361
روح و ريحان ج1

اول : علم است به فرائض الهيّه و سنن نبويّه صلى‏الله‏عليه‏و‏آله و آنچه تعلّق به آنها از علوم ديگر دارد ، والاّ محدّث حقيقى نيست آنكه عالم به فروض و سنن نبويّه صلى‏الله‏عليه‏و‏آله نيست از اين جهت در اين فقره زيارت قيد به كلمه « عليم » شده است ، يعنى : سلام بر تو اى بزرگوارى كه محدّث عالم و دانا هستى .
دوّم : محدّث بايد وَرِع باشد و هر آنچه بر زبانش آيد نگويد و هر آنچه امام عليه‏السلامنفرموده است بيان ننمايد و نسبت ندهد .
و در جلد اوّل كتاب « بحار الانوار » ۱ در ذيل آيه كريمه « الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ »۲ امام عليه‏السلامفرمودند : « اين آيه در حق كسانى است كه حديثى بشنوند و بدون زياده و نقصان نقل نمايند » .
و اين قوّه قويّه را اكثر از ناس ندارند مگر آنكه مضمون روايت و خلاصه حديث را بفهمند و بفهمانند ، و اين فقره توفيقى است و تأييدى است براى منصوبين ائمه طاهرين عليهم‏السلام ، و براى ابناء زمان ما كارى است مشكل .
سوّم : طبيعت وى مجبول بر نسيان نباشد چنانكه در ميان مردمان جمعى بالطبع كثير النسيان‏اند و هر چند مى‏خواهند حفظ ايشان زياد گردد ممكن نمى‏شود .
و هر يك از شروط مسطوره ركن ركينى است از براى محدِّث ، و بيايد در اقسام حديث از مشرب صافى و مذهب وافى علماء اصوليّين و رجال تفصيل مفيدى كه خوانندگان از آن منتفع شوند و بهره يابند .

[در احترام امام عليه‏السلام به حضرت عبدالعظيم عليه‏السلام]

و عجالةً براى شرافت مقام محدّث و علم به آن در علوّ مرتبه و سموّ درجه محدّث عليم

1.بحار الانوار ۲/۱۵۸ ح ۱ به نقل از اختصاص . روايت چنين است : « هم المسلمون لآل محمد صلى‏الله‏عليه‏و‏آله ، إذا سمعوا الحديث أدّوه كما سمعوه لا يزيدون ولا ينقصون » .

2.زمر : ۱۸ .


روح و ريحان ج1
360

آيه كريمه « وَمَا أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ مِن رَّسُولٍ وَلاَ نَبِىٍّ »۱ مقدّم است رسول بر نبى ، و اين فقره در صورتى است « نبى » از « نبأ » مُشتق و مأخوذ نباشد و اگر نه فرق بين نبى و رسول واضح است .
پس هر رسولى نبى است وليكن هر نبى رسول نيست ، امّا به مفاد « وَأَمَّا بِنِعْمَةِ رَبِّكَ فَحَدِّثْ »۲ حضرت رسول كه نبى بود محدِّث ومحدَّث بوده است ، و شرط كلّى در رسالت همان تحديث است و ابلاغ احكام و القاء اوامر الهيّه و در تبليغ و تحديث اجرهاى كثيره است .
و در كتاب مستطاب « اصول كافى » از صفوان مروى است كه خدمت حضرت صادق عليه‏السلامعرض كردم : عابدى از دوستان شما است و مردى است كه حديثى از شما روايت مى‏كند ، آيا كدام افضل است عند اللّه‏ ؟
فرمودند : « الرَاوِيَةُ لِحَدِيثِنَا يَشُدُّ بِهِ قُلُوبَ شيعَتِنا اَفضَلُ مِنْ اَلْفِ عابِدٍ »۳ ، يعنى : « روايت كننده حديث ما افضل است در نزد خدا به واسطه اين عمل از عبادت هزار عابد » .
پس خداوند در ازاء و اجر پيغامبرى و رسالت جناب رسول اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله چه عنايتها مى‏فرمايد !

در آداب و شرايط محدث است

پس از اين حديث معلوم مى‏شود تكميل نفوس و ارشاد خلق ، افضل و اجلّ از اكمال نفس است ؛ از آنكه تعليم حديث موجب حصول و وصول به يقين و معرفت است امّا عبادت عابد تعدّى به غير نمى‏نمايد ، پس عرض مى‏كنم : هر كس را نتوان محدِّث خواند مگر آنكه شرائط خاصّه در او موجود باشد :

1.حج : ۵۲ ، در متن پس از آيه « ولا محدث » وارد است .

2.ضحى : ۱۱ .

3.در صفحات پيشين منابع حديثى آن گذشت .

  • نام منبع :
    روح و ريحان ج1
    سایر پدیدآورندگان :
    حسيني اشكوري، سيد صادق
    تعداد جلد :
    5
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 166420
صفحه از 433
پرینت  ارسال به