خطاب كردن عنوان بصرى امام صادق عليهالسلام را به شريف و نهى حضرت
و در جلد اوّل كتاب « بحار الانوار » ۱ مروى است در حديث مبسوط كه عنوان بصرى شخصى بود سالخورده و از سنّ وى هشتاد و چهار سال گذشته بود ، و در اين مدّت به تحصيل علوم در محضر مخالفين دين حاضر مىشد ، به وسائل چند خدمت حضرت صادق عليهالسلامشرفياب گرديد ، و آن جناب را به لقب شريف خواند ، حضرت صادق عليهالسلاماو را منع نمودند و امر فرمودند به اين لقب آن جناب را نخواند ، بلكه به كنيه خواندن اولى و احسن است .
بناءً على هذا ، امر به نهى خود امرى است بديهى و روشن ، و گويا در آن زمان بزرگ قوم را شريف مىخواندند . پس نهى حضرت نبوى صلىاللهعليهوآلهبه آن كسى كه عرض كرد : « اَنْتَ سَيِّدُنا »۲ ، نظير همين نهى حضرت صادق عليهالسلام است به عنوان بصرى .
خلاصه ، زائر غالباً در حين زيارت ملاحظه نسبت شرافت را نمىكند و قصدى ظاهراً جز علوّ مقام و مكانت مزورش حضرت عبدالعظيم عليهالسلام ندارد ، و اگر مرتبه علم و عمل و جدّ و اجتهاد در طاعات و عبادات و امتثال اوامر شرعيّه و احكام دينيّه قطعيّه واتّباع فرمايشات خدا و رسول و ائمه عليهمالسلام را در حين زيارت خواندن و حاضر شدن از آن جناب به نظر بياورد البته آنچه از اين القاب مىگويد و مىخواند ثمره مفيده خواهد يافت ، و در دل او وقر و وقع ديگرى از مزورش حاصل مىگردد .
1.بحار الانوار ۱/۲۲۴ ح ۱۷ به نقل از شيخ بهائى از شهيد اول از شيخ احمد فراهانى .
2.و حضرت در جواب آنها فرمود : « السيد اللّه » كه در صفحات پيشين گذشت . ابو داود حديث را در سنن خود ۲/۴۳۸ ح ۴۸۰۶ چنين نقل كرده است : عن مطرف ، قال : قال ابى : انطلقت فى وفد بنى عامر الى رسول اللّه صلى اللّه عليه [ و آله ] وسلم فقلنا : أنت سيدنا . فقال : « السيد اللّه تبارك و تعالى » . قلنا : وأفضلنا فضلاً وأعظمنا طولاً . فقال : « قولوا بقولكم أو بعض قولكم ولا يستجرينكم الشيطان » .