49
روح و ريحان ج1

ناگفته نماند : مؤلف ، هنگام چاپ كتاب نيز حواشى افزوده و بعضاً اصلاحاتى انجام داده است . بنابراين سال 1298 علاوه بر تكميل چاپ ، سال تتميم تأليف كتاب نيز بوده است .

اهداء به ناصر الدين شاه قاجار و مدح وى :

در مقدمه كتاب مى‏گويد :
پس [ اهل فضل ] از كمال كرم و علوّ همم و فرط فتوّت و وفور رأفتى كه با داعى عاصى داشتند اين وجيزه را نعمتى جليل و موهبتى نبيل پنداشتند ، و براى ايفاد واهداء مهر حضرت طلعت اقدس شهريارى آن را هديه لايق و تحفه قابل گمان نمودند .
البته در مواضع مختلفى مانند بسيارى از متون عهد ناصرى ، به مدح پادشاه وقت ، قلم رانده ، ولى گاهى از آن استفاده نصيحتى نيز مى‏نمايد . مثلاً در پيمان نامه‏اى كه بعنوان وصيتى جامع

ديباچه


روح و ريحان ج1
48

را نيز با توجه بدان تأليف برگزيده باشد با تفاوتى در انتخاب عنوان ، چون عنوان آن كتاب «فردوس» است و عناوين ابواب كتاب حاضر «روح و ريحان» . مباحث فردوسها نيز با مباحث مؤلف نزديك است ۱ .
از طرفى ديگر ممكن است كجورى كتاب فوق را نديده باشد به دو وجه :
الف ـ وى از ذكر مصادرى كه از آنها نقل مى‏كند ابايى ندارد و عادتش بر ذكر مأخذ است نه كتمان آن .
ب ـ بنا به نقلى ، در جنات النعيم فدائى شصت روايت از حضرت عبدالعظيم در فردوس هشتم وارد است و حال آنكه در جنة النعيم كجورى 57 روايت نقل شده ، يعنى كمتر از آنچه در كتاب سابق ذكر شده ، و اگر اين كتاب نزد وى بود اقلاً همان تعداد را نقل مى‏نمود خصوصاً اينكه كجورى ، قبل از نقل روايات ، در پى تأليف شيخ صدوق در اين باره بوده و آنرا نيافته ، لذا بناچار احاديث را از كتب اربعه و ديگر كتابهاى حديثى جمع آورى نموده است . وى در آغاز روح و ريحان يازدهم مى‏گويد :
و هر قدر داعى ساعى شدم آن كتاب را ـ اخبار عبدالعظيم عليه‏السلام تأليف شيخ صدوق ـ تحصيل نمايم اين سعادت را نيافتم ، ناچار از كتب اربعه و چند كتاب ديگر اين احاديث را جمع نمودم . .
تا اينكه مى‏گويد :
واشهد اللّه‏ وكفى بذلك شهيداً بقدر مقدور از جمع هر يك از اين احاديث غفلت نورزديدم .

سال تأليف :

مؤلف در سالهاى 1295 ـ 1297 به تأليف كتاب مشغول بوده و چاپ آن تا سال 1298 بطول انجاميده است . معظم تأليف كتاب به اعتقاد نگارنده در سال 1296 بوده است ۲ .

1.متأسفانه ، كتاب «جنات النعيم» در نزد نگارنده نبود تا مباحث آنرا تطبيق دهد .

2.مؤلف در رباعى كه بنا بر تصريح خودش در جنة النعيم : ۵۴۷ زمان اشتغال به تدوين كتاب سروده است ماده تاريخ ۱۲۹۵ را درج نموده است . علاوه بر اينكه در مقدمه عربى كتاب مى‏گويد : « انى مع فناء الانية عمرت أربعين سنة . . » كه با توجه به سال تولد وى (۱۲۵۵) ، شروع تأليف سال ۱۲۹۵ بوده است . در عين حال در لابلاى كتاب به تاريخهاى سال ۱۲۹۶ و ۱۲۹۷ و ۱۲۹۸ برمى‏خوريم . وى در مقدمه مى‏گويد : بعد از يكهزار و دويست و چهل و هفت از هجرت مهر طلعت حضرت رسالت نبوى صلى اللّه‏ عليه و آله در شب سه‏شنبه ششم ماه صفر بالنّصر والظّفر آن وجود مسعود را از مكمن غيب به عرصه شهود آورد ، بحمد اللّه‏ تعالى تاكنون كه هزار و دويست و نود وشش است و يك قرن و دو سال علاوه از سلطنت آن سلطان صاحبقران مى‏گذرد . . . در اوائل كتابش نيز به سال ۹۶ تصريح كرده ومى‏گويد : و بحمد اللّه‏ تعالى به امر و فرمان حضرت اقدس همايون اعلى در اين اوقات كه مورّخه هزار و دويست و نود و شش هجرى است در عمارت صحن شريف اين امامزاده جليل تأكيدات اكيده شد و بنحو خوشى زينت يافت ( جنة النعيم : ۹۸ ) . در صفحه ۱۶۲ نيز مى‏گويد : و اكنون هزار و دويست و نود و شش از هجرتش گذشته است . همچنين در اواخر روح و ريحان شانزدهم ( جنة النعيم : ۴۷۱ )تصريح كرده كه در حال حاضر از جلوس حضرت اقدس شهريارى (ناصر الدين شاه) تاكنون سى و دو سال مى‏گذرد . با توجه به جلوس ناصر الدين شاه در سال ۱۲۶۴ ، تأليف آن صفحات مربوط به سال ۱۲۹۶ مى‏شود . در انتهاى كتاب چنين آمده است : چون داعى در سال هزار و دويست و نود و هفت باز موفّق شده به زيارت بيت اللّه‏ الحرام مشرف گرديد قدرى از اجزاء اين كتاب چاپ نشده و در عهده تعويق افتاد ، از اين جهت بعضى از تاريخ شروع و ختم آن مختلف نقل شد . . ( جنة النعيم : ۵۴۸ ) . سپس ماده تاريخى كه براى سال ۱۲۹۸ سروده ، ثبت نموده است .

  • نام منبع :
    روح و ريحان ج1
    سایر پدیدآورندگان :
    حسيني اشكوري، سيد صادق
    تعداد جلد :
    5
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 167240
صفحه از 433
پرینت  ارسال به