج1
358

عالم غيب به توسّط ملك مقرّب كريم اگر چه بر خلق تحديث ننمايد ، و مى‏توان گفت : شخص محدِّث كه حديث گويد بر حسب عرف محدَّث نباشد و مى‏توان گفت : محدَّث نيز محدِّث است چون انبياء عظام كه محدَّثين و محدِّثين بودند
يعنى تلقّى از مبدء مى‏كردند و به خلق القاء مى‏فرمودند .
على اىّ حال ، چنانكه هر حديث بذاته كه مروى از رسول صلى‏الله‏عليه‏و‏آله و ائمّه هدى عليهم‏السلاماست شريف و جليل است همين طريق حامل و راوى آن كه محدّث است جلالت قدر و شرافت نفس دارد ، و هر آنكه به قانون رشاد و سداد حديث گويد البته محدَّث به فتح دال است و مؤيّد از حضرت ذوالجلال .
و از حديث سابق دانسته‏اى كه در هر امتى محدّثين بوده‏اند يعنى از جانب انبياء واسطه بوده‏اند در ميان خلق و ابلاغ اوامر و نواهى انبياء عظام را مى‏كردند ، مانند نوّاب خاص . به عبارت ديگر مانند سلمان فارسى عليه الرحمه ونوّاب اربعه و بعضى از ملتزمين حضور ائمه طاهرين عليهم‏السلام سيّما اصحاب صادق عليه‏السلام كه يكى از اجلاّء ايشان ابان بن تغلب است كه به وى امر فرمودند : « اِجْلِسْ فى مَسْجِدِ النّبى صلى‏الله‏عليه‏و‏آله واَفْتِ الناسَ فَاِنّى اُحِبُّ اَنْ اَرى فى شيعَتى مِثْلَكَ »۱ يعنى : « بنشين در مسجد رسول صلى‏الله‏عليه‏و‏آله و بين مردمان فتوى بده » ـ و مراد از فتوى تعليم مسائل و نشر فضائل است ـ بعد فرمودند : « من دوست دارم در زمره شيعيان مانند تو را ببينم » .

[يكى از القاب صديقه طاهره ، محدَّثه است]

و بدان يكى از القاب صديقه طاهره عليهاالسلام محدَّثه بفتح دال است از آنكه ملائكه خدمت آن مخدّره شرفياب مى‏شدند ، و از امور مستحدثه حضوراً عرضه مى‏داشتند ، و از واقعات سماويّه و حالات غيبيّه آن مخدّره را اطلاّع مى‏دادند .

1.احتجاج طبرسى ۲/۶۱ ، رجال النجاشى : ۱۰ ش ۷ .

  • نام منبع :
    روح و ريحان ج1
    سایر پدیدآورندگان :
    حسيني اشكوري، سيد صادق
    تعداد جلد :
    5
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 166540
صفحه از 433
پرینت  ارسال به