5
روح و ريحان ج1

و جامعيّت آن بزرگوار ، و ارتباط معنوى حضرت عيسى با آن جناب ، و قطع نسل اعادى دين ، و بيان حمداللّه‏ مستوفى در حق يزيد بن معاويه ، و مدح قلّت اولاد ، و حديث «روضه كافى» ، و حديث گفتگوى حضرت امام حسن عليه‏السلام با عمروعاص ، خواننده غفلت نورزد .
دوّم : تفضيل است ؛
مشتمل بر بيان اعتقاد صدوق طاب‏ثراه در حق سادات علويّه از مُحسن و مُسى‏ء با اخبار صحيحه ، و وصاياى مرحوم علاّمه به فخر المحققين در آخر قواعد ، و نقل عبارات آن مرحوم بعينها در احسان به ذريّه علويّه ، و احاديث معتبره ، و اشعار شافعى در دوستى آل محمّد صلى‏الله‏عليه‏و‏آله ، و اشعار صفى‏الدين حلّى ، و اشعار ابو نواس شاعر ، و قول فخر رازى در حقّ اقارب حضرت رسول صلى‏الله‏عليه‏و‏آله و آنچه سلطان محمّد خدابنده در جامع سلطانيه در باب صلوات به آل رسول صلى‏الله‏عليه‏و‏آله به آن شخص واعظ گفت ، و ابيات عمروعاص و محمّد بن ابى‏بكر ، و نصيحتى به عموم سادات ، و مذمّت تكيه كردن به نسب ، و مدح حسب ، و شواهد قويّه بر اثبات مراد ، و فضيحت سيّد موصلى در محضر سلطان محمّد خدابنده به بيان شيرين علاّمه اعلى اللّه‏ مقامه ، و اشعار أبو حنيفه در مدح آل رسول صلى‏الله‏عليه‏و‏آله و جهت افضليت حضرت عبدالعظيم عليه‏السلام بر بعضى از سادات ، و مدح علم و عمل ، و تهذيب احوال و اقوال حضرت عبدالعظيم ، و زحمتهائى كه آن جناب در نشر احكام كشيدند در شرح سه حكايت :
اول : حكايت كميت شاعر با فرزدق از كتاب «مسعودى» ، و اشعار حسنه فصيحه .
دوم : حكايت مكالمه سيّد اسماعيل حميرى با جعفر بن عُفّان طائى از كتاب «امالى» ، و اشعار بليغه سيّد اسماعيل .
سوّم : حكايت يكى از علماء خوارزم ، و اشعار جيّده در فضل آل رسول صلى‏الله‏عليه‏و‏آله ، وقصيده لاميّه در مدح آل رسول صلى‏الله‏عليه‏و‏آله از يكى علماء اهل سنّت .
سوّم : تخصيص است ؛
و در آن ده خصلت و خصيصه است كه راجع به سادات است و اهل اعلم :

بسم الله الرحمن الرحيم
تاريخ بشر را هماره ستارگانِ فروزانى مشعلدار بوده‏اند، تا آدمى بر جهالت و تاريكى فائق آيد و بتواند وديعه خداوندىِ نهفته در درونش را بپرورَد و خويشتن را از نادانى، درنده‏خويى و پستى برهاند.
طلايه‏داران اين منظومه فروزان، پيامبران الهى و جانشينان پاك‏نهاد و معصوم آنان اند و در صف بعد، دست‏پروردگان آنها، يعنى عالمان دين، محدّثان، مفسّران و... كه در دانش و سلوك، پاى در جاى پاى آنان نهادند.
شهر رى به عنوان يكى از پايگاههاى كهن تشيع، مَهْد رشد و بالندگى عالمانى از اين تبار (چون ثقه‏الاسلام كلينى، شيخ صدوق، ابوالفتوح رازى و...) بوده است، و حضرت عبدالعظيم حسنى عليه‏السلام را مى‏توان پايه‏گذار اين مَهْد و حركت علمى و فرهنگى دانست.
آستان حضرت عبدالعظيم و مؤسسه فرهنگى دارالحديث (دانشكده، پژوهشكده، انتشارات)، طرحى را با عنوان «گراميداشت بزرگان و عالمان رى» در دست گرفت تا در پرتو شناساندن اين چهره‏هاى ماندگار، برخى فعاليتهاى پژوهشى و فرهنگى نيز سامان يابد.
در اين طرح، نخستْ چهار تن از بزرگان و عالمان رى انتخاب شدند كه در صدر آنان حضرت عبدالعظيم عليه‏السلامجاى مى‏گيرد.
حضرت عبدالعظيم عليه‏السلام مشعل فروزانى‏است كه‏از دوران حيات خويشتن تاكنون برتاريخ تشيع و ايران، پرتو افكنده و بر معنويت، دانش و فرهنگ شيعه در اين مرز و بوم، تأثيرگذار بوده است. از اين‏رو، نخستين گام در اجراى طرح، كنگره بزرگداشت ايشان خواهد بود.
اهدافى كه برگزارى اين كنگره دنبال مى‏كند، عبارت است از:
1 . معرفى و بزرگداشت شخصيت علمى و معنوى حضرت عبدالعظيم عليه‏السلام؛
2 . ترويج معارف حديثى اهل بيت عليه‏السلام ؛
3 . تحقيق و پژوهش در ميراث حديثى حضرت عبدالعظيم عليه‏السلام ؛
4 . شناخت جايگاه آستان حضرت عبدالعظيم عليه‏السلام و تأثيرآن برتحولات تاريخ تشيّع در ايران.


روح و ريحان ج1
4

فهرست جزئيات اين كتاب

كه در ذيل و ضمن هر يك از اين كليات ثبت و ضبط است بدين گونه اشاره مى‏شود :

ديباچه عربى

مشتمل بر حمد و ثناء حضرت علىّ اعلى ، و نعت جناب خاتم أنبياء صلى‏الله‏عليه‏و‏آله ، و مدح سيّد بزرگوار عبدالعظيم حسنى عليه‏السلام و عموم امامزادگان ، و شرح اجمالى از حال مؤلّف ، وجهت تأليف اين كتاب شريف ، و دعاء به پادشاه اسلام .

ديباچه فارسى

مشتمل بر عجز از احصاء نعماء الهيّه ، و شكر از نعمت وجود مبارك پادشاه و امارات حسنه‏اى كه فرموده است و آنچه جناب امين السلطان بر حسب مأموريت به روضه مباركه حضرت عبدالعظيم نمود و آثار خيريه كه از ايشان ظاهر شد ، با نصايح و تشويقات سودمند دلپسند .

مقدّمه به نام رضوان

سه عنوان دارد :
اوّل : تكثير است ؛
و آن بعد از تذييل مختصرى است ، مشتمل بر اظهار ارادت به امامزادگان سيّما اين بزرگوار ، و ترغيب بزرگان به اين خانواده . اما در تكثير ده معنى براى كلمه كوثر مذكور است ، ومعنى دهم بسيار مفيد است ، با شأن نزول سوره كوثر ، و بيان حكمت كثرت ذريّه ، و بيان قلّت ذريّه نبويّه ابتداءً ، و بيانات خوش در احوال امام عصر عجلّ اللّه‏ فرجه ،

  • نام منبع :
    روح و ريحان ج1
    سایر پدیدآورندگان :
    حسيني اشكوري، سيد صادق
    تعداد جلد :
    5
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 166403
صفحه از 433
پرینت  ارسال به